Н О В И Н И

Слушайте нашето Радио AUREA, amaro Radio AUREA,

bizim Radio AUREA!

SOS АПЕЛ

26.10.2016г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 Във връзка с подготвяната от МОН програма, предвиждаща финансово мотивиране на 600 ученици от ромски произход да продължат средното си образование и обучението си в университети от Политическият съвет на ПП ЕВРОРОМА задаваме към министър Миглена Кунева  следните въпроси.

 
Уважаема г-жо министър:
 
1.      Давате ли си сметка, че само в Монтанска, Видинска и Врачанска област отговарящите на тези изисквания ученици от ромски произход  са много  над 6000 ?
 
2.      Защо българските ученици от социално слабите семейства трябва да бъдат разделяни и „мотивирани ” според етническият им произход?
 
3.      Давате ли си сметка, че чрез тази програма ще нагнетите допълнително  напрежение не само вътре в ромската общност, но и в цялото българско общество?
 
4.      Обикновено, когато предприемете такива кардинални действия, министър-председателя Бойко Борисов  публично взима мерки в противоположната посока. Да разбираме ли, че въпросните Ви действия са с негова благословия?  
 
5.      Ако имате „премиерската благословия” да разбираме ли, че в крайна сметка целта е да се премести вниманието на обществото  от бежанците  отново към ромите?
 
 
 
 
 
 
София                                                                                      Политически съвет:
26.10.2016г.                                                                                  ПП ЕВРОРОМА
 
Документи:

 

27.10.2016г.

Видео от участието на Председателят на ПП ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев в сутрешният блок "Здравей, България" по Нова телевизия.

 

01.09.2016г.

Видео от участието на г-н Цветелин Кънчев по НОВА ТВ

 

31.08.2016г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 От ПП ЕВРОРОМА настояваме за незабавно разследване и наказване на виновните лица, които пряко, косвено или поради липса на родителски контрол са свързани със забременяването на 14 - годишната Мария от град Сливен родила сиамски близнаци.

 
 
гр.София 
31.08.2016г. 

                                                                                          Пресцентър ЕВРОРОМА
Документи:

 

39.08.2016г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

         От ПП ЕВРОРОМА настояваме за незабавно разследване и наказване на виновните лица, които пряко, косвено или поради липса на родителски контрол са свързани със забременяването на 14 - годишната Мария от град Сливен родила сиамски близнаци.

 

 

 

гр.София 
31.08.2016г. 

                                                                                          Пресцентър ЕВРОРОМА
Документи:

 

16.05.2016г.

Видео от участието на г-н Райко Живков- общински съветник от ПП ЕВРОРОМА - гр.Пазарджик в сутрешнишят блок " Всшка сутрин" по Канал 3.

 

18.04.2016г.

Видео от участието на Председателят на ПП ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев в сутрешния блок "Здравей, България" по Нова телевизия.

 

15.03.2016г.

Видео от участието на Председателят на ПП ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев в сутрешния блок "Тази сутрин" по БТВ.

 

15.03.2016г.

„Елегантен” кючек в училище: Има ли драма с клипа от училището във Вълчи дол

 

02.03.2016г.

Видео от участието на Председателят на ПП ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев в сутрешния блок "Здравей, България" по Нова телевизия.

 

02.03.2016г.

Видео от участието на г-н Райко Живков- общински съветник от ПП ЕВРОРОМА в община Пазарджик в сутрешния блок "Всяка сутрин" по телевизия Канал 3.

 

02.03.2016г.

Райко Живков

 

02.03.2016г.

Кънчев: Ромите да станат индийци, е като Бокова да стане шеф на ООН

 

27.01.2016г.

Писмо до г-жа Й. Фандъкова- Кмет на Столична община

 Изх. № 033/ 27.01.2016г.

 
                                                                                                            До  Г-жа Йорданка Фандъкова-
                                                                                                                  Кмет на  Столична община
 
 
 
 
 
 
 
 
Уважаема г-жо Фандъкова,
                                  
Във връзка с настъпващата дата 13-ти февруари , която е свързана с провеждането  на Луков марш, ние от ръководството на ПП ЕВРОРОМА изразяваме силните си  притеснения. Във времена, когато междуетническата толерантност е застрашена смятаме, че отбелязването на паметта на Христо Луков, като лидер, който е силно  повлиян от национализма и фашизма би нарушил мирът сред българските граждани.
В 21 век, когато политики, като фашизма са останали, като лош белег върху човечеството от миналото е не мислимо да се чества паметта на такава личност.
За това отправяме молба към Вас да вземете адекватни мерки срещу провеждането на Луков марш в столицата.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                            С уважение: ………………
  Дата. 27.01.2016г.                                                              Председател на / Ц. Кънчев/
                                                                                    ПП ЕВРОРОМА
 
Документи:

 

13.11.2015г.

Видео от участието на Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев в сутрешният блок "Всяка сутрин" по Канал 3.

 

05.11.2015г.

Видео от участието на Председателя на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев по БТВ.

 

31.08.2015г.

Относно: Регистрация на ПП „ЕВРОРОМА” в ЦИК

                                                        ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 
             
             Днес на 31.08.2015г. (понеделник), ПП „ЕВРОРОМА” внесе своите документи в Централната избирателна комисия (ЦИК) в гр. София във връзка с участието й на предстоящите местни избори на 25.10.2015г.
Документите за регистрация подкрепени от 4512 подписа, бяха внесени от Председателя на ПП „ЕВРОРОМА” г-н Цветелин Кънчев заедно с колеги от Политическия съвет.
 ПП „ЕВРОРОМА” е   двадесет и втората партия, която до момента е регистрирана за участието в  предстоящите избори за общински съветници и за кметове.
 
 
 
 
 
 
 
 
            
                                                    
 
 
 
 
 
 
Гр. София                                                          Пресцентър
31.08.2015г.                                                       на ЕВРОРОМА
 
Документи:

 

24.08.2015г.

Видео от участието на зам. председателят на ЕВРОРОМА и общински съветник от ЕВРОРОМА в община Кюстендил г-жа Рая Димитрова в сутрешният блок "Добро утро, България" на ТВ 7.

 

20.07.2015г.

Видео от участието на зам. председателят на ЕВРОРОМА и общински съветник от ЕВРОРОМА в община Кюстендил г-жа Рая Димитрова в сутрешният блок "Добро утро, България" на ТВ 7.

 

17.07.2015г.

Видео от участието на зам. председателят на ЕВРОРОМА и общински съветник от ЕВРОРОМА в община Кюстендил г-жа Рая Димитрова в сутрешният блок "Тази сутрин" на БТВ.

 

15.07.2015г.

Видео от участието на председателят на ПП ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев в сутрешният блок "Добро утро България" по ТВ 7.

 

13.07.2015г.

Видео от участието на г-н Райко Живков от ПП ЕВРОРОМА в сутрешният блок "Добро утро България" по ТВ 7.

 

19.06.2015г.

Видео от участието на Председателят на ПП ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев в сутрешният блок "Здравей, България" по Нова телевизия.

 

19.06.2015г.

Видео от участието на председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев в предаването "Лице в лице" с Цветанка Ризова по БТВ.

 

18.06.2015г.

Интервю на председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев за Информационна агенция ПИК.

 Цветелин Кънчев сензационно пред ПИК: В България се готви много по-голям сблъсък и той няма да е между българи и цигани


"Орландовци" гръмна още преди да затихне Гърмен. Разразилите се конфликти между българи и цигани стреснаха обикновените хора до степен да очакват, че тепърва предстоят още по-големи конфликти. Политиците видяха благоприятен момент да напомнят за себе си и започнаха да се надпреварват да коментират случващото се. Полиция и жандармерия дежурят денонощно в "Орландовци", за да не допусне разрастване на конфликта. В квартала и българи, и цигани живеят като по време на война.
Потърсихме лидера на "Евророма" да внесе яснота по проблема и причините, които го създадоха.
Интервю на Албена Борисова
- Какво се случва в "Орландовци", господин Кънчев?
- Някой се опитва да превърне един битов проблем в голям конфликт. Каква е всъщност ситуацията - и българи, и цигани искат едно и също . А то е да се махнат пришълците. И то не само от София. Пришълецът има съвсем друго мислене. Той няма чувство за уседналост. И затова безчинства. В същото време някои партии се опитват да се възползват от този конфликт и да извлекат дивиденти.
- Да. И българите, и циганите  - и в Гърмен, и в "Орландовци", казват, че преди са живели мирно и тихо. Какво да се прави с пришълците? Живеем в свободна страна. Всеки може да се движи и да живее където поиска...
- Ами и пришълците ги е подгонила немотията. Затова бягат от родните си места и търсят някъде по-добро кътче за живеене. Но това не означава, че не трябва да спазват правилата за общото съжителство, като отидат на ново място. 
- Конфликтът възникна заради забележка за силна музика. Такава е поне официалната версия... В крайна сметка пускането на силна музика по всяко време на денонощието не е само ромски патент. Той всъщност е въпрос на цивилизованост....
- Ами много Българи и то в София пускат по всяко време музика да гърми. Не са само циганите. Има си Закон за обществения ред, който регламентира кога може да се шуми и кога трябва да се пази тишина. И който го нарушава, трябва да бъде санкциониран.
- Оказва се, че обаче няма санкции. В крайна сметка държавата ли е виновна, че 25 г. остави у циганите, а и не само у тях, чувство за безнаказаност?
- Какво значи държавата. Най-лесно е да се оправдяваме с нея. Държавата това сме ние. Няма общество. Ако го има, то е болно. Ние не скачаме на силния. А избираме по-малкото зло. Защо в Сърбия и Русия няма проблеми с циганите?
- Защо? С какво там ситуацията е по-различна?
- Хората там скачат на голямото зло. Когато народът е силен, той дава пример и на малцинствата. А нашето общество се е свило и си изкарва яда на по-малкото зло.
- Кое е най-голямото зло?
- То не е едно и две. Не мога да ги изброявам, да не вземе някое да се обиди, ако го пропусна. 
- В крайна сметка не можете да отречете правотата на етническите българи, които се дразнят, че циганите не плащат ток и вода, например? Аз ако не си платя тока, ще ми го спрат веднага?!
- Откакто енергоразпределителните дружества са частни, вече не е така. 
- Много примери имаме, когато и при спрян ток в гетата хората крадат ток. Прикачват се към мрежата.
- Ами това се получава, защото няма оправия. Ако създадат закон за уседналост, нещата ще придобият друг вид. Да се приеме, че от еди-коя си година, ако една постройка не е узаконена, трябва да се плаща глоба. Да им треснат по 1000 лв. например. И всеки ще си плати, няма къде да ходи. Държавата има интерес да си пълни хазната.
- Как можеш да накараш един човек да плаща, когато е научен, че може всякак? Години наред циганите живеят така...
- Това не е така. Най-тъжното в момента е, че "Орландовци" измести погледа от актуалните проблеми на държавата. Например протестът на полицаите се забрави. Вижте в квартала какви млади момчета, здрави, прави, яки, тичат като коне. Как ще ги стигне един полицай на 55 г.? 
- Имам много познати образовани цигани. Но голяма част от етноса не иска да учи. Как да бъдат накарани циганите да се образоват? Може би там е разковничето на проблема?!
- Има много образовани цигани. Но те не се показват. Телевизиите снимат само най-долните мангасари. И хората си мислят, че всички цигани са такива. В Северна България има квартали с цигани, които са образовани с хубави семейства, с добра работа. Но за тях никой и не знае. В България не може да има етническа интеграция. Нужна е социална интеграция. 
- За расизъм ли говорите? Българинът расист ли е?
- Не може да има расизъм. Защото и българи, и цигани сме от една раса - индоевропейската. Има ксенофобия. Преди 10 г. в Ихтиман имаше само трима абитуриенти цигани. Сега в цялата махала само трима или четирима не са завършили средно образование. Нещата се променят към добро. Хората искат да се образоват. 
- Кога ще спрат конфликтите тогава?
- Когато кажем сбогом на ганьовщината и мангасарщината. Аз имам усещането, че има много голям сценарий, който предвижда един много по-голям сблъсък и този сблъсък няма да е между българи и цигани, а със сегашната ситуация, сценаристите искат да бъдат сигурни, че циганите няма да застанат на страната на българите. Нека да не позволяваме това да се случи. Нека не бъдем пионки.
Документи:

 

16.06.2015г.

Видео от участието на председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев в сутрешния блок "Тази сутрин" по БТВ.

 

03.06.2015г.

Видео от участието на Председателят на ПП ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев в сутрешният блок "Здравей, България" по Нова телевизия.

 

27.05.2015г.

Участие на председателят на ПП ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев в предаването "Междуредие" по Дарик радио.

radio.dariknews.bg/

Документи:

 

26.05.2015г.

Видео от участието на Председателя на ПП ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев в сутрешнят блок "Всяка сутрин" по Канал 3.

 

25.05.2015г.

Видео от участието на Председателя на ПП ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев в сутрешнят блок "Тази сутрин" по БТВ.

 

29.04.2015г.

ДЕКЛРАЦИЯ

ДЕКЛАРАЦИЯ
 
             Относно: Опит за спиране на ТВ 7
 
Опита за спиране на националната телевизия ТВ 7 ние от ЕВРОРОМА го окачествяваме не само, като грубо посегателство върху дейността на една национална медия, но и като кулминация на продължаващата от доста време олигархична политика за трайно насаждане на чувство на страх и несигурност в българските граждани.
Категорично се противопоставяме на тази тенденция и призоваваме министър-председателят на Република България г-н Бойко Борисов да приложи своят уникален инстинкт за самосъхранение в името на стабилността на държавата.
           
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Гр. София                                                          Политически съвет
29.04.2015г.                                                       на ЕВРОРОМА

Документи:

 

03.04.2015г.

Видео от участието на зам. председателят на ЕВРОРОМА и общински съветник от ЕВРОРОМА в община Кюстендил г-жа Рая Димитрова.

 

01.04.2015г.

ДЕКЛАРАЦИЯ

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

Ние от ЕВРОРОМА категорично осъждаме всякакви прояви съдържащи в себе си ксенофобия, обиди и призиви към насилие.
Настояваме всички без изключение автори и последователи на такива подобни явления да понесат цялата строгост на закона.
И питаме, защо ДПС проявяват загриженост към българските роми само и единствено преди избори ?

 

 

Гр. София                                                                                             Политически съвет
01.04.2015г.                                                                                               на ЕВРОРОМА
 

Документи:

 

25.03.2015г.

Видео от участието на председателя на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев в сутрешният блок "Добро утро, България!" по ТВ 7.

 

11.03.2015г.

Ексклузивно интервю на Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев във вестник шоу (сряда,11-17. 03.2015г.; брой 10; стр. 18).

- Г-н Кънчев, получили сте телефонна заплаха от брата на депутата от ДПС Илия Илиев - Йордан и поради тази причина бяхте преди няколко дни в Главна дирекция „Национална полиция”. Кога точно получихте заплахата?
- На 4-ти март, в 18 ч. и 1 минута. Звънна ми братът на Илия Илиев и ме заплаши, че щом отново вадя „аферата Италия” на бял свят и говоря за Италия като цяло, няма да живея дълго... Явно си изпускат нервите хората, но това е техен проблем, нали така. На такива образи като него, най-лесното е сериозен човек просто да отиде, и да ги нашамари. И няма да им е за първи път. Обаче не е правилно. Саморазправата не е най-добрата контрареакция, най-малкото не служи за пример. Аз постъпих така, както би трябвало да постъпи човек на моето ниво – отидох, подадох си жалба в Главна дирекция „Национална полиция”, защото по този начин искам да дам пример на всички мои последователи и симпатизанти – така се прави!

- Заплахата е била, защото сте „извадил аферата Италия” на бял свят! Каква е конкретната информация, която успя до такива степени да провокира?
- На същия този ден, 4-ти март, от „Евророма” бяхме пуснали декларация по повод сбиването в Професионална гимназия в Бургас и напрежението между учениците там от различен етнически произход. Двама депутати от ДПС обаче, се опитаха веднага да политизират случая. А аз заявих, че това не е правилно и че спорове между ученици трябва да бъдат разглеждани от ръководствата на училищата, от училищните настоятелства, както и от всички останали компетентни, държавни институции. В никакъв случай да не се политизират спорове между деца!

- Същата тази декларация на „Евророма” напомня за осъдителните присъди в Италия за трафик на деца срещу членове на семейството на Илия Илиев...
- Точно така! И в случая – точно Илия Илиев няма моралното право да реагира по този начин, правейки се на защитник на ромските деца, при условие че членове на семейството му и на фамилията му вече имат осъдителни присъди в Италия за трафик на деца!

- Казвате, че пазите разговора от 4-ти март, в който присъстват заплахите и би могъл да го предоставиш във всеки един момент!
- В случая няма нужда да се предоставя такъв разговор, защото този човек направи пълни самопризнания. В случай че те бяха отрекли или излъгали, че ситуацията се е случила по точно този начин, имаше как да докажем обратното. Но той реши, чистосърдечно, да си признае всичко!

- Покрай този случай напомнихте и за друга една афера – тази с присвоените 17 млн. лева от БДЖ!
- Точно така. И в интерес на истината именно вие тогава първи дадохте сигнал към обществото за тези над 17 млн. лева. За съжаление след това всичкото това изведнъж просто потъна... Спомняте ли си тогава, че Цветан Цветанов беше човекът, който също подаде знак по този въпрос, тогава обаче Илия Илиев излезе и каза – Цветан Цветанов да не знае много, че и аз мога да си отваря устата. След което Илиев изчезна от хоризонта, както е правил винаги, потъна някъде надалеч. А би трябвало да каже какво има предвид с подобни думи. Той винаги се появява по време на избори в България. Но двамата с Цветан Цветанов от много отдавна си имат взаимоотношения. Така, както и с един друг гербер, известен като Мозъка.

- Говориш за Лъчезар Иванов?
- Да. Но кое е най-интересното – че през март 2007 г., цитирам по памет, пристигат карабинерите от Италия, заедно със служителите на ГДБОП. Правят обиски в техните домове. Бяха задържани членове на фамилията на Илия Илиев, бяха екстрадирани за Италия, но аз искам да знам как така есента на местните избори същата година Илия Илиев намери избираемо место в листата на партия ГЕРБ за общински съветници в София??? Също така искам да получа отговор и на един друг въпрос – през 2006 г., пак цитирам по памет, служители на полицията, които следят по това време Илия Илиев в Сливен, установяват лица, които в момента му слагат бомба под колата. Задържат тези лица. И след това едно от тези лица, на следващата година – 2007-ма, става водач на листата на партия ДРОМ в Ракитово. Лицето се казва Северин Клашнов, известен в района на Велинград и Ракитово като Чарли. Човек с много тъмно минало. Мутра от класа! Няколко години по-късно същият беше убит в една свада. Но как така стана, че този, който слага бомба под колата на един човек... после потърпевшият го слага за водач на листата на партията си??! Не ви ли се струва малко странно.

- Не странно, а ненормално!
- Ами ненормално е. А на тези въпроси аз продължавам да не получавам отговори.

- Да се върнем на случая с вас и скорошните заплахи. При положение че са направени пълни самопризнания, какво следва оттук нататък?
- Оттук нататък нещата са в ръцете на прокуратурата. И предполагам, че случаят е вече докладван, и прокуратурата трябва да се произнесе какво правим нататък.

- Намеквате за влизане в затвора предполагам? Вие също имате престои зад решетките преди години, макар и при доста по-различни обстоятелства...
- Така е, само че аз бях оправдан след това по всички инстанции, нали така. Но не забравяйте, че тогава министър на вътрешните работи беше Цветан Цветанов! И топлите, много топлите му връзки с Илия Илиев, виждаме, че по-нататък дават своето отражение.

- След получените заплахи ще вземете ли мерки за сигурността си?
- Да, разбира се. Няма нормален човек, който да не се страхува за живота си. Дайте да не се правим на великани или така нататък. Взел съм необходимите мерки. А това семейство за втори път си позволява такива луксове! Надявам се органите на реда този път да си свършат работата докрай. Но пак подчертавам – да, от него аз бих приел извинение, бих му простил – затова, че си е позволил такъв тон. Но не бих простил за трафика на децата! Защото това, което чета от ваши колеги, които са успели да се доберат до информация, става дума за над 150 деца – на една част от които са им били чупени ръце, крака, на някои от децата дори е било наливано горещо олио в едно от очите – за да побелее. За да бъдат по-милостиви италианците, когато видят тези деца да просят... Момичетата, когато са навършвали по-голяма възраст, са били принуждавани да проституират. Ако това е вярно – но щом има осъдителни присъди, логично е да се вярва на всичко това – искам цялата истина да излезе докрай наяве! Не твърдя нищо на 100 %, но това, което се знае досега, е просто страшно! Искам всичко да излезе наяве най-после!
Да аз вече съм оправдан на всички инстанции, но преди това и вие и вашите колеги на дълго и на широко описвахте моя случай в детайли. Защо обаче до момента никои не е поискал от Илия Илиев да обясни пред обществото за какво точно престъпление е свален имунитета му.

- „Евророма” излезе с декларация и за случая с убитата студентка Вероника Здравкова от Велико Търново, след като стана ясно, че убиецът на 23-годишното момиче е от ромски произход...
- И не само във Велико Търново, а и случая в Правец, докаже ли се, независимо от какъв произход са, въпросните трябва да получат цялата строгост на закона! Убиецът няма род, народ или етнос! Тъжно е за красивото младо момиче! Тъжно е и за мъжа от Правец! Много е тъжно! Тъжно е заради това, че едни гнусни мангали са си позволили да направят това нещо! Истински цигани не биха направили такова нещо!

- Но този случай е поредният, който отваря темата за разликите в последиците, които понасят след извършени престъпления българи и цигани. Форумите отново преливат от коментари...
- А не бива така, просто не бива. Защото аз веднага мога да дам пресни примери от миналата година – онова красива момче Ники, който беше убит във Врачанско от трима души, които не са роми. Ами онзи от Горна Оряховица, по прякор Отверката... той също не е от ромски произход. Момичетата в Пловдив, които преди години удушиха своята съученичка – те също не са от ромски произход. Кристиян от Перник, който бе нарязан и убит от свой съученик – и неговият убиец не бе от ромски произход. Ами убиецът на сестри Белнейски – от ромски произход ли е?!

- Братът на Илиян Здравков – убиецът на Вероника, твърди, че той никога не е ходил гладен или бос, не му е липсвало нищо, но имал слабост към комара от малък...
- Затова и изрично казвам – когато се докаже, че някой е убиец, всичката строгост на закона трябва да се приложи. Защото в нас буди тревога съмненията на приятеля и родителите на това момиче – дали това действително е нейният убиец?!

- Илиян Здравков е направил пълни самопризнания!
- Но това не е достатъчно... Историята на България помни много случаи, когато са се правили пълни самопризнания от разни хора, след което се установява, че не са те. Да припомня ли за случая на сестрите Белнейски – когато какви ли не цигани от Пазарджик бяха масово прибрани в пазарджишката дирекция. И бяха буквално разфасовани от бои! Двама от тях след това си бяха признали – само и само да отърват боя. А след това се оказа, че убиеца е Лазар Колев.

Едно интервю на Анелия ПОПОВА
 

Документи:

 

10.03.2015г.

ДЕКЛАРАЦИЯ

                                                                              ДЕКЛАРАЦИЯ

Относно: Убийството на Стоян Николов в гр. Правец

         Ние от ЕВРОРОМА сме дълбоко възмутени от жестокото убийство на 64-годишният Стоян Николов в гр. Правец. Ние от ЕВРОРОМА настояваме двамата извършители да бъдат съдени с цялата строгост на закона, без значение от етническият им произход.
         Също така отново категорично и ясно заявяваме нашата позиция, че убиецът няма род, народ и етнос. Призоваваме случаят да бъде оставен за разрешаване на компетентните органи и да не бъде повод за между-етнически конфликт.

 

 

Гр. София                                                                                                                      Политически съвет
10.03.2015г.                                                                                                                        на ЕВРОРОМА

Документи:

 

06.03.2015г.

ДЕКЛАРАЦИЯ

                                                                                   ДЕКЛАРАЦИЯ


Убиецът на 23 годишната Вероника Здравкова трябва да бъде съден с цялата строгост на закона, без значение какъв е неговият етнически произход.
Припомняме, че нашата позиция е убиецът няма род, народ или етнос.


Гр. София                                                                                                                               Политически съвет
06.03.2015г.                                                                                                                                на ЕВРОРОМА

Документи:

 

05.03.2015г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

                                                                                ПРЕССЪОБЩЕНИЕ


Близо час и половина продължи срещата днес между Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев и Негово превъзходителство посланикът на Република Индия г-н Раджеш Кумар в Индийското посолство.
„Ние всички от ЕВРОРОМА се гордеем с успехите и постиженията на Майка Индия и силно вярваме, че един ден Майка Индия ще се гордее с нас.” – заяви лидерът на ЕВРОРОМА г-н Кънчев.
От своя страна Негово превъзходителство посланикът на Република Индия г-н Раджеш Кумар каза, че дълги години правителството на Република Индия наблюдава дейността и успехите на ЕВРОРОМА и се надява те да се увеличават все повече и повече.
Също така бе потвърдена готовността на индийското правителство ежегодно да поема пълната финансова издръжка на двадесет младежи от Младежката организация на ЕВРОРОМА, които да получат своето образование в най-престижните университети в столицата Делхи, признати в цял свят.

 

Гр. София                                                                                                                                        Пресцентър
05.03.2015г.                                                                                                                              на ЕВРОРОМА 

Документи:

 

04.03.2015г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 ПРЕСЪОБЩЕНИЕ

Относно: Оставката на министъра на вътрешните работи г-н Веселин Вучков.

Безспорно министър Вучков е най-подготвения министър в кабинета „Борисов 2”. Той е известен със своята принципност и морал.

Точно за това ние от ЕВРОРОМА оценяваме ситуацията за тревожна и настояваме министър-председателя да обяви истинските причини и натиска, на който министър Вучков не се е подал довели до неговата оставка.

 

 

 


Гр. София                                                                                                                                                     Пресцентър
04.03.2015г.                                                                                                                                           на ЕВРОРОМА

Документи:

 

04.03.2015г.

ДЕКЛАРАЦИЯ

                                                                        ДЕКЛАРАЦИЯ

Относно: Инцидента между ученици от Гимназията по автотранспорт в гр. Бургас.

Опитът показва, че когато родители физически се намесват в споровете между техните деца, последиците са тревожни.
Но когато една партия се опита да политизира спор между ученици, какъвто е случая в гр. Бургас, това вече е опасно. Подобен вид спорове трябва да бъдат решавани от ръководствата на учебните заведения, училищните настоятелства и всички останали компетентни държавни институции.
Категорично се противопоставяме на поредния опит на ДПС да създаде и политизира между-етническо напрежение, с цел дестабилизация на държавата.
Най-малкото избраният с гласовете от Турция депутат Илия Илиев има морално право да се прави на защитник на ромските деца. Потвърждение за това са осъдителните присъди в Италия за трафик на деца срещу членове на неговото семейство и фамилията му.

 

Гр. София                                                                                                                                    Политически съвет
04.03.2015г.                                                                                                                                      на ЕВРОРОМА

Документи:

 

25.02.2015г.

Видео от участието на зам. председателят на ЕВРОРОМА и общински съветник от ЕВРОРОМА в община Кюстендил г-жа Рая Димитрова.

 

09.02.2015г.

Видео от участието на председателя на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев в сутрешният блок "Тази сутрин" по БТВ.

 

06.02.2015г.

Видео от участието на зам. председателят на ЕВРОРОМА и общински съветник от ЕВРОРОМА в община Кюстендил г-жа Рая Димитрова

 

24.01.2015г.

Видео от участието на председателя на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев в рубриката "Карай направо" с Диана Найденова.

 

20.01.2015г.

Видео от участието на г-н Цветелин Кънчев по НОВА ТВ

 

24.07.2014г.

Видео от участието на г-н Кънчев в предаването "Добро утро, България" излъчено по TV7

 http://tv7.bg/%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE-%D1%83%D1%82%D1%80%D0%BE-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-/%D0%A6-%D0%9A%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D0%A9%D0%B5-%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D0%BC-%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D0%B2-%D0%B2%D0%BE%D0%B9-%D1%87%D0%B5-%D1%89%D0%B5-%D0%BD%D0%B8-%D1%87%D1%83%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%9B%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0_l.102_i.10165761.html#.U9CiMeN_tVM

Документи:

 

23.07.2014г.

Видео от участието на г-н Кънчев в предаването "Тази сутрин" по BTV

 http://btvnews.bg/video/videos/tazi-sutrin/trjabva-li-da-badat-saboreni-nezakonnite-romski-kashti-v-stara-zagora.html

Документи:

 

16.07.2014г.

Видео от участието на г-н Кънчев в предаването "Здравей, България" излъчено по Нова Тв

 http://play.novatv.bg/programi/zdravei-bulgariya/415595?autostart=true

Документи:

 

03.06.2014г.

Видео от участието на г-н Кънчев в предаването "Още нещо" по News 7

 http://news7.bg/%D0%9E%D1%89%D0%B5-%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%BE/%D0%9D%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B1%D1%83%D0%BB%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE_l.baa_i.87632_b.5439.html#.U42WmXJ_tdl

Документи:

 

28.05.2014г.

Видео от участието на г-н Кънчев в предаването "Тази сутрин" по BTV

 http://btvnews.bg/video/videos/tazi-sutrin/koj-kupi-romskija-glas.html

Документи:

 

27.05.2014г.

Видео от участието на г-н Кънчев в предаването "Гореща точка" по Тв7

 http://tv7.bg/%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE-%D1%83%D1%82%D1%80%D0%BE-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-/%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD-%D0%9A%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D0%94%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0%B5-%D1%81%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0_l.102_i.10159686.html#.U4QvS3J_tdk

Документи:

 

08.05.2014г.

Видео от участието на г-н Кънчев в предаването "Тази сутрин" по BTV

 http://btvnews.bg/video/videos/tazi-sutrin/romite-li-sa-liceto-na-balgarija-pred-evropa-sled-reportazh-na-euronews-.html

Документи:

 

27.04.2014г.

Видео от участието на г-н Кънчев в предаването "Тази неделя" по БТВ

 http://www.btv.bg/video/shows/tazi-nedelia/videos-nedelia/tsvetelin-kanchev-istinskiyat-tsiganin-nikoga-ne-se-prodava-kakto-i-istinskiyat-balgarin.html

Документи:

 

23.04.2014г.

Видео от участието на г-н Бони Аргиров в предаването

 http://btvnews.bg/video/videos/tazi-sutrin/kafjava-voda-teche-ot-cheshmite-v-ihtiman.html

Документи:

 

14.04.2014г.

Видео от участието на г-н Кънчев в предаването "Дневен ред" по Тв7, излъчено на 11.04.2014г.

 http://tv7.bg/%D0%94%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%A0%D0%B5%D0%B4/%D0%92%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/%D0%A6-%D0%9A%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B8-%D0%A6%D0%B0%D1%80-%D0%9A%D0%B8%D1%80%D0%BE-%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8_l.401_i.10125054.html

Документи:

 

11.04.2014г.

Репортаж с участието на г-жа Рая Димитрова от предаването "Тази сутрин" по BTV, излъчено на 08.04.2014г. по случай "Международния ден на ромите" в град Кюстендил

 http://btvnews.bg/video/video/tazi-sutrin/zhivot-i-praznik-v-mahalata.htmlа

Документи:

 

11.04.2014г.

Видео от участието на г-жа Рая Димитрова, излъчено на 08.04.2014г. по случай "Международния ден на ромите" по BTV Новините

 http://btvnews.bg/video/video/news/kritika-kam-evropa-v-mezhdunarodniya-den-na-romite.html

Документи:

 

08.04.2014г.

Видео от участието на г-н Кънчев по БТВ

 http://btvnews.bg/video/video/tazi-sutrin/mozhe-li-da-si-romski-lider-bez-da-si-ot-romski-proizhod.html

Документи:

 

07.04.2014г.

Участие в "Тази сутрин" по БТВ

 Предстоящо участие:

Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва утре 08.04.2014г. /вторник/ от 7:30часа в предаването "Тази сутрин" по BTV

Документи:

 

07.04.2014г.

Прессъобщение

                                                                            Прессъобщение

 

         Утре, 08.04.2014г.(вторник) от 16:00ч. по случай "Международния ден на ромите" в ромския квартал на гр.Ракитово Министърът на образованието и науката проф.д-р Анелия Клисарова и Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще открият мемориална плоча в памет на ромите жертви на Холокоста.

 

 

гр.София                                                                                                                        Пресцентър

07.04.2014г.                                                                                                                   на ЕВРОРОМА

Документи:

 

20.03.2014г.

Декларация

                                                                            Декларация

              В качеството ни на неразделна част от Коалиция за България смятаме, че преди да излезе с каквато и да е позиция от страна на коалицията, по отношение на референдума в Крим, първо би трябвало да поискаме сериозно международно разследване на цялата ситуация в Украйна през последните няклоко месеца, което да даде отговор на въпроса: " Действията на неофашистките формирования в Украйна ще останат ли безнаказани и до каква степен те имат вина за провелия се референдум в Крим?" .

 

 

гр.София                                                                                                               Пресцентър

20.03.2014                                                                                                            на ЕВРОРОМА               

Документи:

 

14.03.2014г.

Работен семинар Боровец

  Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва на 15 и 16 март 2014 год. в курорт Боровец в работен семинар под наслов " Реформи, развитие и растеж". На мероприятието ще присъстват лидерът на БСП г-н Сергей Станишев,ръководството на БСП, парламентарната група на Коалиция за България, премиера Пламен Орешарски, министри и заместник-министри.

Документи:

 

06.03.2014г.

Интервю за вестник Уикенд :

 Интервю с Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев

във вестник „Уикенд” от 8-14.ІІІ.2014г., брой 10 (539), стр.40-41.

 

 

ПЪРВАНОВ ЛЪЖЕ ПОВЕЧЕ ОТ МАНГАСАРИН

 

- Г-н Кънчев, неотдавна имахте голям скандал с Цветан Цветанов в коридорите на Би Ти Ви? Навремето той произнесе срещу вас присъда директно по телевизията, но Темида ви оправда…

- Цветанов усмихнат се засили към мен да ми подаде ръка с думите: „Адаш как си? Много ме нападаш в последно време!”. Отвърнах му: „Ти не можеш да ми бъдеш никакъв адаш! Името ми е Цветелин! Ти си един мишок, който е надиплил доста пачки през годините. Когато осъдя сега България по закона за отговорността на държавата, държа ти да поемеш от джоба си тези средства, а не данъкоплатците!”. Цветанов каза, че от самото начало не бил съгласен, прокурорите и прокуратурата били виновни.

 

- От кога съществува напрежение между вас?

- По мой спомен от 2006 година, когато той в качеството си на заместник-кмет на София беше решил да слага камери за постоянно видеонаблюдение във всички ромски квартали и махали. Още тогава прозираше, че това не е от загриженост. Оказа се, че близка до него фирма иска да получи такава обществена поръчка.

 

- Вярно ли е, че Цветанов е подготвял за ваш заместник в „Евророма” някакъв неграмотен циганин?

- Вярно е. Докато бях в ареста, беше подготвил преврат в партия „Евророма”. Беше подсигурил един от заместниците ми, който сега се прави на много голям антигербаджия , шета насам-натам из кулоарите на парламента и обяснява, че не се качвал на парламентарната трибуна, защото е част от „едно голямо задкулисие”.Това, че не знае смисъла на думата задкулисие, не го оправдава и не му дава право да прави за смях сериозната парламентарна група към която принадлежи. Този човек беше в прекрасни отношения с Цветанов. Благодаря на колегите си от Националния съвет на „Евророма”, които бяха скочили остро срещу опита за преврат и бяха осуетили намеренията. След това предателят бе принуден да напусне.

 

- От кога прякорът на Цветан Цветанов е Хамстера?

- Първо е бил Мишока - още в 3-4 клас. Успял е да влезе под кожата на осмокласника, който е бил биячът на училището. Купувал му е закуски с джобните си, носил му е чантата, припкал е до дома му, когато онзи си е забравял нещо. Влязъл под кожата на въпросния тартор, го помолил да застави всички да му викат Хамстера. На Цветанов това му звучало по западняшки. Всичко това го знам от техен съученик.

 

- Може ли да се затоплят отношенията ви с Цветан Цветанов?

- Не. За първи път видях Цветанов през 2003 г. в кабинета на Бойко Борисов, който беше главен секретар. Направи ми впечатление, че стои с три папки в едната и толкова в другата ръка. Не можех да си обясня как успяваше да жонглира с папките и в същото време да прави кафета, тъй като секретарката отсъстваше. Направи ми впечатление, че когато Борисов го извика да ни запознае, не го гледаше в очите, а в обувките му.

 

- Какво е отношението ви към Бойко Борисов?

- С него се познаваме много отдавна. Мислил съм дори, че сме приятели. Впоследствие обаче разбрах, че той не може да има приятели. Убеден съм, че Цветанов е човекът, който се вклини в нашите взаимоотношения.

 

- Трябва ли Цветанов да бъде осъден?

- Вижте, аз няма да постъпвам като него и да раздавам присъди наляво и надясно. Ако има достатъчно доказателства, да си понесе наказанието. По ромските квартали в България се питат защо едно цигане без криминални прояви, хванато с два килограма желязо или една кокошка, веднага го арестуват, а Цветанов с три висящи дела още се разхожда на свобода. Това създава предпоставки хората да нямат вяра в институциите.

 

- От страна на АБВ има много остри нападки към г-н Сергей Станишев, който е лидер на „Коалиция за България”?

- Това не е от вчера. От близо 10 години една група хора около Първанов създадоха ЦИВРИ / Център за интриги, вреди и разпространение на измишльотини/. Та този център разпространяваше какви ли не глупости по отношение на г-н Станишев. Аз например съм му се възхищавал на това с каква лекота и насмешка той приемаше, разпространяваните от ЦИВРИ слухове по негов адрес. Но в повечето случаи не им обръщаше внимание.

 

- Дайте пример.

- Ха, ха, ха /смее се/. Ами например докато го изкарваха обратен, Сергей стана многодетен баща. Като видяха, че това не работи те стартираха нова тактика. Опитаха се да го изкарат, че е „мъж под чехъл”, като едва ли не очакваха той да се разведе или поне публично да удари два шамара на Моника, за да докаже обратното. Няма да се учудя, ако скоро някъде прочетем как малката дъщеря на Сергей Станишев тайно излиза от в къщи и си купува кукли за милиони евро и после да се окаже, че задкулисно зад всичко това стои Моника.

Наистина това са много грозни неща. Когато враговете на Станишев посягат на семейството му, обяснението е само едно, а именно: безсилие и липса на политически аргументи от страна на противниците му.

 

- Какво е мнението ви за новата партия „АБВ” на Георги Първанов?

- В „Коалиция за България” сме  вече 5 години. От БСП се отцепиха малцина от обкръжението на Първанов. Сега виждам, че истинските хора, които мислеха, че в „АБВ” ще се направи нещо, бързо се разочароваха. Един от тях е Нидал Алгафари, стойностен човек. Ще има и други. Не мисля, че Първанов ще успее да отдели от „Коалиция за България” някакви гласове, дори напротив. До момента е имало много хора в център-ляво – точно заради хора като за Първанов, Ивайло Калфин и други, които бяха в Костовото реформаторско мнозинство. Много гласове се губеха на БСП, но нищо чудно сега да се върнат обратно там. Партията БСП е създадена от герои – хора, които са проливали кръвта си в борбата срещу фашизма, хора,  които след 9-ти септември с геройския си труд са построили една нова държава. Тези хора не прощават предателството. Аз съм убеден, че левицата ще се консолидира.

 

- Георги Първанов ви бил изпратил пратеници, за да ви уговарят да се присъедините към проекта му „АБВ”...

- Много се смях на тези емисари. Все едно от ВМРО или АТАКА да ми изпратят покана да се присъединя към тях. Много пъти съм казал, че аз ценя и обичам българите и циганите, но не понасям ганьовците и мангасарите.  Но дори и най-долният мангасарин не може да понесе факта, че Георги Първанов лъже повече от него. Разбрах, че бившият президент е лъжец, когато през 2001 г. с оказаната помощ от гласоподавателите на „Евророма” и хора от моето семейство, имаха голяма заслуга за изборната му победа... До ден днешен Петър Стоянов не може да си обясни какво го е провокирало така да полудее на онзи диспут…

 

- Казвате, че бабите ви са сторили така, че Стоянов да полудее...

- Не казвам такова нещо. Твърдя, че и до днес Петър Стоянов не може да си обясни как така изведнъж е полудял на диспута. Преди това той водеше с около 70% преднина пред Георги Първанов. След време ще стане ясно... Партия „Евророма” и семейството ми много е помогнало на Първанов.

 

- Какво направи Първанов след това, благодари ли ви поне?

- Обеща, че няма да лежа нито ден зад решетките. Излъга! Получих отказ в затвора. Чак, когато бях излежал повече от половината си присъда, бях освободен предсрочно. Един велик човек - генерал Марин, на собствена глава ме помилва за тези оставащи 6 месеца. Ще ви разкажа и какво знам от покойният Кадир Кадир от ДПС…

 

- Разкажете.

- Той ми каза, че всичко е било готово и от комисията за помилвания са били съгласни. В последния момент обаче се намесил Иван Костов и Първанов застанал мирно. Казал: „Дайте отрицателно становище! Няма да помилваме Цветелин Кънчев!”. Първанов има една мечта…

 

- Каква е мечтата му?

- Да направи с лявото политическо пространство това, което Иван Костов успя да направи с дясното. Хич да не ми готворят глупости, един ден ще се разбере, какво е станало на 4 февруари.

 

- Казвате, че брак между Първанов и Борисов ще роди отроче, почтено като Цветан Цветанов и трезво като Румен Петков…

- Отроче почтено като Цветанов, трезво като Румен Петков, а мълчаливо и скромно като Татяна Дончева.

 

- Всички тези хора все още са сред силните на деня. Не се ли страхувате за живота си, говорейки така?

- Винаги съм бил такъв и такъв ще си остана. Има кой да ме пази, зад гърба ми е най-великата сила на този свят.

 

- Реформаторският блок ще бъде ли фактор в нашата политика?

- Това е един много забавен политически субект. Тези хора още не могат да разберат, че Иван Костов продължава да си играе с тях, така както си е играл със съдбите на хиляди дясно мислещи. Още когато стана ясно навремето, че Костов никога повече няма да е министър-председател, това беше най-голямото наказание за него. Ако се срещнем, не бих го поздравил дори. Това е човек, който проигра златния шанс България да постигне икономически възход. Ако той беше реализирал приватизацията на реалните цени, отдавна нямаше да имаме външен дълг и щяхме да бъдем на прилично европейско ниво като Италия и Испания. Той продаде бившия медодобивен комбинат „Георги Дамянов” в Пирдоп за $55 млн. По същото време в завода се намираха в наличност злато, сребро и мед за $32 млн. Сярната киселина беше за $8 млн. Парламентът гласува на завода безвъзмезден заем от $25 млн. Оказа се, че държавата е дала $10 млн. на новите собственици да вземат един от най-печелившите й заводи. Това беше през 1997-ма. Преди 5 години същият този завод беше продаден на немски концерн за 777 млн. евро. Какви разлики в цифрите -12 пъти!

 

- Меглена Кунева симпатична ли ви е?

- Много ми е интересна. Ако направя съпоставка с момичетата, които работят на магистралата, и нейното поведение в политиката, много трудно мога да открия трите разлики. Едната е, че момичетата на магистралата повече се гримират, за други не мога да се сетя.

 

- Президента Плевнелиев върши ли си работата?

- Той първо трябва да се научи да говори и да разсъждава държавнически. Не може България да става заложник на един корумпиран бизнес кръг, който досега само я е източвал. Това не бива да продължава.

 

- Какви са очакванията ви за предстоящия евровот?

- Факт е, че „Коалиция за България” ще бъде победител. Пред нас стои въпросът с много или с малко ще бием. Онзи пуяк в Банкя трябва да знае, че мина времето, когато можеше да покаже някой мускул, да резне лента, за която няма никаква заслуга, да подпише футболна топка и хоп - десетки хиляди незадоволени булки са негови. Мина това време. Той със своя облик на един селски ревльо изгуби и булките.

 

- Ще има ли битка и наддаване за ромски гласове?

- Наддаване за ромски гласове никога не може да има. Истинските цигани не се продават, така е и при истинските българи. Продават се ганьовците и мангасарите. По отношение на мангасарските гласове за пореден път казвам, че не приемам рекламации.

 

- Откакто сте лидер на „Евророма”, кой е най-трудният ви момент?

- Арестът ми на 29 юни 1999 г. Иван Костов се погрижи да ме обвинят за грабеж на куче, оценено на 22 лева. Имаше и други обвинения, които после отпаднаха. Беше ми най-трудно, защото още 22 мои колеги от националния съвет на партия „Евророма” също бяха арестувани. Но всяко зло за добро. Аз си избрах този път, бабите ми смятаха, че трябва да бъде друг.

 

- Какъв път са искали за вас бабите ви?

- Бабите ми смятаха, че трябва бизнесът ни да стане още по-успешен и след това да си купим готови политици от всяка една партия и чрез тях да подобрим живота на ромите, но аз избрах по-трудния път, за което не съжалявам. Това ми го казаха още преди да тръгна да се занимавам с политика. През 1995-1996 г. вече бях представител на най-големия световен производител на цигари, имах бензиностанции, фабрики, цехове, две уникални строителни фирми... Затова искам да кажа на това недоразумение, което е оглавило комисията „Кушлев” и което тръби, че ми било запорирало имущество за милиони, да се запознае с документите. Плащал съм данъци върху милиарди левове!

 

- Толкова много?!

- Да, преди инфлацията през 1997 г. съм платил данъци върху над 1 милиард и имам документи за това. Призовавам недоразумението да си изтегли исковата молба от съда. В противен случай, когато осъдя държавата по закона за отговорността на държавата, ще държа лично това лице да плати от джоба си.

 

- Защо се появи тефтерчето на Кирил Рашков с имената на политици няколко месеца преди избори?

- Двама от приятелите на Бойко Борисов се дънят помежду си -  Вальо Танов и Цветан Цветанов. Това е лично техен продукт. Цветанов още не ми е отговорил на въпроса, който му зададох чрез журналисти: „Защо остави да изгорят къщите на фамилия Рашкови?”. Държа да получа отговор!

 

- Шеф на Върховното мешере ли е Ицо Папата?

- Не. Ицо Папата вече дори не е член на върховното мешере. Това се случи доста преди да го вкарат в затвора.

 

- Защо той се обърна срещу вас и даде показания?

- Той никога не е бил с мен, просто използва името ми. Не е дал показания, просто каза някои неща пред медиите. Каквото и да заяви, на СРС-та се виждаше кой какво е правил по делото, в което и аз бях задържан. Нямаше да бъда арестуван през 2009 г., ако Цветан Цветанов не беше чул, че в разговор с Ицо Папата споменаваме името Бойко Борисов. Убеден съм, че Цветанов само заради това разпореди моето задържане, за да може да се раздуе скандал и да удари Борисов по някакъв начин. Цветанов отдавна е наточил брадвата на Борисов и много хитро го плъзга. Да не мислите, че без негово знание са излезли записите за Мишо Бирата?

 

- Каква е целта на Цветан Цветанов?

- Цветанов си дава сметка, че колкото по-слаб е Борисов, толкова повече му е нужен. Не му трябва силен Борисов, независим от него.

 

- Случилото се с Ицо Папата раздели ли циганите?

- Не, абсурд. Ицо Папата е представлявал винаги само и единствено семейството си. Той е кардараш, а те  в цялата страна са по-малко от 10 000 човека.  В момента над 98 % от кардарашите са срещу него.

 

- Защо се отказахте от титлата си дон Цеци?

- През 2005 година подарих титлата на едно момче от Ловеч, което искаше да бъде дон Цеци. Аз съм си Цветелин Кънчев.

 

- Разкажете накрая за баба ви - гадателката Керана.

- Редовно ме вика. Извинявам се, че нямам възможност достатъчно често да ходя при нея и ми се сърди. Чуваме се по телефона. Ние спазваме старата религия Бари Дай – Великата Майка Природа. Там не се казва, че всичко е написано. В нея има орисия и шанс, но оттам насетне всеки си пише съдбата.

 

-       Коя религия изповядвате?          

-       Ние безкористно уважаваме двете основни религии – христянството и исляма и строго спазваме религията Бари Дай – Великата Майка Природа.    

Документи:

 

27.02.2014г.

Видео от участието на г-н Кънчев :

 http://tv7.bg/%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE-%D1%83%D1%82%D1%80%D0%BE-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-/%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%8F-%D0%BB%D0%B8-%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%86%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_l.102_i.10093193.html#.Uw7mDuN_sbI

Документи:

 

26.02.2014г.

Предстоящо участие:

  Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва утре 27.02.2014г. /четвъртък/ от 7:50 часа в предаването ' Добро утро, България" по TV 7. 

Темата е : " Привилегия ли е да си малцинство ? "

Документи:

 

23.02.2014г.

Видео от участието на г-н Кънчев :

 Видео от участието на г-н Цветелин Кънчев в предаването "Всяка неделя" по Нова телевизия.

 

Линк: http://play.novatv.bg/programi/vsyaka-nedelya/361769?autostart=true

Документи:

 

22.02.2014г.

Предстоящо участие:

 Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва утре 23.02.2014г. в предаването "Всяка неделя" по Нова телевизия.

Документи:

 

21.02.2014г.

Видео от участието на г-н Кънчев :

  Видео от участието на г-н Цветелин Кънчев в предаването ' Здравей, България" по Нова телевизия

 

 

Линк :

http://novanews.bg/news/view/2014/02/21/68826/%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD-%D0%9A%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2:-%D0%91%D0%A1%D0%9F-%D0%B2%D0%B7%D0%B5%D1%85%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D0%BC%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/

Документи:

 

20.02.2014г.

Предстоящо участие:

  Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва утре 21.02.2014 г. / петък / от 7:15 часа  в предаването " Здравей, България" по Нова телевизия. 

Документи:

 

19.02.2014г.

Видео от участието на г-н Борис Аргиров :

 Видео от участието на г-н Борис Аргиров, зам. - председател на Евророма в предаването ' Нюзрум ' по News7:

 

Линк: http://news7.bg/NEWSROOM/%D0%9A%D0%BE%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%BC%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0_l.baa_i.52462_b.5483.html#.UwRby2J_sbI

Документи:

 

12.02.2014г.

Видео от участието на г-н Кънчев по ТВ7

 http://news7.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%9A%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B8/%D0%96%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0_l.n_i.50928_c.26.html#.Uvsy_mJ_sbJ

Документи:

 

12.02.2014г.

Информационна агенция Блиц:

 

Цветелин Кънчев: Баба ми видя Цветанов зад решетки, очакват го с нежен трепет в затвора

Няма да съдя държавата в Страсбург, но ще съдя хората, които измислиха обвинението срещу мен, потвърди лидерът на Евророма

прочитания: 2050 |коментари: 21
София, България
 
Хората зад решетките не само чакат, те очакват бившия вътрешен министър Цветан Цветанов с трепет да се присъедини към тях. Това каза в студиото на TV7 Цветелин Кънчев. Той каза, че баба му, известна като гледачка, видяла около бившия вътрешен министър решетки, и то не декоративни.Не ме арестуваха показно, както Николай Цонев, тъй като Борисов го е забранил, за да няма вълнения сред моя етнос, продължи лидерът на Евророма. При първите разговори с него, прокурори са му казвали, че срещу него няма нищо, но има натиск „отгоре” и трябва да измислят нещо, за да го обвинят.

Нама да съдя държавата в Старсбург, но ще водя дело срещу тези хора тук, в България, потвърди Кънчев.Според него, глобите за злоупотреби не трябва да ги плаща държавата, а онези, които са ги извъоршили. /БЛИЦ/
Документи:

 

12.02.2014г.

Интервю за вестник Монитор :

 Цветелин Кънчев, лидер на “Евророма”:

Решетки очакват Цветанов и те няма да са декоративни
Първанов и Костов винаги са били в прекрасни отношения. Плевнелиев е едно недоразумение. Крадат и убиват, не циганите, а мангасарите.
Документи:

 

12.02.2014г.

Интервю за вестник Шоу :

 Интервю на г-н Цветелин Кънчев

във вестник Шоу, Брой 6(740), 12-18.ІІ.2014г.

  

         - Г-н Кънчев, какво стана след участието ви в bTV днес (понеделник, бел.ред) в коридорите на телевизията? Разбрах, че сте се засекли с Цветан Цветанов и сте си разменили реплики на висок тон...

- Да, аз видях веднага как някои ваши колеги са преувеличили информацията, защото аз не съм крещял на Цветан Цветанов. Преди това гостувах в bTV заедно с един депутат от "Атака", говорихме по темата за майчинството. И на излизане Цветанов, който трябваше да седне след мен, ме вижда и казва: "Абе, адаш, много ме нападаш последно време...". И аз му отвръщам: "Абе, какъв адаш може да си ми ти, бе, мишок!.. Ти си се запътил натам, откъдето аз съм се върнал!". А дали ще отиде там, зависи само от българския съд! Но аз не искам да правя това, което правеше Цветанов, който раздаваше присъди наляво и надясно.

 

- По времето, когато Цветан Цветанов беше министър, дори мисля, че произнесе и вашата присъда... Или греша?

- Не, не, не грешите, така беше, при това по телевизията. И явно му е късата паметта, щом днес се обърна към мен, все едно сме първи приятели.

 

- Отношенията ви с Цветан Цветанов имат ли някаква предистория, освен това, което се разиграва по медиите?
            - Още когато Цветанов беше зам.-кмет на София, ако си спомняте, беше пак в bTV, когато влязохме в диалог, тъй като той искаше да монтира камери в циганските махали. И тогава аз го попитах какво точно иска и очаква да научи от циганите, какво точно не му е ясно. Тогава доста се сдърпахме и още оттогава комуникацията между нас тръгна на лошо. В интерес на истината Цветанов винаги е избягвал да се среща с мен очи в очи, но този път просто нямаше къде да бяга. Не сме имали разговор с него от тогава, когато беше зам. -кмет, за който ти разказах.

 

- А това с камерите случи ли се?

- Не се случи, защото скочихме много сериозно. И мен изобщо не ме интересува това, че той има приятелски фирми за видеонаблюдение! Това изобщо мен не ме касае! И че търси къде да пласира парите от бюджета на Столична община тогава. Е, вече като министър на вътрешните работи успя да си уреди доста такива ситуации. И аз сега имам въпрос към Цветан Цветанов - фирма, която е собственост на съпруг на неговата секретарка, печелила ли е много сериозна поръчка в МВР?

 

- За каква поръчва говорим?

- Ако не се лъжа ставаше дума или за номера на коли, или за лични документи.

 

- И всичко това остава встрани от медиите, в същото време често се говори как Цветан Цветанов си бил осигурил медиен комфорт...

- Да припомняме ли скандалното интервю, което Люба Кулезич скри за Цветан Цветанов... Но ще ви кажа следното - Цветанов се е барикадирал не само в този смисъл на думата, а и във всеки друг. Барикадирал се е тотално! И искам да заявя най-отговорно, че аз и срещу 10 млрд. евро не съм готов да имам такъв "фенклуб", какъвто той си направи.

 

- Вие също имахте злополучна ситуация с гостуването си при Люба Кулезич... Имаше ли някакво развитие след това?

- Люба Кулезич съвсем не ми е на дневен ред. Тя е човек, който дава трибуна на хора, които се опитват да изкарат фашистката идеология, като някаква много благородна идея. И припомням случаи, на които тя даде трибуна - хората, които са обвинени за взрива пред нашия офис в Сандански, при който загина нашият брат Малин. За тези хора нямахме никаква информация и в интерес на истината още в началото ние си мислехме, че това е някакъв пореден кьорфишек на Цветан Цветанов. Защото около случая имаше пълно информационно затъмнение. След това обаче, когато ги видях тези хора какво представляват, какви изказвания правят по адрес на ромите, вече в мен се затвърди едно убеждение, че наистина това са хората, които стоят зад взрива на нашия офис! И ако са виновни, тези хора трябва да си получат най-строгото наказание от закона. Най-строгото! 

 

- В предишен наш разговор бяхте казал, че десетките полицейски акции на Цветанов, всъщност са били с цел да отклонят вниманието към сериозните проблеми в обществото.

- Ами аз и друго го попитах Цветанов днес - ето аз бях оправдан окончателно и от Върховния съд миналата седмица. Получих присъда по всички инстанции и бях оправдан. И дадох дума, че аз България няма да я съдя в Страсбург и си държа на думата, но ще съдя тук, в България, в българския съд, държавата - по закона за отговорността на държавата, че иначе ставаме за смях в Европа. Питах Цветанов, тъй като той е автор на моето задържане, като осъдя държавата разноските той ли ще ги поеме от личния си джоб? След това като го попитаха същото и водещите, той отвърна, че прокуратурата била отговорна за всичко, той нямал хабер.. Той нямал хабер! По същия начин пък, когато оперативните работници от НСБОП поднесат някакви измислени данни и прокуратурата не заведе дело, нали се сещате, че тогава тя става лошата прокуратура. Сега пак е лошата и изобщо на Цветанов все някой му е виновен!

 

- За вашата оправдателна присъда обаче, се говореше отдавна, при все че едва онзи ден тя стана факт...

- Така е, само че аз лежах 4 месеца в ареста. И в случая тези четири месеца не касаят само мен, но и партията. Ние и тогава бяхме парламентарно представена партия. Още тогава. Четири месеца заседания на политическия съвет не са правени, хората бяха изпаднали в бяс. Не искаха да правят заседания. А докато аз бях в ареста Цветанов беше подготвил преврат в партията, който не успя да се състои! Беше подготвил един неграмотен циганин, който да оглави "Евророма", от бившите мои заместници. Един неграмотен циганин, който в последно време става за смях в телевизиите.

 

- Преди няколко дни видяхме един репортаж по bTV, в който Александър Методиев, по-известен като Бат Сали, буквално се обясни в любов на ДПС, по-специално на Ахмед Доган! Разправяше за танците и софрите, за веселбата..

- (смее се) да, и в същото време от bTV го попитаха как така говори за веселби, при положение че се твърди, че Доган е в депресия?! Само че тук случая не касае само Салчо, защото така му викаме, а засяга всички мераклии в България, които не си дават сметка, че между мерака и възможностите трябва да има една пропорционалност. И това е големия проблем на тази държава. В повечето случаи се получава точно така. Едно е да искаш, друго е да можеш - то не става само с целувки и прегръдки, трябва и акъл. Сега, между другото, факт е, че Лютви Местан е един от най-подготвените и мъдри хора в тази държава. Това е факт. Но както е факт и това, че имаме президент, който не може да говори български език. Не може да произнесе думите "Национален консултативен съвет за национална сигурност". Плевнелиев не може да каже думата "консултативен"! И какъв е парадокса - от цялата политическа класа Лютви Местан говори най-правилния български език и президентът само може да се учи как се говори български от един турчин?! Така че хората не трябва да бъдат гледани според етническата им принадлежност.

 

- Бяхте казал на няколко пъти, че на Цветан Цветанов в затвора му готвят такова посрещане, че даже и Яне Янев би му завидил... Какво имате предвид по-конкретно?

- (смее се) какво имам предвид ли?! Съвсем не, че там ще му предложат трибуна и микрофони... то може би ще има много микрофони, но сигурно ще бъдат по-биологични (усмихва се).

 

- А откъде тази сигурност, че Цветанов наистина ще стои зад решетки?

- О, не, далеч съм от тази сигурност, той раздаваше присъди, а аз не искам да съм като него. Но аз задавам въпроса - защо едно цигане, което има едно висящо дело, го затварят и го държат затворено в продължение на осем месеца, а Цветан Цветанов е с три висящи дела и още е на свобода??? Това е моят въпрос!

 

- Направихте аналог с появилото се тефтерче на Кирил Рашков наскоро.. Цитирам ви: „Искам да ви припомня, че Цветан Цветанов през 2011 г. се надяваше подобни документи да изгорят в пожара в Катуница...”.

- Ооо! Да, така е. И ако бай Кирил Рашков си отвори устата, много неща ще излязат. Много може да се разкаже за добрите му взаимоотношения с Цветан Цветанов.

 

- Добри в буквалния смисъл ли?

- Да, точно в буквалния, прекрасни дори.

 

- Съмнявам се, че Кирил Рашков ще проговори точно в този момент, когато се появяват разни скандални тефтерчета в публичното пространство?!

- Да, защото ги е страх, че само тефтерчето изкараха. Страх ги е някой да не извади ТЕФТЕРА! Големият тефтер да не извади, че тогава вече ще им се види тесен света.

 

- Защо? Какво съдържа този голям тефтер?

- Ами, това, което се чува за фамилия Рашкови, е за една сума от 24 млн. Дали му говори нещо това на Цветанов?! Той да отговори.

 

- 24 млн. лева! Откъде идват тези пари, кой на кого ги дава?

- Да! Рашкови си знаят най-добре откъде са тези пари. И дали Министерството на финансите не е било ощетено точно с тези 24 млн. лв?!

 

- Може би преди седмица Илия Илиев скандализира с една своя реплика, в която се казва, че „не трябвало да се притесняваме, българите, че ще изчезнем, защото ромите щели да се погрижат да оцелее България след 100 години! И подразни с това, че ние можем да отидем да живеем в Швейцария например… И това го каза в ефир!

- Такива абсурдни реплики просто са недопустими! И изобщо не трябва да се позволяват. Никой в тази държава няма право да обижда другия и да съди, независимо дали е българин, циганин или турчин. Никой няма такова право! В крайна сметка всички сме граждани на тази държава, имаме един чин, едно знаме и държавата се казва България - и аз никога не бих позволил на циганин да дискриминира българите. Никога! Това не трябва дори да минава през акъла, на който и да е от моите хора. А колкото до Илия Илиев, той никога не представлява, той представлява себе си. Той е г-н Никой, но не си дава сметка, че заради неговите болни амбиции, може да пострадат невинни хора от циганския етнос. Да си седне на задника, защото такива неща могат да бъдат тотално наказуеми! 

 

- Връщам ви отново към 4-те месеца в ареста. Какво правихте всъщност през цялото време там?

- Имах възможност много да чета. Това, което в реалното ми ежедневие не намирам достатъчно време да правя достатъчно. В ареста имах възможност много да чета, освен това, за разлика от навън, в ареста моят етнос е мнозинство, не малцинство.

 

- Това добър атестат ли е?!

- Не, не е добър атестат, но средата е много важна принципно. Едно е да бъдеш между свои, друго е да бъдеш между чужди. Защото факт е, и затова получавам постоянни критики, че съдебната система си измива ръцете, съдейки масово цигани. И в българските затвори над 70 % са от ромски произход.

 

- Преди броени дни получихте оправдателна присъда, а Христо Върбанов - Ицо Папата влезе в затвора! Преди това имаше различни информации, включително такива, че той е давал показания срещу теб, даже, че се е опитвал да те рекетира...

- Не коментирам този човек. Ще кажа само, че каквото е търсил, това е намерил. Той го е потърсил! Да си е седял на задника! И преди съм казвал - не ме е страх от изнервения ром! Ще го кажа и сега - и той, докато размахва брадва, в крайна сметка се оказва, че държи в ръцете си не брадва, а собствената си глава.

 

- Страх ли ви е от нещо?

- Страх ме е от това да не стана за срам. Само от това. Защото никой не е застрахован от такова нещо. Аз имам невероятно почитание от великата майка природа, наистина огромно почитание, респект, обич, уважение.

 

- Преди време имахте словесен сблъсък и с Ники Кънчев – тогава в шоуто „Бит Брадър” той не спря почти цяла вечер да хвърля расистки подмятания по адрес на циганката Пенка...

- Аз обаче, не съм защитавал Пенка, напротив! Обясних, че тя е пример какви не трябва да стават ромските момичета. Както при българите има ганьовци, така и при ромите има мангасари, а Пенка е мангасарка. А колкото до Ники Кънчев – на него в ухото му, в слушалката, така му крещяха, че чак при мен се чуваха крясъците. И това е един продуцент, който, вярвай ми, говорих с баба ми за него и тя каза, че не го чакат много хубави неща в този живот.

 

 

 

 

- Кой е продуцентът?

- Аз не знам кой е, но този, който крещеше в ухото на Ники Кънчев, не трябва да забравя, трябва да си спомня за баба ми – особено когато се сблъсква със странни обстоятелства на съдбата. 

 

- Да, да, аз на вашата баба помня някои изказвания – например беше казала, че вижда решетки около Цветан Цветанов...

- Точно така. И помните ли колко време мина от тогава. И тя каза, че са решетки, но не декоративни. И още нещо каза баба ми за Цветан Цветанов – че парите, които е натрупал по времето на своето управление, ще бъдат харчени от хората, които най-много мрази! Това пък, ми го каза, съвсем скоро. И още нещо ще ти кажа за Цветанов – той се бие в гърдите, че бил на закуска при президента Обама (Барак Обама, бел. ред). Държа да стане ясно на всички, че самия президент Обама не познава 80 % от тези, които са на закуската. И информацията, която имам е, че една българска дама от Щатите, която е близка до Белия дом, срещу определени жестове е осигурила присъствието на Цветан Цветанов на въпросната закуска. 

Документи:

 

11.02.2014г.

Предстоящо участие:

Предстоящо участие: 

Председателят на ЕВРОРОМА  г- н Цветелин  Кънчев ще участва утре 12.02.2014 г./ сряда / от 8:30 часа в предаването " Добро утро, България " по ТВ7.

Документи:

 

10.02.2014г.

Видео от участието на г-н Кънчев :

 http://btvnews.bg/video/video/tazi-sutrin/ataka-s-novo-predlozhenie-za-maichinskite-nadbavki.html

Документи:

 

05.02.2014г.

Видео от участието на г-н Цветелин Кънчев:

 http://news7.bg/NEWSROOM/%D0%94%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0-%D0%B8-%D1%86%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F_l.baa_i.48878_b.5483.html#.UvNBtmJ_sbJ

Документи:

 

30.01.2014г.

Видео от участието на г-н Кънчев :

 http://novanews.bg/news/view/2014/01/30/67267/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84.-%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D0%B6%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B2%D0%BE%D1%82-%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BC%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5/

Документи:

 

29.01.2014г.

Предстоящо участие:

 Предстоящо участие:

 

Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва

утре 30.01.2014г. /четвъртък/, от 8:15 часа по Нова телевизия в „Здравей България”.

 

Темата ще бъде: Трябва ли да има задължително гласуване?

Документи:

 

27.01.2014г.

Предстоящо участие:

 Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва днес, 27.01.2014г. /понеделник/, от 16:00 часа в предаването „Искрено и лично” по ТВ7.

Очаквайте видео от участието на г-н Кънчев!

 

Документи:

 

22.01.2014г.

Интервю за вестник Новинар :

 Цветелин Кънчев: Образованието е ключът за решаване на всички проблеми

 
 
 
Цветелин Кънчев-Евророма Фото: Aни Петрова
 
 

В моята религия пише, че всеки сам прави съдбата си

Цветелин Кънчев е роден на 5 юли 1967 г. Завършил е ТМСС в Златица, а след това МИО в УНСС. До 1990 г. е бил служител на Министерството на отбраната, а след това започва свой частен бизнес. Бил е депутат в 38-ото Народно събрание. Основател и председател на „Евророма” от 1998 г. до днес. 

- Г-н Кънчев, преди ден стана ясно, че след проповеди и разяснения на родители в някои градчета у нас са намалели наполовина тенденциите непълнолетни да се женят. Образованието и просвещението ли са разковничето за решаването на този проблем?

- Образованият човек е важно да се жени, независимо на колко години е той. Но трябва да е достатъчно просветен и възпитан. Мога да ви върна назад в историята ни и да ви попитам за една велика българка - Съба Вазова, тя на колко години се е омъжила и е родила своите велики синове? Била е само на петнайсетина години, но образована и възпитана. Хубаво е, че в последните три години се наблюдава известен резултат от нашите усилия в тази посока. От 10 години ние повтаряме за нашата образователна програма. Имаме твърдо уверение от нашите коалиционни партньори в Коалиция за България, че тя ще бъде приложена изцяло. Вече се работи по нея и затова твърдя, че през последните три години се забелязва тенденция на снижаване и намаляване на броя на браковете между малолетни и непълнолетни.

- Къде в България има такова снижаване на процентите?

- Там, където циганите са образовани - в Северозападна България. Това е доста интересно предвид факта, че точно в този регион е най-голямата бедност. Току-що направих една справка в Лом, където ромското население вече възлиза на 50 на сто от живеещите в общината. През изтеклата година от над сто сватби само в 5-6 от двойките единият е бил непълнолетен. Става въпрос предимно за момичетата, защото в тези бракосъчетания обикновено мъжете са на пълнолетна възраст. Уверявам ви, че това е успех. Според българското законодателство вече мераклиите да се женят трябва да са навършили 16 години, за да може да получат разрешение от родителите си. А под 14 години това е престъпление според поправките в Закона за детето.

- Практикува ли се масово младите да се разписват с позволението на родителите?

- В никакъв случай не може да се нарече практика. Вижте, аз на нашите хора постоянно им обяснявам, че не трябва да бъркат сърбежа в някои телесни части с любовта. Постоянно им втълпявам това. Нашите усилия за разгласа на наказателните практики и рисковете за здравето с помощта на медиите дават все повече положителни резултати. Убеден съм, че няма да е далеч моментът, когато всичко това ще бъде сведено до абсолютен минимум.

- Образоваността е важна, обаче пък има информация, че ромите пращат децата си на училище само докато могат да ползват бонуси от държавата за това, а после ги спират, така ли е?

- Това е пълна глупост. В момента има една обвързаност на детските надбавки с посещаемостта на училищата. Това е едно от малкото неща, които и ексминистрите на МОН възприеха от нашата национална образователна програма. Тя е и социална и в нея е казано, че размерът на детските помощи и придобивки трябва да е съразмерен на успеха, който те показват в училищата. Не само трябва да ходят редовно на училище, важен е и успехът, който постигат. В края на всеки учебен месец трябва да имат тестове по изучавания материал и на тази база да им се дават материални придобивки. Така ще мотивираме нашите хора, те трябва да внимават и да не шикалкавят. Обаче тук трябва да кажем в интерес на истината, че има много учители и директори на училища, които си затварят очите само и само да не им закриват бройката ученици, за да съществуват училищата им. Иначе наистина образованието е ключът за решаване на всички проблеми.

- Къде са корените на ранните бракове във вашия етнос?

- Традицията, плюс сърбежа, плюс битието. Но вярвайте ми, че все повече наши младежи стават студенти, стремят се да продължават своето образование и квалификация. Ще ви дам следния нагледен пример – когато един циганин си купи сателитна чиния, то комшията му бърза да си купи същата, за да не изостава. Хубаво е, че този стремеж да се равняват помежду си е валиден и в образованието. Затова амбицията ни е от всяка циганска махала да има на година поне по 6-7 студенти. Вярвайте ми, че всяка следваща година те ще стават повече. В целия свят тенденцията е една – циганите са огледален образ на мнозинството от местното население, с което живеят.

- "Евророма" има ли своя програма за борба срещу ранните бракове?

- Категорично ги заклеймяваме. Не оказваме никаква правна помощ на всички онези, които се сблъскват с правосъдието по такива случаи. Ние показно се разграничаваме от тях, за да чуят и видят всички останали. Благодарни сме и на църковните проповедници, които ни помагат на място в махалите. И както се вижда, резултатите вече са налице.

- Въпреки усилията обаче все още негативните тенденции не са докрай изкоренени. Например продължава и нелегалната продажба на бебета, родени както от циганки, така и от българки. Защо вие от "Евророма" поискахте малката Мария - Русия ангел, да остане в Гърция?

- Защото продажбата на деца е грях. Освен че е престъпление, разбира се. Искам да подчертая нещо, което убегна на българските медии, но в Гърция бе коректно отразено. Русия ангел, както наричаме всички Мария, не е точно ромско дете. Кастата им в Николаево определя себе си като Миллет и те се държат високомерно спрямо циганите. А осиновителите й в Гърция са роми. Ние бяхме ясни в становището си, което изпратихме по казуса в съда там. Момиченцето трябваше да остане при онези, които са я отгледали до 4 годинки, които са треперили над нея денонощно. Всички видяхме в какъв приличен дом е живяла Мария там, който според нашенските условия даже минава и за леко луксозен. Също така видяхме и каква е мизерията в Николаево.

- Освен за продажби на бебета от Европа ни критикуват и заради продажби на булки, това как ще коментирате?

- Повечето девойки, които участват в т. нар. сгляди, не са непълнолетни. Аз съм разговарял с тях и семействата им, които се числят към гесбеджиите, които пък са подкаста на калайджиите и са си роми. Когато навремето българският златен лев е бил конвертируема валута в Европа в началото на миналия век, в българските села такава сгляда също е съществувала. Излизали са на хорото в неделя, търсели са булка за момъка, който е бил за женитба, семействата са се договаряли и т.н.

- Да де, ама това не е ставало срещу пачка пари, нали?

- А чеизът на булката какво е според вас? Освен това нашите цигани казват, че са кавалери и не задължават момата с чеиз. А мъжът оставя пари като гаранция, че тя ще бъде уважавана и няма да я малтретира.

- Значи не виждате нищо нередно в това?

- Естествено, че виждам негативите. Това са много остарели традиции за живота ни в 21-ви век, които трябва да претърпят своето развитие и да се запазят само положителните неща от тях. Но по принцип не е вярно твърдението, че се били пазарували хората като добитък на тези сборища. На сватбата бащата, който взема тези пари, дава двойно по-голяма сума за семейството. В това всеки може да се убеди, като проследи една сгляда отначало докрай.

- Все пак не е ли доста грубичко да се размахват пачки, когато става въпрос за подбор на партньор за цял живот?

- Пазарлъкът се прави чак когато младите се харесат. Уверявам ви, че в последните 5 години, да речем, няма насилствен брак, такъв, без младите да се харесват. Освен това в нашите среди се смята, че бракът не е само между двама млади, на които нещо им се е дощяло. Той се прави между две фамилии, които се преценяват помежду си взаимно - да не са беляджии и т.н.

- Какъв е процентът на разводите сред вашите?

- Много е нисък, съпоставен в това отношение с други етноси в държавата ни. При нас много се държи на думата, на вричането. Предполагам, че една от причините за здравите бракове при нас е и в това, което коментирахме с вас току-що – че се прегръщат две фамилии, а не само двамата млади. Но, честно казано, понякога се безпокоя, че когато някой ден настъпи интеграцията, може мнозина от нашите да започнат да правят неща, които досега не са вършели. Като например жените да започнат да изневеряват на мъжете. Или пък обратното. Сега при нашите хора изневерите са редки и поради контрола и респекта на възрастните във фамилиите. Всяка булка и младоженец си дават ясна сметка какво ще последва, ако погазят брачните си обети.

- Говорим за традиции, вие винаги сте подкрепяли леви партии и програми, ще продължите ли?

- Ние сме неразделна част от Коалиция за България и се готвим за евроизборите. Нормално е да сме вляво и аз много пъти съм казвал, че циганин в дясното политическо пространство е като негър в Ку-клукс-клан.

- Във вашите махали често повтарят фразата „Каквото Бог дал”, защо?

- Тази примиренческа философия аз не я споделям, но я уважавам. А в моята религия пише, че всеки сам прави съдбата си.

Документи:

 

21.01.2014г.

Видео от участието на г-н Кънчев :

 Видео от участието на г-н Кънчев:

Линк: 

http://btvnews.bg/video/video/tazi-sutrin/bsp-ili-abv.html

Документи:

 

20.01.2014г.

Предстоящо участие:

  

Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва утре, 21.01.2014г. /вторник/, от 7:35 часа в предаването „Тази сутрин” по БТВ.

Очаквайте видео от участието на г-н Кънчев!

 

 

Документи:

 

13.01.2014г.

Предстоящо участие:

 

 
Във връзка с предстоящия празник Baxtalo Vasili Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва утре, 14.01.2014г. /вторник/, от 8:30 часа в предаването „Добро утро, България” по ТВ7.
 
 
Очаквайте видео от участиeто на г-н Кънчев! 
 
 
Документи:

 

10.01.2014г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ:

 П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

Във връзка с казуса по отношение за настойничеството на „русия ангел” - Мария, която бе намерена през октомври миналата година в Гърция, от ЕВРОРОМА заявяваме, че детето трябва да остане и да бъде отглеждано от семейството, при което е живяло до момента на откриването му.

 

Гр. София

10.01.2014г.

 

Пресцентър на ЕВРОРОМА

Документи:

 

18.12.2013г.

Предстоящо :

 

Днес, 18.12.2013г. /сряда/, Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще даде интервю за британския вестник "Дейли телеграф".

Очаквайте подробности !
Документи:

 

18.12.2013г.

Интервю за вестник Шоу :

 

    Скандалът между Люба Кулезич и г-н Цветелин Кънчев, отношенията между Люба Кулезич и Цветан Цветанов и още интересни факти може да прочетете в интервю на лидерът на ЕВРОРОМА в новия брой на вестник Шоу, на стр. 14 и стр. 15.

    Очаквайте подробности от интервюто!
Документи:

 

17.12.2013г.

Видео:

 

16.12.2013г.

Предстоящо участие:

 Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва утре, 17.11.2013г. /вторник/, от 10:00 часа в предаването „Още нещо” по News 7.

Документи:

 

16.12.2013г.

Видео от участието на г-н Кънчев :

 Линк към Видео:

 

http://play.novatv.bg/program/nasvetloslyubakulezich

Документи:

 

14.12.2013г.

До Люба Кулезич:

 До г-жа Люба Кулезич,

Водещ на предаването

„На светло”  по Нова телевизия

 

 

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

 

Г-жо Кулезич,

 

 

-      Защо не посмяхте да излъчите интервюто на лидера на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ?

-      Толкова ли страшни бяха нещата, които той каза за Бойко Борисов, Цветан Цветанов и други Ваши много близки приятели?     

-      Г-жо Кулезич имаме ли някаква вина, че в повечето случай залагате на „куци коне”?

 

Гр. София

14.12.2013г.

 

 

 

Пресцентър на ЕВРОРОМА

Документи:

 

13.12.2013г.

Видео от участието на г-н Кънчев в "Лице в лице" по БТВ:

 Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва утре, 14.12.2013г. /събота/, в предаването „На светло” по Нова телевизия от 9:00 часа.

 

Утре от 11:00 часа Заместник председателят на ЕВРОРОМА и председател на групата общински съветници на партията в община Ихтиман, София-област, ще коментира в предаването „Сблъсък” по ТВ7 темата:  „За и против задължителното гласуване”.

Очаквайте видео от предаванията !

Документи:

 

12.12.2013г.

Участие на г-н Цветелин Кънчев по радио Хоризонт:

  

      Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев даде интервю за радио Хоризонт днес, 12.12.2013г. /четвъртък/.

 

Г-н Кънчев поздрави всички членове и симпатизанти на ЕВРОРОМА по повод 15 години от създаването на партията.

 

На въпрос: „Как се чувства след толкова години на политическата сцена?”, лидерът на ЕВРОРОМА отговори: „Още при учредяването на партията казах, че пътят ще бъде труден, но славен. И бях прав”. Той допълни още, че терминът интеграция не е правилен. „В медиите всеки ден четем и чуваме за престъпления, които не са извършени от цигани и моят въпрос е при кого трябва да се интегрираме?! Правилния термин е консолидация и равни права и задължения за всички граждани, за това се борим ние в ЕВРОРОМА”.

Лидерът на ЕВРОРОМА посочи главни моменти в образователната програма на партията и подчерта, че не иска да му се пречи по отношение на справянето с проблемите на циганите. „Винаги съм казвал , че обичам и циганите и българите и ненавиждам мангасарите и ганьовците”, добави още г-н Кънчев.

 

Очаквайте участието на г-н Цветелин Кънчев в предаването „Лице в лице” по БТВ от 17:30 часа днес!

 

 

Документи:

 

11.12.2013г.

Предстоящо участие:

 Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва утре, 12.12.2013г. /четвъртък/, в предаването „Лице в лице” от 17:30 часа по БТВ.

 

 

Документи:

 

09.12.2013г.

Информационна агенция Блиц:

 

Делегация на "Евророма" с министри от Франция, Италия и евродепутати в Париж (СНИМКИ)

Цветелин Кънчев отказа да подпише емигранти и бежанци да гласуват на всякакъв вид избори в страните от ЕС

 
София, България
 
Лидерът на “Евророма” Цветелин Кънчев и делегация от ръководството на партията участваха в тридневна Международна конференция в Париж, организирана от Европейските университети Де Мезон Де Пот. В конференцията взеха участие министри от Франция и Италия, евродепутати от левицата, кметове и заместник-кметове, представители на ръководствата на политически партии и НПО.В един от основните акценти на своите изказвания Цветелин Кънчев настоя да се прави ясна разлика между проблематиката с ромите от България и проблематика с ромите от Румъния.На финала на конференцията Цветелин Кънчев отказа да подпише декларация, в която основен акцент е даването на възможност на емигранти и бежанци да гласуват на всякакъв вид избори в страните от ЕС, в които те са намерили убежище. Мотивът бе, че в близкото бъдеще пред България стоят редица социално-икономически проблеми за разрешаване и чак след това би могла да се разгледа такава възможност. /БЛИЦДокументи:

 

09.12.2013г.

Информационна агенция ПИК:

 Цветелин Кънчев се срещна с европейски министри в Париж

Цветелин Кънчев се срещна с европейски министри в Париж
Дата
Дата
590
Коментари
12
Автор: ПИК

 

Лидерът на “Евророма” Цветелин Кънчев и делегация от ръководството на партията участваха в тридневна Международна конференция в Париж, организирана от Европейските университети Де Мезон Де Пот. В конференцията взеха участие министри от Франция и Италия, евродепутати от левицата, кметове и заместник-кметове, представители на ръководствата на политически партии и НПО.В един от основните акценти на своите изказвания Цветелин Кънчев настоя да се прави ясна разлика между проблематиката с ромите от България и проблематика с ромите от Румъния.

 

 

На финала на конференцията Цветелин Кънчев отказа да подпише декларация, в която основен акцент е даването на възможност на емигранти и бежанци да гласуват на всякакъв вид избори в страните от ЕС, в които те са намерили убежище. Мотивът бе, че в близкото бъдеще пред България стоят редица социално-икономически проблеми за разрешаване и чак след това би могла да се разгледа такава възможност. 

Документи:

 

09.12.2013г.

Международна конференция в Република Франция

 П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

      Лидерът на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев и делегация от ръководството на партията участваха в тридневна Международна конференция в Париж, организирана от Европейските университети Де Мезон Де Пот.

В конференцията взеха участие министри от Франция и Италия, евродепутати от левицата, кметове и заместник кметове, представители на ръководствата на политически партии и НПО.

      В един от основните акценти на своите изказвания г-н Цветелин Кънчев настоя да се прави ясна разлика между проблематиката с ромите от България и проблематика с ромите от Румъния.

      На финала на конференцията г-н Цветелин Кънчев отказа да подпише декларация в която основен акцент е даването на възможност на емигранти и бежанци да гласуват на всякакъв вид избори в страните от ЕС, в които те са намерили убежище.

Мотивът на г-н Кънчев бе, че в близкото бъдеще пред България стоят редица социално-икономически проблеми за разрешаване и чак след това би могла да се разгледа такава възможност.

 

Гр. София

09.12.2013г.

 

Пресцентър на ЕВРОРОМА

Документи:

 

03.12.2013г.

Видео от участието на г-н Кънчев в Биг Брадър :

 Линк към видео: 

http://play.novatv.bg/program/bigbradrallstars

 

Документи:

 

26.11.2013г.

Видео:

 Видео от участието на г-н Цветелин Кънчев по News 7

"Ксенофобията е чужда за ромите" 

Линк към Видео: 

http://news7.bg/%D0%9E%D1%89%D0%B5-%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%BE/%D0%9A%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%84%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B5-%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5_l.baa_i.37093_b.5439.html

Документи:

 

25.11.2013г.

Видео:

 Кой насажда омраза? За ромските отряди и гражданските патрули – Цветелин Кънчев срещу Боян Расате :


Линк към видео: 

Документи:

 

27.11.2013г.

Предстоящо събитие:

Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще обсъжда приоритетите на правителството за догодина в икономиката и социалната сфера на семинар в курорта Боровец, който започва днес, 29.11.2013г. /петък/ от 17:00 часа. 

Министри и народни представители от Коалиция за България и ДПС ще дискутират реформата в сектора за сигурност, проблема с бежанската вълна, опасността от спиране на средства по оперативните програми на ЕС, както и намирането на консенсус между Коалиция за България и ДПС за нов изборен кодекс. 

Документи:

 

02.12.2013г.

Предстоящо участие:

 

Лидерът на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва в Биг Брадър All Stars на живо тази вечер, 02.12.2013г. /понеделник/, от 20:00 часа по Нова телевизия.

 

Очаквайте видео!

Документи:

 

28.11.2013г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ:

        След продължилата почти един час среща при министър Анелия Клисарова Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев заяви, че е много доволен от проведения разговор. Г-н Кънчев е получил логични обяснения за недоразумението в учебното помагало по математика за трети клас. Ръководството на Министерството на образованието и науката не само, че е свършило навреме своята работа, а още преди да се разгласи случая е взело отношение по казуса ще търси най-строга административна отговорност от виновните лица.

 

Гр. София

28.11.2013г.

 

 

 

Пресцентър на ЕВРОРОМА

Документи:

 

28.11.2013г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ:

 

        Във връзка с ксенофобското съдържание на учебник по математика за трети клас, на издателство „Просвета”, Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще се срещне днес, 28.11.2013г./четвъртък/, с министъра на образованието и науката г-жа Анелия Клисарова.

 

Гр. София

28.11.2013г.

Пресцентър на ЕВРОРОМА

Документи:

 

25.11.2013г.

Предстоящо участие:

 


 Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва утре, 26.11.2013г. /вторник/, в предаването „Още нещо“ по News 7 от 10:30 часа.

Документи:

 

20.11.2013г.

Предстоящо участие:

         Във връзка със средствата, които се предоставят от Европейския съюз по различни програми, свързани с ромите в България, заместник председателят на ЕВРОРОМА г-н Борис Аргиров ще участва утре, 21.11.2013г. /четвъртък/, в предаването на БТВ „Тази сутрин” от 9:00 часа.

 

 

Документи:

 

21.10.2013г.

Предстоящо участие:

 Във връзка с момиченцето, намерено в ромски лагер в Гърция, Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва утре, 22.10.2013г. /вторник/, от 7:40 часа в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия.

Документи:

 

18.10.2013г.

Предстоящо участие:

 

Главният секретар на ЕВРОРОМА г-н Росен Пешев ще участва днес, 18.10.2013г. /петък/, от 18:00 часа в предаването NEWSROOM по News 7.

Темата ще е по отношение на съжителството между ромите и бежанците в Република България.

 

 

Документи:

 

11.10.2013г.

Предстоящо участие:

  

На 13.10.2013г. /неделя/ очаквайте излъчването на видео с интервю на Председателя на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев в предаването на Мартин Карбовски от 16:00 часа по ТВ7.

Документи:

 

03.10.2013г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ:


Лидерът на ЕВРОРОМА заяви, че Европа не трябва да поставя всички роми под общ знаменател. Голяма част от тях работят като строители и земеделци. 
Ръководството на ЕВРОРОМА е категорично, че към ромите, които се занимават с проституция и нелегални сделки отношението трябва да бъде безкромпромисно.

„По-голямата част от българските роми заминават в чужбина, за да работят почтена работа. За съжаление в говоренето никой не прави разлика и минаваме под общ знаменател”, заяви г-н Кънчев. 
„Броят на българските роми, които живеят на територията на Френската Република, е незначителен на фона на румънските”, добави още той.


Гр. София
03.10.2013г.


Пресцентър на ЕВРОРОМА

Документи:

 

30.09.2013г.

Предстоящо участие:

 

 

Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва утре, 01.10.2013г. /вторник/, от 8:00 часа в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия.

 

 

 

Документи:

 

30.09.2013г.

Видео от участието на г-н Кънчев:

Видео от участието на г-н Кънчев в предаването "Всяка неделя"

http://play.novatv.bg/play/325347?autostart=true

Документи:

 

16.07.2013г.

Предстоящо участие:

 Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва утре, 17.07.2013 г. /сряда/, от 7:30 часа в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия.

 

Документи:

 

10.06.2013г.

Предстоящо участие:

 Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва утре, 11.06.2013г. /вторник/, от 8:00 часа в предаването „Добро утро, България” по ТВ7. 

Документи:

 

04.06.2013г.

Предстоящо участие:

 Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва утре, 05.06.2013г. /сряда/, от 11:30 часа в предаването "Къртицата на светло" по ТВ7.

Документи:

 

30.05.2013г.

Предстоящо участие:

Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва утре, 31.05.2013г. /петък/, от 7:50 часа в "Гореща точка" по ТВ7.

Документи:

 

30.05.2013г.

Декларация

         Позицията на ЕВРОРОМА по отношение на изучаването на Майчиния език в училищата е, че към настоящия момент би следвало той да се изучава във фамилна среда. Недопустимо е да се създават каквито и да било предпоставки за изолацията на ромската общност, която е сериозен проблем за България.

        В тази връзка, категорично настояваме ромския език като ЗИП да не фигурира в учебната програма на Министерство на образованието и науката.

 

 

 

 

 

 

Гр.София

30.05.2013г.

 

Политически съвет

на ЕВРОРОМА 

Документи:

 

09.05.2013г.

Предстоящо събитие:

Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев, членове на ръководството на партията и ръководствата на партиите от Коалиция за България ще проведат заключителна среща – концерт днес, 09.05.2013г. /четвъртък/, в зала 1 на НДК  от 18:00 часа.


Петя Буюклиева ще изпълни песента "Моя страна, моя България" на Емил Димитров, след което Президентът на ПЕС, Председател на НС на БСП и Председател на Коалиция за България  г-н Сергей Станишев ще произнесе слово.
 
След политическата част пред публиката ще се появи естрадната легенда Лили Иванова. Очаква се концертът й да продължи около час и със сигурност няма да има нито едно празно място, тъй като входът ще бъде свободен.
 
Документи:

 

08.05.2013г.

Предстоящо участие:

 

 
Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва утре, 09.05.2013г. /четвъртък/, от 10:15 часа в предаването „БАРКОД” по News7 на тема: „Цялостната политика на ЕВРОРОМА”.
 
Документи:

 

30.04.2013г.

Предстоящо събитие:

 Утре, 1-ви май 2013г., от 11:30 часа на площад „Народно събрание” Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев, членове на ръководството на партията, членове и симпатизанти на партиите в Коалиция за България от цялата страна организират Първомайски митинг, шествие и концерт.

 Първомайското шествие ще се проведе под мотото "ДА ВЪРНЕМ БЪЛГАРИЯ НА ХОРАТА". То ще започне от площад "Народно събрание"  по бул.„Руски“, бул.”Цар Освободител” до Орлов мост /бул."Цариградско шосе"/ и ще приключи до Лятната естрада в Борисовата  градина в столицата с празничен концерт и духова музика.

 

Каним всички членове и симпатизанти на ЕВРОРОМА на честването на празника.

 

 

 

 

 

 

Документи:

 

28.04.2013г.

Предстоящо участие:

Във връзка с посещението на британският евродепутат Найджъл Фарадж в България, Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва днес, 28.04.2013г. /неделя/, в предаването "Всяка неделя" по Нова телевизия от 16:00 часа.

 

Документи:

 

26.04.2013г.

Предстоящо участие:

    Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев и Президентът на ПЕС, Председателят на Национален съвет на БСП и Председател на Коалиция за България г-н Сергей Станишев ще посетят утре, 27.04.2013г. /събота/ град Добрич.

    От 11:00 часа те ще се срещнат с членове, симпатизанти и граждани в областния предизборен щаб на БСП – Добрич.

 

 

 

Документи:

 

15.04.2013г.

Предстоящо участие:

 Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва утре, 16.04.2013г. /вторник/, от 7:30 часа в предаването „Добро утро, България!” по ТВ7.

 

 

 

 

 

Документи:

 

11.04.2013г.

Участие на г-н Цветелин Кънчев :

 „Навсякъде има такива, които продават гласа си, но вече 90% от ромите гласуват по съвест”,  заяви по време на днешното си участие в Newsroom по канал News 7 Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев.

„Купуването на гласове в циганските махали става чрез местните лихвари. В голямата си част те са сводници във Франция и прехвърлят парите си по махалите, често с лихва 500%”, добави още той.

„Остана още малко да направим пълния списък на всички лихвари в цялата страна. След изборите, чрез западно посолство, ще ги предадем”.

„Призовавам хората, които имат проблеми с лихвари да подадат незабавно сигнал в ЕВРОРОМА, Ние ще сезираме прокуратурата”, категоричен бе г-н Кънчев.

 

Документи:

 

11.04.2013г.

Предстоящо участие:

 Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва днес, 11.04.2013 /четвъртък/, в Newsroom по канал News 7 от 17:30 часа.

Купуването на гласове по време на избори, ще бъде основен акцент в посоката на разговора с г-н Кънчев.

 

 

Документи:

 

09.04.2013г.

Коалиция за България:

Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев и членове на ръководството на партията участваха днес, 9 април (вторник), от 12:30 часа в зала 6 на Националния дворец на културата на представянето на управленската програма на Коалиция за България за периода 2013 - 2017г. 

В този документ левицата заложи на политики, които хората отдавна очакват: повишаване на доходите, намаляване на младежката безработица, условия за възстановяване на малкия и средния бизнес, граждански контрол и възстановяване на държавността. 


Централна избирателна комисия изтегли, чрез жребий номер 5 за Коалиция за България в бюлетината за предстоящите парламентарни избори. 


 

Документи:

 

08.04.2013г.

Поздравително обръщение:

  

ПОЗДРАВИТЕЛНО  ОБРЪЩЕНИЕ

на Председателя на ЕВРОРОМА

г-н Цветелин Кънчев по случай

„ОСМИ АПРИЛ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА РОМИТЕ”

  


        Скъпи братя и сестри роми,

 

      Днес е 8-ми април – Международен ден на ромите.

      На този ден почитаме паметта на всички невинни жертви на гоненията срещу ромското население, ден на който си припомняме стотиците хиляди  роми избити в лагерите на смъртта. 

      Международният ден на ромите е и ден за привличане на общественото внимание към тежките проблеми, с които ромите и днес в много страни се сблъскват - Липсата на достъп до качествено образование на поколения ромски деца, социална изолация, пренебрежително и унизително здравно обслужване, довело до по–висока смъртност сред ромската общност и по ниска средна продължителност на живота сред ромите. 
Затова, ние от ЕВРОРОМА, искаме всички  деца на България да растат здрави, добре образовани и да имат в ръцете си хляба, в сърцата си достойнството, а в обществото ни равноправието, заради което ежедневно  работим.

        Заявяваме, че ние от ЕВРОРОМА имаме волята, авторитета и възможностите да решим проблемите на ромите и проблемите с ромите както в Република България, така и в Европейския съюз.

 
        На този ден всички ние би трябвало да си дадем ясна сметка, че расизма, ксенофобията и омразата вече нямат никакво място в демократичния свят.


        Скъпи братя и сестри,

Най-сърдечно ви поздравявам с Международния ден на ромите Осми април! Пожелавам на всички вас и на вашите семейства здраве, щастие, любов!

 
Честит празник!
    

 

08.04.2013г.

 

Гр.София

Пресцентър на ЕВРОРОМА

 

Документи:

 

27.03.2013г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ:

 Адвокатите на ЕВРОРОМА ще поискат среща с адвокатите на задържаните в следствения арест лица след взрива пред офиса на ЕВРОРОМА  в Сандански. Целта на срещата е да се получи информация има ли събрани неопровержими доказателства за вина на задържаните.

Припомняме , че веднага след задържането им, лидерът на ЕВРОРОМА г-н  Цветелин Кънчев заяви, че ако няма никакви доказателства за вината им, четиримата следва незабавно да бъдат освободени.

„Имам някакво странно усещане , че Цветан Цветанов замаза очите на обществото, задържайки лица, за които има съмнителни доказателства за извършено от тях престъпление”, заяви още Цветелин Кънчев.

По молба на г-н Цветелин Кънчев, Международна правозащитна организация е приела да се запознае със случаите за убийството на Велин в столичния квартал Христо Ботев, както и за това на Николай от село Баня, община Разлог, прострелян от служител на Транспортна полиция.

 

Документи:

 

22.03.2013г.

Предстоящо участие:

 Заместник Председателят на ЕВРОРОМА г-н Борис Аргиров ще участва утре, 23 март 2013г. /събота/, от 18:00 часа в предаването „Челюсти” с Диана Найденова по ТВ7.

 

Документи:

 

22.03.2013г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ:

      Във връзка с трагедията в столичния квартал „Димитър Миленков” ръководството на ЕВРОРОМА ще поиска пълна проверка на дейността на 8-мо районно управление.

  

22.03.2013г.

Гр.София

Пресцентър на ЕВРОРОМА

Документи:

 

19.03.2013г.

Предстоящо участие:

   Във връзка с трагичните инциденти от последните две седмици и нарастващото напрежение, Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва утре, 20.03.2013г. /сряда/, от 7:10 часа в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия.

  

Документи:

 

06.03.2013г.

Предстоящо участие:

Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва днес 06.03.2013г. /сряда/ от 18:00 часа в предаването „Лице в лице” по БТВ.

 

 

 

 

 

Документи:

 

05.03.2013г.

Предстоящо участие:

 Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва утре 06.03.2013г. /сряда/ от 13:00 часа по Дарик радио по отношение на политическата обстановка в страната.

 

 

Документи:

 

05.03.2013г.

Предстоящо участие:

 Утре 6 март 2013 г. /сряда/ от 8:00 часа по Нова телевизия в предаването „Здравей, България” очаквайте пряко включване от столичния кв. "Христо Ботев", където в събота /02.03.2013г./ бе убит 16-годишния Велин.

Тийнейджърът и негов връстник, и двамата от ромски произход, влезли в хладилно депо "Подуяне", където били застигнати от изстрели на охранителите. Велин починал на място, а момчето което е оцеляло, е простреляно в краката.

В понеделник стотици роми стояха на улицата пред къщата на убитото момче в знак на протест и поискаха доживотна присъда за убиеца.

Прокуратурата е повдигнала обвинение за умишлено убийство на 50-годишния охранител от фирма "Бюро за охрана и сигурност ИТ" ЕООД, който в събота уби Велин.

Документи:

 

27.02.2013г.

ВАЖНО - относно узаконяването на незаконните къщи:


ПД ЕВРОРОМА


ПД ЕВРОРОМА, уведомява членовете и симпатизантите на ЕВРОРОМА, че необходимите документи за издаване на удостоверения за търпимост за строежи, изградени до 07.04.1987 година ( § 16 от ПР на ЗУТ)  и до 31.01.2001 г. (§ 127 от ПЗР на ЗУТ) без необходимите строителни книжа са :


1. Искане до Главния архитект на Община /взима се формуляр от съответната община/;
2. Документ за собственост (удостоверение за наследници, ако имота е наследствен) ;
3. Скица на имота от кадастрална карта и регулационен план
4. Нотариално заверени декларации от двама свидетели, относно годината на построяване на обекта.

 

 

Документи:

 

23.02.2013г.

Инфор.агенция ПИК:

Роми задръстиха международна ЖП линия :
http://www.pik.bg/romi-zadrastiha-mezhdunarodna-zhp-liniya/

 

Документи:

 

23.02.2013г.

Инфор.агенция Новини бг:

 

От ЕВРОРОМА блокираха жп линия

 

 
http://www.novini.bg/news/121170-от-евророма-блокираха-жп-линия.html

Документи:

 

23.02.2013г.

Инфор.агенция Lifenews.bg:

 

Роми блокираха жп прелеза в кв. Факултета


http://nainat.livenews.bg/Romi-blokiraha-jp-preleza-v-kv.-Fakulteta-47017

 

Документи:

 

23.02.2013г.

Информационна агенция БЛИЦ:

 

БЛИЦ Новини - Ексклузивно в БЛИЦ! И "Факултета" се вдигна на бунт, роми блокираха жп линията за Солу

http://www.blitz.bg/news/article/184132

Документи:

 

23.02.2013г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ:

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

     Членове и симпатизанти на ЕВРОРОМА са блокирали ЖП линията София – Кулата в района на столичния квартал „Факултета”.

 

     Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев също е на мястото на блокираната ЖП линия.

 

 

23.02.2013г.

 

Гр.София

Пресцентър на ЕВРОРОМА

 

 

 

 

Документи:

 

20.02.2013г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ:

 

          В цетралата на ЕВРОРОМА от няколко часа пристигат сигнали от местните структури, че на членове и симпатизанти на партията са предлагани суми между петдесет и сто лева, при условие да бъдат извозени с автобуси до столицата за участие в митинг в подкрепа на Бойко Борисов.

 

20.02.2013г.

Пресцентър на ЕВРОРОМА

Документи:

 

18.02.2013г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ:

Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще поиска разрешение от Председателя на Коалиция за България за включване на ЕВРОРОМА в Националните протести!

Документи:

 

12.02.2013г.

Предстоящо участие:

 

    Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва утре, 13.02.2013г. /сряда/, по БТВ в предаването „Преди обед”. 
Включването на г-н Кънчев ще бъде след 10:30 часа.

Документи:

 

12.02.2013г.

Предстоящо участие:

 

    Заместник Председателят на ЕВРОРОМА г-н Борис Аргиров ще участва утре, 13.02.2013г. /сряда/, от 7:40 часа по Нова телевизия в „Здравей, България” в живо включване от Ихтиман по отношение на ранните бракове сред ромите.

 

Документи:

 

08.02.2013г.

Предстоящо участие:

Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва на 10.02.2013 /неделя/ от 10:15 часа по Нова българска телевизия /НБТ/ в предаването на Ива Николова "Забранено за лъжата".

Тема: "Отношението на англичаните към българите. Заслужаваме ли го?".

Документи:

 

08.02.2013г.

Предстоящо участие:

 

Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва утре, 09.02.2013г. /събота/, от 17:00 часа по ТВ7 в предаването на Любен Дилов - син "Пуснете водата" .

 

 

Документи:

 

29.01.2013г.

Видео от участието на г-н Кънчев:

Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев участва в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия, във връзка с проведения вчера Национален референдум за АЕЦ „Белене”.

Линк към ВИДЕО: http://novanews.bg/news/view/2013/01/29/43574/%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B5-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B0%D0%B5%D1%86/?utm_source=index&utm_medium=link&utm_campaign=hot

Документи:

 

29.01.2013г.

Инфор.агенция БЛИЦ:

Цветелин Кънчев: Ромите са обидени на ЕРП-тата, затова не гласуваха масово

Според ромския лидер на парламентарните избори ще има много по-голяма активност сред избирателите

София, България
Цветелин Кънчев
 

Според ромския лидер, на всички-българи и цигани- им писва от дружествата, които им доставят ток с нисък волтаж, особено по селата, затова те са обидени на концесионерите –ЕРП-та и това е едно от обяснение защо не са отишли масово да гласуват.“Трябва да се прави разлика между мангасари и цигани, защото това са различни неща, както има разлика между Ганьо и българин”, каза Кънчев. “Апатията, обзела ромската общност по нищо не се различава от апатията, която проявяват и българите”, смята той.

На парламентарните избори ще има много повече активност, но хората трябва да видят, че нещо може да се промени, убеден е Цветелин Кънчев. Според него има голяма разлика между даването на пари и купуването на гласове, защото циганите взимат пари от много партии, но гласуват по съвест.

“Ако вземеш пари и гласуваш за този ,който ти ги е дал, това е престъпление”, смята Кънчев. Другото според него е просто бизнес. “На последните избори една партия вложи 500 хиляди лева на балотажа за кмет и срещу това взема само 120 гласа”, съобщи ромският лидер. 

Според него опита за покушение срещу Доган измести темата за референдума и това също се оказа фактор за слабата избирателна активност. /БЛИЦ

 

Документи:

 

28.01.2013г.

Предстоящо участие:

Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва утре, 29.01.2013 (вторник), от 7:30 часа в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия, във връзка с проведения вчера Национален референдум за АЕЦ "Белене".

Документи:

 

25.01.2013г.

г-н Цветелин Кънчев на помена на Коста Цонев:

Само шепа близки на помена за 1 г. от смъртта на Коста Цонев

 

Единици от актьорската гилдия и двама съпартийци си спомниха за актьора

София, България
Снимки: Иван ГРИГОРОВ
 

 
Шепа близки се събраха в столичната църква "Св. Неделя", за да почетат паметта на големия актьор Коста Цонев. Той почина точно преди една година на 82-годишна възраст.Две години преди смъртта си Цонев беше на легло. Той така и не успя да се възстанови отоперацията на сърцето до края на живота си.

Най-близката жена до Коста Цонев-Елена, синът му Митко и съпругата му заедно с внука на актьора-малкия Митко, застанаха днес пред олтара, за да почетат паметта му и да си спомнят за него. Впечатление направи отсъствието на внучката Десислава, която отглежда сама 3-годишния си син Янчо.  

От актьорската гилдия помена уважиха Татяна Лолова и Ириней Костантинов. В църквата пристигна и писателя Стефан Цанев, както и режисьорката Весела Зарева. 

Бившите съпартийци на покойния актьор, който бе депутат от царската партия - Тошо Пейков и Христина Христова, също засвидетелстваха уважение към него. Да отдаде почест бе и лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев.

Повечето от свещите, които съпругата на Коста Цонев бе приготвила за помена обаче хартисаха. 

Коста Цонев е български актьор, роден на 10 юни 1929 г. Завършил е ВИТИЗ “Кр. Сарафов”, специалност актьорско майсторство. Участвал е в десетки театрални постановки, игрални и телевизионни филми. Става много популярен като българския таен агент Емил Боев по книгите на Богомил Райнов за българското разузнаване. Известен бохем и ценител на женската красота.

Работил е като актьор в Младежкия театър и в театър “София”. Носител е на редица отличия и награди за своето творчество.

През 2001 г. влиза в политиката като депутат от НДСВ в 39-ото Народно събрание. През 2005 г. отново е избран за депутат от същата политическа партия.

Женен е два пъти за Анахид Тачева, но последната му съпруга е миловидната Елена. Има две деца. Синът му - Димитър Цонев - бе говорител на правителството на Симеон Сакскобургготски, зам.-програмен директор на БНТ, а сега води предаване по bTV Action. Дъщеря му Теодора живее в Италия. Брат е на известния сатирик Васил Цонев, също вече покойник. Има и още един брат, емигрант в Австралия.

Коста Цонев издаде мемоарната книга “Дон Кихот от Красно село”, а през 2007 г. на книжния пазар излезе и документалната му книга “Моите жени, моите роли!”

Григор ГРИГОРОВ, БЛИЦ
Линк към новината: http://www.blitz.bg/news/article/178323

 

Документи:

 

14.01.2013г.

Поздравително обръщение на г-н Кънчев:

ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА, СКЪПИ ЧЛЕНОВЕ И СИМПАТИЗАНТИ НА ПАРТИЯ ЕВРОРОМА !
ПО СЛУЧАЙ ДНЕШНИЯ НИ ПРАЗНИК ЖЕЛАЯ НА ВСИЧКИ ИСТИНСКИ ЕВРОРОМИ МНОГО ЗДРАВЕ, УСПЕХИ И ЛЮБОВ !


BAHTALO TE AVEL O VASILI, BAHTALO TE AVEL O NEVO BRESH !
TE DEL O DEL SASTIPE THAI BAHTALIPE SA E ROMENGE !!
I AMARI EVROROMA TE DJAL NA ANGLE THAI NA OPRE !!!

Документи:

 

08.01.2013г.

Инфор.агенция БЛИЦ:

Животът на подпалените кукери все още не е извън опасност

Цветелин Кънчев отиде да види тежко пострадалите роми

София, България
 

 
Състоянието на тримата тежко обгорени кукери от Петрич е стабилизирано, но все още не може да се каже на сто процента, че са прескочили трапа, съобщиха лекуващите лекари. Въпреки подобрението, се смята, че критичните дни при такива обгаряния са до десет, а засега те са в седмия ден. Все пак лекарите са оптимисти, че мъжете ще се оправят. Десетки техни роднини от Петрич бяха дошли в “Пирогов” в първия ден, в който свижданията бяха разрешени.Лекарите обаче затегнаха охраната заради опасността отслабените организми на пострадалите да не бъдат инфектирани и пускаха само най-близките роднини – винаги само по един човек. Освен калцуни, задължително се слагаше наметало, ръкавици и маска. Така беше оборудван и за лидерът на Евророма Цветелин Кънчев, който дойде да види обгорените роми. Въпреки че не е пряк роднина, по изключение го пуснаха вътре. На излизане той обнадежди и роднините им.  

Ето какво заяви пред репортер на БЛИЦ Цветелин Кънчев: "Аз съм много очарован от това, което видях по отношение на грижите, полагани за нашите три момчета, които бяха играли на кукерските танци в Петрич. Искам да ви кажа, че според мен това, което прави екипът в "Пирогов", не просто граничи с героизъм, а то е истински героизъм". Той благодари на лекарите от лечебното заведение и добави, че най-вероятно на пострадалите ще трябва да се правят пластични операции.  

Нелепата трагедия с кукерите се случи в Разлог по време на фестивал в първия ден на новата година. Един от пострадалите опитал да запали цигара. Тя е подпалила кълчища на главата на друг кукер, използвани за перука, след което се възпламенил и кукерският му костюм. Първи лумнал 43-годишният Асен Методиев. 

При опита си да загаси костюма подпалил още двама свои колеги - Георги Митрев и Емил Филипов. Пострадал и четвърти кукер - Румен Митрев, който се е отървал само с по-леки изгаряния на ръцете и краката. Белята станала за секунди, защото костюмите се третират с лесно запалимите нафталин и ацетон.
Документи:

 

08.01.2013г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ:

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще посети днес, 8 януари 2013 г. в Пирогов в 12:30 часа тримата кукери пострадали при инцидент на 2 януари тази година в град Петрич.

Припомняме Ви, че пострадалите бяха четирима, но трима от младите мъже бяха с опасност за живота. Емил Димитров на 22 години, Георги Альошов на 25 години, двамата бяха приети с около 60% изгаряния, а третият Асен Методиев на 45 години, с около 80% изгаряния по тялото.

При запалване на цигара се запалили кълчища, използвани за перука на главата на единия от мъжете. След това са се запалили и дрехите му. Останалите трима се опитали да му помогнат, в резултат на което се запалили и техните дрехи. 

08.01.2013г.

Гр.София
Пресцентър на ЕВРОРОМА

Документи:

 

08.01.2013г.

Видео от участието на г-н Кънчев:

ВИДЕО от участието на г-н Кънчев по ТВ7: 
 

Линк :
http://tv7.bg/dobro-utro/news/9592512.html

Документи:

 

07.01.2013г.

Предстоящо участие:

Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев и Председателят на Атака Волен Сидеров ще участват утре, 8 януари 2013 /вторник/, от 8:20 часа в сутрешния блок на телевизия ТВ7.

Документи:

 

04.01.2013г.

Инфор.агенция БЛИЦ:

Софи Маринова иска Лоренцо да бъде като децата на Цветелин Кънчев

 

София, България
 

 
Поп фолк звездата Софи Маринова разкри мечтата си - синът й Лоренцо да стигне до университета в Кеймбридж. Повод за това обаче не трябва да бъде туристическа обиколка, а науката, благодарение на която нейното отроче да пробие в живота.Тя е категорична, че не иска нейното дете да се занимава професионално с музика, тъй като подскачането и пеенето по маси не приляга на момче.

Софи Маринова не крие пред своите близки респекта си към ромския лидер Цветелин Кънчев. Вероятно тя се е повлияла от примера на председателя на "Евророма", чиито деца учат в престижни университети в Англия. 
Документи:

 

20.12.2012г.

Предстоящо събитие:

Членове и симпатизанти от ЕВРОРОМА ще се включат днес, 20 декември 2012г., от 16:00 часа в протест пред Народното събрание срещу пълната забрана на тютюнопушенето. 

Засега депутатите удържаха пълната забрана на пушенето. Две комисии - икономическата и здравната, отхвърлиха идеите за либерализиране на закона, но той все още може да бъде променен и забраната да падне, тъй като ветото ще се гласува в пленарна зала.

Документи:

 

20.12.2012г.

Предстоящо събитие:

Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев и членове на ръководството на партията ще вземат участие днес, 20 декември 2012г. в кръгла маса на тема: „Защо ще гласувам с ДА на референдума”.

Припомняме Ви, че Политическият съвет на ЕВРОРОМА взе решение за участие с гласуване „ДА” в национален референдум за развитието на ядрената енергетика в България, чрез изграждане на атомна централа на площадка Белене.

Документи:

 

19.12.2012г.

Видео от участието на г-н Кънчев:

Линк към Видео от участието на г-н Цветелин Кънчев:

http://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/videos/video/869353160-Negramotnost_i_bednost_sred_romite.html

Документи:

 

19.12.2012г.

Предстоящо събитие:

По случай предстоящите Коледни и Новогодишни празници Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще бъде гост на Посланика на Русия Негово Превъзходителство Юрий Исаков и съпругата му Людмила Исакова на тържествен прием днес в посолството на Руската Федерация.

Документи:

 

19.12.2012г.

Предстоящо участие:

Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва днес, 19 декември 2012 г. /сряда/, от 17:30 часа в предаването „Лице в лице” по БТВ.

Г-н Кънчев ще даде яснота по поставения още през 2009 г. от ЕВРОРОМА въпрос: „Къде отиват парите предназначени за ромите” и дали европарите ще направят по-грамотна общността.

Документи:

 

12.12.2012г.

Рожден ден на ЕВРОРОМА

Днес се навършват четиринадесет години от учредяването на ЕВРОРОМА. Председателят на партията г-н Цветелин Кънчев и ръководството й поздравяват всички местни структури, членовете и симпатизантите от цялата страна по случай рождения ден, с пожелание за здраве, лично щастие, сили и вяра.
За 14 години ЕВРОРОМА се доказа като сериозен и достоен политически проект. 
Факт е, че днес ЕВРОРОМА е много силно име. Факт е, че всички политически сили се съобразяват с нас, но досегашните ни резултати в никакъв случай не бива да ни карат да се успокояваме и да се задоволяваме с постигнатото. Те трябва да ни правят още по-амбицирани и да ни задължат да си поставяме още по-високи цели.

Честит празник скъпи братя и сестри! 
Желаем Ви здраве и щастие, много политически успехи и спечелени битки в името на Нашия девиз „Хляб, достойнство, равноправие”.

НАПРЕД И НАГОРЕ !!!

NA ANGLE THAI NA OPRE !!!

Документи:

 

05.12.2012г.

Видео от участието на г-н Кънчев:

Видео от участието на г-н Цветелин Кънчев в предаването "Тази сутрин" по БТВ: 

http://btvnews.bg/bulgaria/obshtestvo/golemiyat-vapros-e-na-kakvo-uchim-detsata-si.html

Документи:

 

04.12.2012г.

Предстоящо участие:

По отношение на скандалната снимка на децата, които сочат със среден пръст портрета на светите братя Кирил и Методий Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва утре, 5 декември 2012 г. /сряда/ в предаването „Тази сутрин” по БТВ от 8:00 часа.

Документи:

 

27.11.2012г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ:

Министърът на образованието, младежта и науката г-н Сергей Игнатов, по време на срещата с Председателя на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев пое ангажимент да се анализира и преразгледа внимателно присъствието на ромския език в списъка на ЗИП /Задължително избираем предмет/ в програмата на министерството.

Припомняме Ви, че позицията на ЕВРОРОМА, по отношение на Майчиния език е, че към настоящия момент би следвало той да се изучава само във фамилна среда.

Документи:

 

27.11.2012г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ:

Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще се срещне днес 27 ноември 2012 година в 14:00 часа с Министъра на образованието, младежта и науката г-н Сергей Игнатов.

Документи:

 

23.11.2012г.

Видео от участието на г-н Кънчев:

 

21.11.2012г.

Оправдаха г-н Цветелин Кънчев:

ОПРАВДАХА ЦВЕТЕЛИН КЪНЧЕВ

БНТ

Лидерът на Евророма Цветелин Кънчев беше оправдан за изнудването на бившия шеф на Гражданската защита Никола Николов. Съдът призна за виновни другите двама подсъдими по делото - членовете на ромското мешере Христо Върбанов, известен като Ицо Папата, и Димо Станчев. Двамата бяха признати за виновни, че чрез заплахи са принудили генерала да им даде 165 хиляди евро.

Развръзката идва три години след зрелищната акция, при която тримата ромски големци бяха задържани. За това време и разследващите и съдът се изгубиха в превода. За записите от СРС-та на кардарашки език, така и не се намериха достатъчно опитни и надеждни преводачи. Цветелин Кънчев обясни, че не бил правилно разбран, когато обяснявал на Ицо Папата, че премиерът ще вземе мерки по повод ромска разправия.

Цветелин Кънчев - председател на "Евророма":
- Аз помолих и Папата, ама с него си говорим на цигански. Помолих и казах, говорил съм с Бойко Борисов, той ще вземе сериозни мерки, отиди моля те и ти в Червен бряг да успокоиш хората, да няма саморазправи. Обаче после в обвинението се казва, че Папата бил казал, че някакви пари трябва да се носят на Бойко Борисов. И се замислете как се навръзва по веригата. Много лошо стечение на обстоятелствата. Аз използвам името на премиера в цигански език и не се разбира в каква връзка го използвам.

Кънчев предупреди занапред, който споменава името на премиера, да говори само на български.

Цветелин Кънчев - председател на "Евророма":
- Знаете ли на старовиетнамски какво означава Бойко - Супермен!

Христо Върбанов получи 6 години затвор, 5 хиляди лева глоба и конфискация на 1/4 от имуществото. Димо Станчев беше наказан с 3 години условно. Те ще трябва също да върнат на генерала, взетите от него над 300 хиляди лева.

 

Линк към ВИДЕО: http://bnt.bg/bg/news/view/89339/opravdaha_cvetelin_kynchev

Автор: Пенка Ангелова
 

 

 

Документи:

 

22.11.2012г.

Предстоящо участие:

Г-н Кънчев ще участва утре, 23 ноември, петък, от 7:30 часа в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия.

Тема на предаването: „Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев с оправдателна присъда! Как беше замесено името на премиера Борисов ?”.

Документи:

 

19.11.2012г.

вестник 24 часа:

Парите за ромска интеграция - при всички бедни

 

ОЩЕ от началото на прехода всички управляващи партии и коалиции имаха идентичен подход за интеграцията на ромите, а именно: вземаха си по един циганин за цвят (а при Иван Костов и не само за цвят), с които обясняваха на високопоставените западняци как циганите в България ходят редовно на училище, как при тях няма безработица, как никой от тях не краде, а раждаемостта е в рамките на нормалното. Никой от управляващите през годините не се интересуваше, че въпросните цигани не са естествени представители и лидери на своята общност.

По време на Костовото правителство ситуацията дори стана повече от жалка. Първо, доста преди края на мандата му единственият му депутат циганин избяга в Англия, където завъртя някаква търговийка, но без да освобождава депутатското си място. Това не стресна Костов и той създаде "алтернативна" на "Евророма" организация. Задачата на нейното ръководство бе да обикаля из Европа, а нашите посолства бяха длъжни да им осигуряват срещи на високо равнище, на които да обясняват, че по-добър от Иван Костов няма. Всичко вървеше много добре, докато двама от въпросните "ръководители" на делегацията не бяха в Швейцария и ги хванаха да крадат панталони.

След това в България се завърна Симеон Сакскобургготски. През 2005 г. той обяви, че в рамките на ромската декада за 10 г. всяко гето ще се превърне ако не в Ривиера, поне в Бевърли Хилс. Още вечерта на коктейла, в деня на учредяването на декадата, виждайки, че партньори са "вечните заподозрени" (група фондации, които от 1992 г. участват в "усвояването" на почти всички средства, предназначени за циганите), му казах: "Нов катун със стари цигани не се прави."

През изминалите 7 г. въпросната декада е постигнала следните успехи: тържествено събиране, например в Народния театър; изпълнение на детски ромски танцови състави; изслушване на световния химн на ромите - "Джелем, джелем" в изпълнение я на Софи Маринова, я на Джаго... И след това коктейл.

През това време (въпреки, че НСИ след преброяването отчете как циганите в България намаляват) родилните домове са пълни с раждащи циганки, кражбите на селскостопанска продукция драстично се увеличаваха, капаците на ВиК шахтите масово изчезваха, а нивото на образованост се срина.

Пак по това време какво се случваше в страни като Италия, Румъния и Унгария?! Първите две създадоха държавни агенции на ромите, а в Унгария дори създадоха министерство на равните възможности. Всички тези институции бяха оглавени от роми, излъчени от естествените цигански лидери. Една от целите на тези ведомства е централизацията и контролът на всички пристигащи от външни донори средства, което при нас 20 години не го е имало. Не го е имало, защото не е имало воля. Почти всеки управлявал еднолично премиер си е казал: "Знам, че трябва, но ако създам такава държавна агенция, ще изгубя много български избиратели на следващите избори." Това бездействие създаде огромно напрежение към циганите в българското общество.
Когато създадохме SOS апела на "Евророма" през май 2010 г., наши адресати бяха ЕК, ЕП, ОССЕ, посолствата на страните-членки на ЕС в София и други. Знаех, че е безсмислено да го пускаме на "Дондуков" 1 и 2, но въпреки това го направихме. Онова, за което предупредихме в този документ, за съжаление от 2 г. насам започна да се случва.

От няколко месеца ЕК подготвя за обсъждане в ЕП сумата от около 26 млрд. евро, която ще бъде за интеграция на ромите в страните членки на ЕС. Логично е Румъния да получи над 7 млрд. евро, защото при тяхното преброяване те дадоха реалната бройка на циганите си, за разлика от нашето правителство, което си мислеше, че ако я намали няколко пъти, по-лесно щели да ни приемат в Шенген. Нищо, и това е поправимо. Важното е, че имаме шансове да получим между 3 и 5 млрд. евро. И ще настояваме половината от тези пари поне да отидат за образование и да се вземат мерки за демографския взрив сред ромите.

Това обаче зависи от общите усилия на всички национално отговорни политици в България и най-вече г-н Сергей Станишев в ролята му на президент на ПЕС. Радвам се, че моята идея тези средства целево да бъдат насочени към всички български граждани, живеещи под ръба на социалния минимум, независимо от етническия им произход, бе гласувана единодушно от Националния съвет на "Евророма". Да, по-голямата част от циганите в България отговарят на тези критерии, но има и огромна част българи, които изнемогват.

Давам си сметка, че за пореден път ще бъда атакуван от "вечните заподозрени"... Е, тъжно е, че техният най-голям компромат срещу мен, който от 15 години размахват, обикаляйки европейски структури и Световната банка, е, че съм българин.
Аз не само, че не мисля, че е грях в България да бъдеш българин, но и ще се боря това никога да не стане факт. Много сме закъснели, но нямаме избор и не само,защото е късно, а защото следващите поколения няма да ни го простят.

ЦВЕТЕЛИН КЪНЧЕВ, лидер на "Евророма"

Документи:

 

13.11.2012г.

Инфор.агенция: Всеки ден

Цветелин Кънчев: Първанов е опасен – не знаем дали държи бухалка или презерватив

Автор: Христина Добрева
 

 

Цветелин Кънчев: Първанов е опасен – не знаем дали държи бухалка или презерватив

 

Лидерът на политическо движение „Евророма" Цветелин Кънчев е роден на 5 юли 1967 г. Той е сред най-авторитетните роми у нас в политически план. Кънчев е и бивш депутат. „Всеки ден" разговаря с него за бъдещето на партията му в коалиция с БСП. Поводът да го потърсим станаха и заявките на бившия президент Георги Първанов да работи за създаването на нов левоцентристки съюз преди изборите за Народно събрание догодина.

Г-н Кънчев, подлива ли вода бившият президент Георги Първанов на лидера на БСП Сергей Станишев с настояването си за нова широка лява коалиция преди парламентарния вот догодина?

Не, категорично. Коалиционният въпрос се решава от ръководството на БСП и това е отдавна взета позиция. 

Само че именно Първанов се обяви за това, а не Станишев. 

Няма значение, защото това, което бившият президент и хората около него казват, е в синхрон с позициите на ръководството на БСП.

Навеждат ли ви неговите думи на мисълта за потенциална коалиция с партньори, несъвместими с останалите партии от Коалиция за България?

Недопустими партньори за „Евророма" може да бъдат само хора като Боян Расате, Иван Костов, Волен Сидеров...

Е, още през пролетта БСП имаше известно стопляне на отношенията с „Атака".

Вижте, за коалиция с тях не може да се говори, това няма как да стане. Но ако все пак има вариант за събиране с „Атака", не мисля, че в БСП има по-подходящ човек от депутата Румен Петков, който да води преговорите за това (смее се - б.а.). Само той може да действа в подобна посока.

Защо точно Румен Петков?

Заради топлите му връзки с Волен Сидеров. 

Говори се, че след Нова година БСП ще реши какво партньорство да има с другите партии. Къде стои „Евророма" в тези планове на левицата?

На президентските избори бяхме заедно, в една коалиция. А на местните избори приоритет за нас имаха БСП и левоцентристките партии изобщо, както и обратно. Това красноречиво говори, че „Евророма" е един желан партньор, и то не само от БСП и формата Коалиция за България. В това мога да ви уверя. Защото през годините ние сме се доказали, и то сами. Доказано е вече, че дори да сме сами, сме прескачали първия праг - от 1% подкрепа. Така че тези 2-3 процента, които можем да донесем на БСП в коалиция, не са за пренебрегване. Това ни прави много желан партньор. 

Получавали ли сте предложения за съвместна работа и от други партии, освен от БСП?

Ооо, предложенията в България валят като пролетен дъжд. 

Кой е отправял такива?

Не коментирам. А това означава, че е имало, но аз не съм ги приел насериозно. 

Казвате 2-3 процента принос за левицата на следващите избори, но и останалите в сегашната коалиция претендират, че носят такъв успех. Дали не рекетират някои от тях ръководството на левицата, за да бъдат включени отново в следващия план за съюзяване? 

Не мисля. И самият Станишев, и неговите заместници, а и изобщо цялото Изпълнително бюро са достатъчно разумни хора с много опит, които знаят какво е нужно за БСП и спечелването на изборите. За тях е достатъчно да направят една справка в Централната избирателна комисия, където да се види кой колко гласове носи.

И кой е той?

(Смее се - б.а.) Този отговор може да го даде само изборната администрация.

Има ли значение за бъдещото развитие на коалицията, че „Евророма" бе най-лоялният партньор на Сергей Станишев в битката за лидерския пост с Първанов? 

Вижте, това е въпрос на принципи. В трудни времена и моменти за „Евророма" Станишев също ни е помагал, показвал е достойно поведение. И тъй като при нас има една основна максима - да не забравяме доброто, и затова и поведението ни спрямо Станишев бе такова. То ще остане и в бъдеще, винаги, докато има протегната ръка от ответната страна.

Протягат ли се към вас и социалисти, по-близки до Първанов? 

Винаги е имало протегната ръка и от тях. Само че ние сме много нащрек покрай нея, защото не знаем какво има в нея. Не знаем какво държи - я бухалка, я презерватив, не се знае. Не избягваме тези политици, но ни е страх.

Поддържате ли диалог с останалите фракции от Коалиция за България? 

Взаимоотношенията ни с колегите са другарски топли, много толерантни и добри. Няма как да са по-различни, защото аз поне не виждам проблеми между нас. Има и още един голям момент и той е, че Сергей вече е президент на Партията на европейските социалисти. Като такъв той повече от всеки би искал обединение на левоцентристкото пространство, а не капсулиране на партията. Така че Първанов не открива топлата вода, а за пореден път просто се опитва да си придаде важност. Все пак и той се надява, че един път ще излезе прав. И преди лидерската битка коалиционният въпрос бе приоритетен за Първанов. Прави му чест, че е говорил за това, но неговата позиция по никакъв начин не се различава от тази на Сергей Станишев и по-голямата част от ръководството на БСП. Лидерът най-много би искал широка лява коалиция. 

Отношенията на „Евророма" с БСП изглеждат перфектни. Няма ли все пак да поискате нещо в замяна за тази подкрепа?

Не става дума за идеалистични ходове, а за принципни позиции, където всеки е длъжен да защитава интересите на представляваната от него партия. Иначе ние знаем какво искаме и ще настояваме за това. Аз повтарям, че е крайно време вече България да поеме по пътя, който Унгария, Румъния и Италия извървяха по отношение на ромите. Радвам се, че има разбиране и за моята позиция по 26-те милиарда евро, които напролет предстои да бъдат окончателно одобрени от Европейската комисия за интеграция на ромите в ЕС. А тя е, че заради огромното закъснение у нас по приложението на програмите за интеграция на ромите, държа формулировката за разпределението на тези пари да бъде свързана с всички българи. И тези 3 милиарда евро за България да бъдат отделени преди всичко за осигуряване на равни възможности за развитие на всички български граждани, които живеят под ръба на социалния минимум, без значение от етническия им произход. 

Солидарността, за която и Станишев настоява. А той вслушва ли се във вашите предложения? 

Винаги, когато сме имали коалиционен съвет, той много внимателно е изслушвал всяко предложение, независимо кой партньор го е отправил.

Питам ви, защото лидерът на БСП рядко говори за ромските проблеми. 

Все пак при условие, че има такъв коалиционен партньор в наше лице, това спокойно го освобождава до голяма степен от това бреме.

Продължавате с позитивното отношение към БСП и след като ви взеха депутата Милена Христова. 

Никой не ни е взел депутата. Милена си е в Коалиция за България, върши си перфектно работата като такава и не е тръгнала да напуска, да става независима. Така че не виждам какво толкова се е случило. 

Червените тръгнаха на дълги обиколки в страната. Защо не се присъедините към тях, предстои референдум?

Ние имаме доста общи дейности с тях. Това, че не им се дава гласност, не значи, че ги няма. Но и ние обикаляме в страната. Да, предстои референдум, разяснителна кампания за него. Много е важно хората да знаят защо трябва да гласуват с „да".

Да разбирам, че „Евророма" ще гласува така?

Абсолютно.

Въпреки смяната на въпроса?

Ако управляващите се бяха съгласили с оригиналната формулировка, може би щяха да се почувстват изиграни в известна степен. Макар че няма проблем с въпроса. Освен това трябва да се знае и че „Евророма" допринесе с много подписи. С хиляди.

Документи:

 

08.10.2012г.

Новина :

Във връзка със сигнал на българи, живеещи в непосредствена близост до ромските къщи в столичния квартал „Малашевци” Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще посети в 17:00 часа днес квартала. 

Поводът жителите да потърсят помощ от г-н Кънчев е поставянето на нови стълбове и идеята електромерите на гражданите да бъдат качени на 14 метра височина.

„От другата страна на нашата улица, където живеят ромите електромерите вече са закачени на недопустима височина. Започнаха да поставят стълбове и към нашите домове. Чувстваме се дискриминирани, защото живеем в близост до циганските къщи в квартала” – са само част от апелите за помощ отправени към лидера на ЕВРОРОМА. 
Жителите от квартал „Малашевци” са направили в своя защита и подписка.

Очаквайте подробности!

Документи:

 

23.10.2012г.

Видео от участието на г-н Кънчев:

Етнически или възпитателен е проблемът с ромите?

Линк към Видео: http://tv7.bg/news/9496862.html

Документи:

 

22.10.2012г.

Предстоящо участие:

Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва утре 23 октомври 2012 г. от 8:00 часа по ТВ7 в предаването „Добро утро, България”.

В студиото „Гореща точка” с водещ Николай Бареков, г-н Кънчев ще дискутира снимките с националните български герои, публикувани в цялото интернет пространство и разпространени от всички национални медии, които бяха направени от трима младежи.

Документи:

 

18.10.2012г.

Видео от участието на г-н Кънчев:

 

17.10.2012г.

Предстоящо участие:

Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва утре 18 октомври 2012г. в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия.

Живото включване от столичния квартал „Факултета” ще започне в 7:40 часа, темата на репортажа е: „ Защо софийските роми обявиха война на събратята си от провинцията, които се преселват в столицата?”.

Документи:

 

17.10.2012г.

ДЕКЛАРАЦИЯ:

Д Е К Л А Р А Ц И Я

Категорично настояваме ромският език като ЗИП изцяло да отпадне от учебната програма на Министерство на образованието, младежта и науката.

В момент, в който докладите на Световните и Европейски институции изрично подчертават, че изолацията на ромската общност все повече ще се превръща в основен проблем за България, е недопустимо да се създават каквито и да било предпоставки за това.


Гр.София
17.10.2012г.

Политически съвет
на ЕВРОРОМА

Документи:

 

24.09.2012г.

Видео от участието на г-н Кънчев:

 

09.08.2012г.

Чудеса :

Чудо ли е? Момиче от ромска махала стана студентка в Харвард!

 

24-годишната Тони Цветанова заминава да учи в Харвард с пълна стипендия. Това едва ли би било интересна новина, ако не знаехме, че Тони е от харманлийската ромска махала.

Тони ще учи в Харвард с пълна стипендия

Момичето от бедно семейство вярва в думите на родителите си: учи и ще успееш! Ето как се случват истинските чудеса в живота! Пред камерите на Нова ТВ Тони разказва за това, че детството й е преминало в бедност, но мечтите й за различен живот никога не я напускали. Вярвала, че ако е упорита и учи, ще успее! /изповедта на Тони вижте тук!/

Интелигентна и отговорна, Тони завършва училище и продължава образованието си, включвайки се едновременно с това в множество социални проекти. Като студентка разработва и защитава програма за микрокредитиране на образователни потребности за деца на социално слаби. Кредитите покриват разноски по обучение или кандидатстудентски изпити.
Макар и в началото на професионалния си път, Тони Цветанова вече има, така да се каже, световен опит. Работила е в общности от социалното дъно в Китай, Франция, Бразилия, Перу, Индия, Уганда.

Когато е в родината си и се върне в махалата от детството си, тя вижда същите проблеми и същите въпроси, които обществото години наред оставя без отговори. Светлоокото момиче е близо до идеята, че може би няма смисъл да търси ключ към тревогите и болките на целия свят – достатъчно е да промени нещо там, където познава нещата най-добре. Където и тя самата не е чужд човек. Децата в махалата още помнят как съм им давала книжки за четене, казва Тони.

И вярва, че един ден – със знанията и опита си от Харвард, ще може да бъде полезна най-много тъкмо на тези хора. Да – бих се върнала в България, със сигурност ще се върна, категорична е тя.

Документи:

 

03.10.2012г.

ТВ7 - ВИДЕО :

Заплашва ли ни етническо и религиозно напрежение


 

В студиото на "Гореща точка" в сряда (3 октомври) лидерът на "Атака" Волен Сидеров и лидерът на партия "Евророма" Цветелин Кънчев коментираха делото за радикален ислям в Пазарджик. Те бяха единодушни, че процесът е опит на ГЕРБ да намали влиянието на ДПС. Като пример за това Сидеров посочи участието на известно семейство от ГЕРБ в делото.

 

Според гостите не е за подценяване и отделянето на Касим Дал от партията на ДПС, което също е опит за разцепване на Движението за права и свободи. Касим Дал е специално обучаван в едно от теченията на радикалния ислям и е в тясна връзка с турските служби, категорични са Сидеров и Кънчев.

 

Според Цветелин Кънчев в основата на заплахата от етническо напрежение е изолацията на мюсюлманите у нас. Именно мюсюлманите могат да са най-силният ни съюзник срещу радикалния ислям. Волен Сидеров е съгласен, че мюсюлманите в България са изолирани, но смята, че това се прави умишлено от лидерите им, за да бъдат послушен и лесен за манипулиране електорат.

 

На живо от джамията в София се включи репортерът на TV7 Асен Иванов, който следи процеса в Пазарджик. Негов събеседник беше председателят на Съюза на мюсюлманите Али Хайредин, който влезе в словесен двубой с лидера на "Атака" Волен Сидеров.

 

Сидеров обяви позицията на водената от него партия, която настоява за мораториум върху строежа на джамии в България. По брой на мюсюлмански храмове на глава на населението страната ни изпреварва дори Саудитска Арабия, заяви лидерът на "Атака". Цветелин Кънчев смята, че подобно решение е твърде крайно и дори опасно за България. Където има мюсюлмани, трябва да има и джамии, категоричен е лидерът на "Евророма".

 

Позицията на Волен Сидеров подтиква към омраза и нетърпимост, заяви Али Хайредин. Хайредин призова както мюсюлманите, така и християните, да не се поддават на етнически и религиозни провокации. Има хора с радикално поведение, но не и радикален ислям, категоричен е председателят на Съюза на мюсюлманите. Той е убеден, че у нас няма организация, която да проповядва подобно радикално поведение.

 

TV7 продължава да следи делото в Пазарджик и ще ви информира за развитието на събитията в региона.

 

Линк към ВИДЕО: http://tv7.bg/news/9467742.html

Документи:

 

08.10.2012г.

Инфор.агенция БЛИЦ:

Само в БЛИЦ: Малашевци обяви война на ЧЕЗ!

Роми и българи ще блокират заедно улици

София, България
Цветелин Кънчев гарантира успех в битката с ЧЕЗ; Снимки: Александър МЪНЗОВ
 

 
Роми и българи от столичния квартал Малашевци се вдигнаха на общ бунт срещу ЧЕЗ и намеренията на дружеството да им качи електромерите на 14 м височина. Жалбите до компанията, ДКЕВР и Комисията за защита на потребителите остават глас в пустиня. В битката за правата на хората се включи и лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев."Това е расова дискриминация, не сме в Третия свят, а в Четвъртия или Петия", оплакаха се местните жители. "Няма да допуснем това да стане, ако трябва ще блокираме улиците. Държавата вече е осъдена за такива електромери в Съда за защита на човешките права в Страсбург", отсече Кънчев, напомняйки за подобен скандален случай в Монтана.

Бетонните стълбове вече са вдигнати, а от едната страна на река Владайска са опънати и кабелите. "Видяха, че събирам подписка и прекратиха. Питаха ме дали ги саботирам. Браним си правата, това е", разказа Лидия Александрова, която е затрупала с жалби институциите. Другият квартален активист е Сашо Миланов. "Искат да ни разделят етнически, за да могат да крадат. Ние живеем заедно тук - роми, българи, шопи. Нямаме проблеми. Ако ми падне шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев ...", ядосваше се Миланов, защото от ДКЕВР дори не са си направили труда да отговорят на неговата жалба. До миналата година той е водил 7-годишна война за водата с ВиК. "Църцореше ръжда, но най-накрая я оправиха", разказа той.

В събраните на импровизираното квартално събрание имаше и крайно настроени елементи. "Ще теглим ножа на инкасатора", закани се един от присъстващите. Друг подхвърли: "Ами ако изгори бушон или стане авария, цял ден ли ще ги чакаме. Да дойдат и да ни вземат парите. Как ще си проверяваме данните. Ще идват с вишка, това е нелепо." Цветелин Кънчев посрещна с усмивка подмятанията. "Искат да ни разделят, за да си правят далаверите по-лесно. Няма да стане, няма да им се дадем. Още от утре започваме битката. Само пари гледат да взимат - данък върху пенсиите, такси, сега и с тока", заяви Кънчев пред събраните на улицата хора.

ЧЕЗ погазва собствената си нормативна уредба (чл. 10,1), където ясно е записано, че таблата с електромерите не трябва да са на височина по-голяма от 1,80 м. На улиците "Лавандула", "Липов цвят", Воднянка" и "Дан Колов" те ще са на 14 м. С писмо до жалбоподавателите компанията се оправдава, че улицата е тясна и няма тротоар. Проверката на "Блиц" обаче показа, че на съседна много по-тясна улица таблото с електромерите е монтирано на нормална височина. В писмото ЧЕЗ посочва, че при постъпило заявление за визуален контрол, гарантира достъп за своя сметка в 3-дневен срок. Това обаче не успокоява местните хора. "Това е дискриминация, ще ги чакаме цял ден да ни пуснат шалтера", коментираха те.

Бончо ГЕНАДИЕВ, БЛИЦ
Документи:

 

07.10.2012г.

Инфор.агенция БЛИЦ:

Цветелин Кънчев: Патрашкова ме възбужда

Убеден съм, че Ламбо е правил Влади на Сирни Заговезни

София, България
Януари 2008 г. Цветелин Кънчев и Кристина Патрашкова са се засичали доста пъти по светски събития.
 

 
Вече станаха ясни първите интриги във "ВИП брадър". Хигиеничен и остър коментар за тях пред в. "ШОУ" прави Цветелин Кънчев - председателят на “Евророма”, който, ако влезе в прословутата Къща, няма да се съюзява с Бони, както всички биха предположили, а ще... прелъстява Кристина Патрашкова!

- Г-н Кънчев, още в самото начало на „ВИП брадър” Бони беше принудена да влезе в меко казано подигравателна роля – да бърка умишлено факти от живота на своите Съквартиранти с цел това да отключи някакъв спор, скандал, обиди... Тя го направи и освен това показа едни завидни актьорски заложби. И все пак – струва ли си да се плаща такава цена?
- Това все пак е едно шоу. И когато някой се е съгласил да влезе в тази среда, си носи последиците. 

- Но това беше откровена гавра!
- Ако някой е искал да покаже какви актьори са циганите, не е открил топлата вода. Явно са им толкова железни клаузите по договорите, че те нямат избор. И трябва да изпълняват, искат - не искат. Гавра, гавра, но никой никого не е накарал насила да влезе в шоуто, нали така? Като са се хванали сега на хорото, да си го изиграят докрай!

- Атаките към Бони относно етноса й, цвета на кожата за нула време се превърнаха в гореща точка. Най-деен в тази посока се прояви Николай Мартинов...
- Аз мисля, че това момче - Николай, мрази всички и всичко. Не знам дори кой е, защото съм пропуснал изявите му в другото шоу преди това. Той не мрази само циганите, както демонстрира. 

Той мрази всички 

И в името на успеха е готов да мине през какво ли не. Беше парадоксално всичкото, което сътвори. Много смешно! Парадоксът е, че в същата тази Къща има двама българи, единият от които не си мие краката. Другият пък прави неща, които и най-долните мангали няма да си позволят – да си палят в собствената къща килима и т.н. Обаче тая лоша циганка... тя е трънчето в очите. Нали?! Колкото до цвета на кожата на Бони (смее се), тя си е дори бяла. И аз дори си мисля, че Николай, ако се изкъпе, ще стане едно прекрасно бяло момче. 

- Може би взима пример от Владо Данаилов? Той прави същото... 
- Влади ли... той е много интересен. И вече почти съм убеден, че Ламбо го е правил някъде около Сирни Заговезни (усмихва се).

- Защо пък точно тогава?
- На Сирни Заговезни, защото тогава се преплитат огънят и прошката. Но на Сирни Заговезни огънят по-скоро е символизирал това да бъдат прогонвани злите духове. А във Влади огънят и прошката се бият много сериозно!

- Говорейки за гаврите в Къщата на „ВИП брадър”, не мога да не ви попитам и за безспорната такава, която виждаме под формата на част от интериора – с портрета на Стефан Данаилов. В същото време самият Ламбо не си е позволил да отговори дори с една дума на всичко това...
- Може би, защото прошката в него проговаря. Дистанцията... 

- Или пък класата!
- Да, класата. Все пак Стефан Данаилов е личност. И то уникална личност. Във Влади все пак има нещо интересно... А и разбрахме, че той се е върнал от Щатите специално, за да... “оправи” България!...

- Можем ли да говорим в такъв случай дори за етнически проблем в Къщата?
- Не... в момента не. Но с наближаването на номинации и в момента, в който останат по-малко хора, може и да се прояви такъв, защото предполагам, че Бони ще остане дълго в Къщата. Ситуацията може рязко да се обърне. И то заради конкретен човек, който работи в тази посока целенасочено.

- Николай Мартинов?
- Точно той. В момента, в който той си въобрази, че, разигравайки етническа карта и пропагандирайки антицигански послания, ще спечели някакъв националистически вот, жестоко се лъже. Историята е показала, че точно тези послания не носят проценти, или ако носят, то те са минимални. 

Знаеш ли каква всъщност е болката на Бони 

Тя никога нищо не крие.

Много малко хора знаят, че махалата в Сливен, от която е Бони, почти няма хора с основно образование. Болшинството са със средно и с висше. Тя е от малкото, които са с основно. И това й е тежало винаги. Сега е решила и ще учи, което е похвално. 

- Можем ли да направим някакъв паралел между участието на Софи Маринова и на Бони в Къщата на „ВИП брадър”?
- О, те са много различни типажи. Първо са от различни ромски касти. Различни са като характер. Бони е без образование, но пък е много силно природно интелигентна. Любознателна е и доста е чела. Софка се е концентрирала изцяло и само върху изкуството си. И върху мъжете си. Бони е разочарована от мъжете. Общото между тях е, че и двете са разочаровани от мъжете. Надявам се да не подкарат жените (усмихва се). 

- Какво ви е мнението за Юлиан Константинов? Който се оказа доста противоречива личност. Имаше един момент, в който отново на етническа основа успя и да разплаче Бони...
- Той е доста амбициран. И мисля, че на него специално 

Андрей Слабаков му наби доста комплекси 

побеждавайки го в други игри. И той е решил сега да си отмъщава на Бони. Може би защото тя е била именно в отбора на Слабаков в другото шоу?! Повече от ясно е за какво става въпрос. Не му прави чест. Той искаше да се представи като някакъв мачо-интелектуалец! Този типаж само в България и на Балканите може да се открие. Мачо-интелектуалец! На мен това ми звучи по-скоро като “скандинавски негър”. 

- А мнението ви за Златка Димитрова, известна повече като Черната Златка?
- Златка е един пример, че хората не могат да бъдат делени на цигани и на българи. А могат да бъдат делени на добри и лоши; на грамотни и неграмотни; на талантливи и неталантливи... Типажът „Златка” е едно опасно явление! Той символизира онези момичета, ловджийките. В интерес на истината, аз ходя с охрана точно заради такива като тях. 

- Сериозно? В какъв смисъл?
- С мъжете бих могъл да се оправя. Но с такъв типаж жени ловджийки е трудно. Преди време имах една такава ситуация – една известна моделка дойде при мен и ме попита: 

„Ленин и Джон Ленън точно какви роднини са?”... 

Тези жени – ловджийките, които разчитат само на циците си, на краката си, на устните си, иначе са кухи като лейки. Но са и много напористи. Бягам от такива. 

- Ако сега ви кажат да влезете с някаква определена мисия в Къщата, ще се осмелите ли? И по-интересното в случая би било – с каква мисия?
- Влизане за някакви месеци – в никакъв случай не мога да си позволя. Дори не мога и за седмица. Бих влеязъл само с една-единствена мисия – да прелъстя Кристина Патрашкова!

- Какво?!?
- (усмихва се) Не знам какво точно ме блазни в тази идея, нооо... признавам си, че в тая жена нещо ме възбужда много... И това в никакъв случай няма връзка с факта, че една от любимите ми книги е „Дивото зове” (усмихва се).

 
Документи:

 

07.10.2012г.

Инфор.агенция БЛИЦ:

Цветелин Кънчев: Патрашкова ме възбужда

Убеден съм, че Ламбо е правил Влади на Сирни Заговезни

София, България
Януари 2008 г. Цветелин Кънчев и Кристина Патрашкова са се засичали доста пъти по светски събития.
 

 
Вече станаха ясни първите интриги във "ВИП брадър". Хигиеничен и остър коментар за тях пред в. "ШОУ" прави Цветелин Кънчев - председателят на “Евророма”, който, ако влезе в прословутата Къща, няма да се съюзява с Бони, както всички биха предположили, а ще... прелъстява Кристина Патрашкова!

- Г-н Кънчев, още в самото начало на „ВИП брадър” Бони беше принудена да влезе в меко казано подигравателна роля – да бърка умишлено факти от живота на своите Съквартиранти с цел това да отключи някакъв спор, скандал, обиди... Тя го направи и освен това показа едни завидни актьорски заложби. И все пак – струва ли си да се плаща такава цена?
- Това все пак е едно шоу. И когато някой се е съгласил да влезе в тази среда, си носи последиците. 

- Но това беше откровена гавра!
- Ако някой е искал да покаже какви актьори са циганите, не е открил топлата вода. Явно са им толкова железни клаузите по договорите, че те нямат избор. И трябва да изпълняват, искат - не искат. Гавра, гавра, но никой никого не е накарал насила да влезе в шоуто, нали така? Като са се хванали сега на хорото, да си го изиграят докрай!

- Атаките към Бони относно етноса й, цвета на кожата за нула време се превърнаха в гореща точка. Най-деен в тази посока се прояви Николай Мартинов...
- Аз мисля, че това момче - Николай, мрази всички и всичко. Не знам дори кой е, защото съм пропуснал изявите му в другото шоу преди това. Той не мрази само циганите, както демонстрира. 

Той мрази всички 

И в името на успеха е готов да мине през какво ли не. Беше парадоксално всичкото, което сътвори. Много смешно! Парадоксът е, че в същата тази Къща има двама българи, единият от които не си мие краката. Другият пък прави неща, които и най-долните мангали няма да си позволят – да си палят в собствената къща килима и т.н. Обаче тая лоша циганка... тя е трънчето в очите. Нали?! Колкото до цвета на кожата на Бони (смее се), тя си е дори бяла. И аз дори си мисля, че Николай, ако се изкъпе, ще стане едно прекрасно бяло момче. 

- Може би взима пример от Владо Данаилов? Той прави същото... 
- Влади ли... той е много интересен. И вече почти съм убеден, че Ламбо го е правил някъде около Сирни Заговезни (усмихва се).

- Защо пък точно тогава?
- На Сирни Заговезни, защото тогава се преплитат огънят и прошката. Но на Сирни Заговезни огънят по-скоро е символизирал това да бъдат прогонвани злите духове. А във Влади огънят и прошката се бият много сериозно!

- Говорейки за гаврите в Къщата на „ВИП брадър”, не мога да не ви попитам и за безспорната такава, която виждаме под формата на част от интериора – с портрета на Стефан Данаилов. В същото време самият Ламбо не си е позволил да отговори дори с една дума на всичко това...
- Може би, защото прошката в него проговаря. Дистанцията... 

- Или пък класата!
- Да, класата. Все пак Стефан Данаилов е личност. И то уникална личност. Във Влади все пак има нещо интересно... А и разбрахме, че той се е върнал от Щатите специално, за да... “оправи” България!...

- Можем ли да говорим в такъв случай дори за етнически проблем в Къщата?
- Не... в момента не. Но с наближаването на номинации и в момента, в който останат по-малко хора, може и да се прояви такъв, защото предполагам, че Бони ще остане дълго в Къщата. Ситуацията може рязко да се обърне. И то заради конкретен човек, който работи в тази посока целенасочено.

- Николай Мартинов?
- Точно той. В момента, в който той си въобрази, че, разигравайки етническа карта и пропагандирайки антицигански послания, ще спечели някакъв националистически вот, жестоко се лъже. Историята е показала, че точно тези послания не носят проценти, или ако носят, то те са минимални. 

Знаеш ли каква всъщност е болката на Бони 

Тя никога нищо не крие.

Много малко хора знаят, че махалата в Сливен, от която е Бони, почти няма хора с основно образование. Болшинството са със средно и с висше. Тя е от малкото, които са с основно. И това й е тежало винаги. Сега е решила и ще учи, което е похвално. 

- Можем ли да направим някакъв паралел между участието на Софи Маринова и на Бони в Къщата на „ВИП брадър”?
- О, те са много различни типажи. Първо са от различни ромски касти. Различни са като характер. Бони е без образование, но пък е много силно природно интелигентна. Любознателна е и доста е чела. Софка се е концентрирала изцяло и само върху изкуството си. И върху мъжете си. Бони е разочарована от мъжете. Общото между тях е, че и двете са разочаровани от мъжете. Надявам се да не подкарат жените (усмихва се). 

- Какво ви е мнението за Юлиан Константинов? Който се оказа доста противоречива личност. Имаше един момент, в който отново на етническа основа успя и да разплаче Бони...
- Той е доста амбициран. И мисля, че на него специално 

Андрей Слабаков му наби доста комплекси 

побеждавайки го в други игри. И той е решил сега да си отмъщава на Бони. Може би защото тя е била именно в отбора на Слабаков в другото шоу?! Повече от ясно е за какво става въпрос. Не му прави чест. Той искаше да се представи като някакъв мачо-интелектуалец! Този типаж само в България и на Балканите може да се открие. Мачо-интелектуалец! На мен това ми звучи по-скоро като “скандинавски негър”. 

- А мнението ви за Златка Димитрова, известна повече като Черната Златка?
- Златка е един пример, че хората не могат да бъдат делени на цигани и на българи. А могат да бъдат делени на добри и лоши; на грамотни и неграмотни; на талантливи и неталантливи... Типажът „Златка” е едно опасно явление! Той символизира онези момичета, ловджийките. В интерес на истината, аз ходя с охрана точно заради такива като тях. 

- Сериозно? В какъв смисъл?
- С мъжете бих могъл да се оправя. Но с такъв типаж жени ловджийки е трудно. Преди време имах една такава ситуация – една известна моделка дойде при мен и ме попита: 

„Ленин и Джон Ленън точно какви роднини са?”... 

Тези жени – ловджийките, които разчитат само на циците си, на краката си, на устните си, иначе са кухи като лейки. Но са и много напористи. Бягам от такива. 

- Ако сега ви кажат да влезете с някаква определена мисия в Къщата, ще се осмелите ли? И по-интересното в случая би било – с каква мисия?
- Влизане за някакви месеци – в никакъв случай не мога да си позволя. Дори не мога и за седмица. Бих влеязъл само с една-единствена мисия – да прелъстя Кристина Патрашкова!

- Какво?!?
- (усмихва се) Не знам какво точно ме блазни в тази идея, нооо... признавам си, че в тая жена нещо ме възбужда много... И това в никакъв случай няма връзка с факта, че една от любимите ми книги е „Дивото зове” (усмихва се).

 
Документи:

 

03.10.2012г.

Инфор.агенция БЛИЦ:

Цветелин Кънчев: Роми сводници гравитират край ислямските групи в Пазарджик

- Касим Дал е готов да мине през трупове, след турските роми е известен като Яландияжа

София, България
Цветелин Кънчев
 

 
Лидерът на ЕВРОРОМА Цветелин Кънчев обяви пред ТВ7, че в Пазарджик има една група криминални елементи, сводници, които гравитират около т.н. групи за радикален ислям.“Тези хора са сводници. Те държат момичетата от Пазарджик, но явно разширяват територията си. Тези хора трябва да си получат заслуженото. Не казвам, че самите ходжи и имами се занимават със сводничество. Край тях обаче гравитират такива криминални типове. Изолацията на мюсюлманите в последните 20 години е най-голямата грешка на прехода. Интересно е, че ислямът настъпва в ромските гета. В началото на процеса в Пазарджик прокуратурата повдигна обвинение за радикален ислям, но след това нещата се промениха. Говорим за ромите сред турското население в страната. В Пазарджик се вижда явлението на по-големи бради. Това обаче не е подсъдно по никакъв начин”, коментира Цветелин Кънчев.

Той призна също така, че изгоненият от ДПС Касим Дал е известен сред ромите и турците у нас като Яланджията. 

“Името му означава - не добър приятел на истината. Той е готов да мине и през трупове, за да постигне своето”, обяви още Кънчев и подкрепи тезата, че Касим Дал е обучаван в в Турция в уахабитизъм, в ислям. ”Който се опитал да разцепи ДПС, накрая е бил нацепен”, завърши Кънчев
Документи:

 

02.10.2012г.

Предстоящо участие:

Утре 3 октомври 2012 г. от 8:00 часа Председателят на ЕВРОРОМА Цветелин Кънчев ще участва в предаването на TV7 "Гореща точка" с водещ Николай Бареков.

Темата на предаването ще бъде: “Има ли опасност от етническо и религиозно напрежение в България?”
Другият участник в дискусията ще бъде Председателят на "Атака" Волен Сидеров.

Документи:

 

01.10.2012г.

Писмо до г-н Сергей Станишев:

До г-н Сергей Станишев
Президент на ПЕС 
Председател на Коалиция за България
Председател на НС на БСП

Уважаеми г-н Станишев,

Изразявам най-искрените си поздравления за избирането Ви за Президент на ПЕС.

Този пост е неотменимо доказателство, че Българската социалистическа партия и нейният лидер са безспорен авторитет, а благодарение на него ще бъде свършена повече и полезна работа за страната ни. Отстояването на социалната справедливост и интересите ни в европейските институции ще бъдат улеснени.

Пожелавам Ви крепко здраве, лично щастие, дълголетие и още успехи по европейския път на партийната работа. 

01.10.2012г. 
Гр.София

Председател
на ПД „ЕВРОРОМА”
Цветелин Кънчев

Документи:

 

27.09.2012г.

вестник 24 часа:

Обвинените за взрива пред "Евророма" остават в ареста, националисти протестират

Офисът на "Евророма", пред който е бил поставен взрива в малка мъжка чантичка. Работникът Малин Илиев я взел, но тя гръмнала в ръцете му Снимка: Светлана Василева

Обвинените за взрива пред "Евророма" в Сандански остават в ареста, реши Апелативният съд.

В края на юни самоделна бомба избухна пред офиса на партията и отне живота на 58-годишния Малин Илиев. 

Софийските магистрати днес отново оставиха в ареста Николай Йовев и Стоян Ставрев, съобщиДарик.

Националисти се събраха пред Съдебната палата в подкрепа на обвиняемите за взрива пред офиса на „Евророма" в Сандански. Около 50 младежи се обявиха в защита на подсъдимите в началото на заседанието на Софийски апелативен съд днес.

Младежите обясниха, че не са излезли на протест, а искат да окажат морална подкрепа на обвиняемите.

Според адвокатите прокуратурата не разполага с достатъчно доказателства за вината на клиентите им.

Документи:

 

26.09.2012г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ:

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е 

От 16:00 часа днес Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще се срещне с г-жа Флоранс Леви - първи съветник на посланика на Франция в България Н.П. Г-н Филип Отие и г-н Беноа Кнопер - първи секретар на посланика.

На срещата ще бъде обсъдена ромската проблематика на циганите в България и Европа, формули за разрешаването й, както и държавни политики по отношение на общността. 

26.09.2012г.

Гр.София
Пресцентър на ЕВРОРОМА

Документи:

 

24.09.2012г.

г-н Цветелин Кънчев - ВИП Брадър:

Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев в живото предаване „Вип Брадър” по Нова телевизия:


Линк към видео
http://play.novatv.bg/play/282711/?autostart=true

Документи:

 

19.09.2012г.

ВИДЕО:

ВИДЕО от живото включване в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия от бул. „Европа” на Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев:

Линк към Видео  http://play.novatv.bg/play/282067/#

Документи:

 

19.09.2012г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ:

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е 

„Най-после Столична община поправи своята глупост, която сътвори още преди 11 години” – заяви по време на днешното си участие в живото включване на предаването „Здравей, България” по Нова телевизия от бул. „Европа”, Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев.

„Това, което се случва, трябваше да стане преди години. Още Стефан Софиянски беше обещал жилища на тези хора” – добави още г-н Кънчев по повод разрушаването на циганско гето и преместването на хората оттам в общински жилища в кв. "Люлин".


Гр.София
19.09.2012г.

Пресцентър
на ЕВРОРОМА

Документи:

 

28.08.2012г.

вестник Новинар:

 

Цветелин Кънчев: Франция е рай за българските сводници и проститутки

 

 

Всяка стратегия, която не е съобразена с манталитета на ромския етнос, е обречена на провал

Цветелин Кънчев е роден на 5 юли 1967 г. Завършил е ТМСС в Златица, а след това МИО в УНСС. До 1990 г. е бил служител на Министерството на отбраната, а след това започва свой частен бизнес. Бил е депутат в 38-ото Народно събрание. През 2000 година е осъден на 6 години затвор заради грабеж на куче, което е оценено на 22 лева. Основател и председател на „Евророма” от 1998 г. до днес. Има 4 деца.

- Г-н Кънчев, трябва ли да се прекрати ромското включване и вместо това трябва да се върви към ромско изключване?

- Това беше изказване на Димитър Стоянов, че трябва да се върви към ромско изключване. За мен цялото десетилетие на ромското включване се оказа една абсолютна безсмислица. Едно добро пожелание, един камуфлаж, който беше подплатен със сериозни коктейли, семинари, симпозиуми и т.н. И нищо повече. Това започна още 2005 г. и виждаме резултата.

- Защо се провали интеграцията на ромите?

- Заради липсата на воля. Липса на воля във всички правителства досега да обърнат внимание на тези програми, които са разработени от експерти, които са в постоянна топла връзка с тази общност. Всички стратегии и програми, които са правени досега, са правени от хора, които дори не са влизали в цигански махали. Те нямат реална представа за какво става въпрос.

- Не участват ли все пак и представители на малцинството?

- В последните години - от 2005-а насам, участват т. нар. вечни заподозрени. Така им казват в общността. Това са хора, които са успели да вземат някакво висше образование, откъснали са се от средата си и просто я експлоатират – експлоатират собствените си корени, от които в реалния живот странят. Голяма грешка беше, че стратегията, която прие правителството, бе направена без макрорамка. И другата голяма грешка е, че едни и същи фондации участваха в изготвянето на тази стратегия, в нейното обсъждане и след това в нейното приемане. Те си я изготвиха, обсъдиха си я и си я приеха. И на мен също не ми е приятно като гражданин на тази страна, че през септември, когато се очаква посещение на специален пратеник на френското правителство, ще ни се зададат много неудобни въпроси. Които и в момента се обсъждат в Брюксел.

- Воля само от страна на управляващите ли трябва да има, или в крайна сметка трябва да има воля и в малцинството да се променят нещата? Ако ромите са свикнали да живеят по техен начин и нямат намерение да се променят, какво може да се направи?

- Има роми и роми. Аз познавам много добре ромската общност, знам много добре, че стигне ли се над 10 процента от тях да тръгнат напред, останалите ще ги последват. Стадното чувство там е много по-силно развито. Например, ако съседът си е купил сателитна чиния, аз също ще си взема.

- Да, но като нямаш пари, ще си я откраднеш…

- Нека да обясня каква е разликата между циганина, който краде, и българина, който краде. Циганинът, който краде, в повечето случаи е, за да си нахрани семейството. А българинът краде, за да нахрани 5-6 поколения след себе си. Това е разликата – българинът е по-далновиден.

- Разбирате ли французите за това, че разрушават цигански гета и искат да изгонят ромите от своята територия?

- Аз не мога да оправдая никого, който бута нечия къща. По принцип историята е показала, че който бутне циганска къща, добро не е видял. Аз не мога да говоря за румънските роми. Във Франция има не повече от 1000 роми от България. За разлика от Италия и Испания, където има може би над 15 хиляди. Тези български роми, на които наистина им се работи, честно да си изкарват пари, ходят в страни като Италия и Испания, Португалия. Тези, които искат да проституират, предпочитат Франция, Германия.

- Това ли е причината именно французите да предприемат такива мерки, защото този контингент отива при тях?

- Там става едно омешване между румънски и български роми, голям миш-маш. Но по принцип според информацията, която имаме, тенденцията е такава - Франция е рай за българските сводници и проститутки. Искам да подчертая, че не казвам, че всички български роми, които са във Франция, са сводници и проститутки. Но голяма част от тях са такива.

- Не се ли страхувате, че ромите ще ви се обидят за тези изказвания?

- Не. Защото и те го знаят. Няма да ми се обидят, защото тези сводници не са просто сводници, които експлоатират ромските момичета във Франция. Те са и лихвари в собствените си градове като Пазарджик и Благоевград. И завъртат спечелените пари от проституция, умножават ги по 5, по 6, давайки парите с лихва. Лихви, които стигат до 500 процента. Има случаи, в които за 200 лева заем могат да вземат на човека къщата, с натрупване, забавяния. За тези лихвари и сводници ли да ми се обидят?

- Не е ли, от друга страна, проява на лицемерие това, че в Европа често ни критикуват, че не се спазват правата на ромите у нас, а в същото време не ги искат?

- От „Евророма” още 2010 г. предупредихме, че ромските проблеми вече не са локални, а са вече на европейско ниво. И трябва да има европейски подход към разрешаването на тези проблеми. Например – незабавно стартиране на дебат в рамките на ЕС и страните кандидат-членки, и да се включат всички заинтересувани страни. Но задължително да бъде включено доказалото се ромско политическо представителство. Освен това към Еврокомисията да бъде създаден допълнителен изпълнителен орган, комисариат със свои структури в страните. С една единствена функция – изпълнение на европейска антикризисна стратегия за разрешаване на ромските проблеми. И в европейския бюджет да бъдат вкарани тези средства. Защото сега се предвиждат 26 млрд. евро. Ако тези 26 млрд.не бъдат инвестирани по подходящи начин, ще стане като с предишните 500-600 млн. долара, които изчезнаха. Потънаха а в много джобове – в джобовете на около 5-6 хил. неправителствени организации у нас, като в две трети от тях няма дори един циганин.

- Значи сте съгласен с френския премиер, който иска този проблем да се реши на европейско ниво и който смята, че Румъния и България не провеждат нужната интеграция на ромите?

- Французите първи проумяха, че този проблем не е вече локален. Трябва да се прецени кое съвпада с ромския манталитет и кое не. Ние имаме програма, която е изцяло съобразена с манталитета на ромската общност. Защото, уверявам ви, че всяка една стратегия и програма, която не е съобразена с манталитета на ромския етнос, е обречена на тотален провал. Абсолютно съм съгласен с френския премиер. Досега се замислете какво е правено. Хайде ще направим едно десетилетие на ромското включване. Пристигат американци, европейци – ето виждате ли, ние правим европейско включване. Поставят си определен брой послушковци от ромски произход, които имат по някой лъскав костюм, владеят някакъв street English. И това са нашите представители. А същите тези хора, ако се приберат в родните си махали, сигурно ще ги пребият с камъни. Заминава си това правителство, идва следващото. Взима същите хора и прави същата грешка. Да, обаче навън хората не са толкова наивни. Имат достатъчно информация какво става.

- Не се ли притеснявате, че и вие можа да бъдете критикувани, че носите отговорност за нерешените ромски проблеми?

- Винаги сме казвали, че колкото власт имаме – толкова отговорност може да носим. Зависи какви ще бъдат критиките. Нас никой не може да ни обвини в това, че не сме искали нещата да се променя. В последните години аз постоянно съм бил камбаната по всички проблеми. Може би не са имали интерес да ни обръщат внимание.

- Роми или цигани? Отдавна се води този спор. Обидно ли е да бъдат наричани циганите цигани?

- Аз винаги съм казвал „Аз съм циганин, а който е по-бял от мене – да се прави на ром”. Стига с тези роми - ромеи, римляни и какво ли не ги изкарахме. Ром е циганска дума. На вас не ви казват булгаристан, а българи. Нищо обидно няма в това.

 


 

Документи:

 

22.08.2012г.

Новина

Вчера в района на връх Свещи Плаз ловци от Етрополе успяха да убият вълчица и четири от малките вълчета. От пушките са се спасили по-голям вълк и едно от малките вълчета.
Припомняме Ви, че преди около месец, по молба на г-н Цветелин Кънчев футболната легенда Христо Стоичков уби бащата на глутницата, който се оказа огромен трофеен екземпляр.

Документи:

 

09.08.2012г.

Всеки ден:

Жълти звезди ли да сложим на циганите?

Автор: Цветелин Кънчев
 

 

Жълти звезди ли да сложим на циганите?

Идеята за картографирането на ромските гета в страната, идваща от социалното министерство, е не просто недопустима и абсурдна, тя е обидна. Тя няма как да се осъществи, защото е с очевидно дискриминационен оттенък, срещу който ще има както широк обществен натиск, така и институционален отпор от Европа.

 

Някой се опитва да компрометира България пред Европейския съюз и затова трябва да се спре това абсурдно намерение за отбелязване с маркери на концентрираното ромско население. Подобно нещо би донесло черна точка на страната. По същия начин през 1939 г. е започнало маркирането на еврейските гета в Европа, в столиците й. По същия начин се е преминало и към слагането на жълтите значки, отбелязващи евреите, а от там всички знаем за финала с концентрационните лагери.

 

Ние се чудим как да изкараме ромите от гетата, да ги интегрираме, а сега някой иска да ги натика обратно вътре, та дори и да го картографира по местонахождение. По този случай би трябвало да се произнесе и президентската институция и няма значение, че все още е само в работен вариант, защото това трябва да се пресече овреме.

 

Освен това какво означава картографиране? За тези 800 хиляди лева, предвидени по подобен проект, може да се направят десетки нови общи устройствени планове. Трябва да се знае, че на места в страната има крещяща нужда от такива, защото старите вече не вършат никаква работа. Това би било плюс и за цялата администрация.

 

А ако някой има необходимост да знае какъв е броят на ромите у нас, къде се намират, къде живеят, контурите на махалата или квартала и къде концентрацията им е най-висока, винаги може да прати едно писмо до съответния кмет. За един месец буквално може да се разбере цялата тази информация и да се види цялата картина, вместо да се дават пари за изрично „картографиране”.

 

Проблемът обаче идва и оттам, че никой досега не ни е потърсил по тези въпроси. У нас с ромската интеграция вечно се занимават организации и фондации, в които не членува нито един циганин. Защо не разговарят с нас? Намерението голяма част от тези пари по проекта за картографирането на гетата да се дадат за назначаването на социални работници, които да обучават населението и да го приобщават към останалите, също е абсолютно излишно. Знаете ли колко се е увеличил броят на ромите, които вече пращат децата си на училище? Толкова много социално-образователни програми има, от които и възрастните се възползват.

 

Десетки са случаите, при които ром на години започва да учи като гимназист, защото навремето не го е пожелал, а сега го отчита като пропуск. Освен това получава и една минимална работна заплата за това. Това е част от интеграцията, а не картографирането и соченето с пръст на ромските гета.

Документи:

 

17.08.2012г.

Новина

Линк към Видео: http://btvnews.bg/video/tazi-sutrin/kradtsi-na-drvesina-prebiha-gorski.html

Заместник председателят на ЕВРОРОМА г-н Борис Аргиров и общинският председател на ЕВРОРОМА-Самоков г-н Асен Василев се включиха в жива връзка по БТВ в предаването „Тази сутрин” по отношение на случая с пребития горски надзирател в Самоков Георги Спасов.

„35 години съм в Самоков и не съм чул за род „панделките”. Много е относително, защото ние сме над 8 000 жители в момента в кварталите тук. Преговаряме със системните нарушители и каруцарите. Който приема забележките се оправя, но има и такива които си правят каквото си искат. Ние контактуваме непрекъснато с момчетата и полагаме усилия да контролираме” – заяви г-н Асен Василев.

Г-н Борис Аргиров бе категоричен, че ежедневно има подобни инциденти. 
„Конкретно за случая мога да кажа, че органите на реда знаят нарушителите и ще ги арестуват.
Тировете които изнасят всеки ден за Гърция не са за домашни нужди. Когато една фирма печели конкурс, да речем ако е 30 декара гората, още 10 декара около нея отиват за износ за Гърция. 
В случая има бит служител, но най-добре е да седнем и да преговаряме, защото ние доста мандати сме първа политическа сила тук и имаме голямо влияние” – каза още заместник председателят на ЕВРОРОМА г-н Аргиров.

 

Документи:

 

31.07.2012г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ:

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е


59-годишният Малин Илиев, който почина в неделя, от тежките си травми, получени при взрив пред клуба на ЕВРОРОМА в Сандански ще бъде погребан днес в 12.00 часа.

Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще присъства на погребението.

31.07.2012г.

Гр.София
Пресцентър на ЕВРОРОМА

Документи:

 

20.07.2012г.

инфор.агенция: Фокус

 Подписите за референдум за АЕЦ "Белене" станаха над 630 000

20 юли 2012 | 11:13

София. Сергей Станишев получи събраните от партньорите в
Коалиция за България подписи за референдум за АЕЦ „Белене”.
Дотук са предоставени и събрани над 630 000 подписа за провеждането на първия в България национален референдум, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Председателят на БСП Сергей Станишев, зам.-председателят на партията Янаки Стоилов и членът на НС на БСП Румен Овчаров се срещнаха в Народното събрание с коалиционните партньори от „Коалиция за България”.
Коалиционните партньори активно се включиха в процеса на събиране на подписи, наред
с БСП и НПО, каза Сергей Станишев.
По линия на БСП подписите са над 570 000 подписа, общо предадените подписи от коалиционните партньори са над 58 000. 
Партия Български социалдемократи са събрали над 6 000 подписа.
Партия Движение за социален хуманизъм са събрали 12 149 подписа.
Земеделски съюз „Александър Стамболийски” са събрали 10 200 подписа.
Политическо движение „ЕВРОРОМА” са събрали 13 011 подписа.
Партия „Нова зора” са събрали 10 700 подписа.
Янаки Стоилов обяви, че днес е получил от председателя на Инициативния комитет проф. Стефан Воденичаров около 250 подписа, които той е събрал. Румен Овчаров пък посочи, че друг член на Инициативния комитет Станислав Георгиев от „Булатом” е предоставил 2000 подписа.
Партия Комунистическа партия на България са събрали около 7 000 подписа.
На срещата лидерите на партиите от коалицията връчиха подписите, които са събрали в
рамките на кампанията за свикване на референдум за АЕЦ „Белене”. На събитието
присъстват председателят на Партия Български социалдемократи – Георги Анастасов,
председателят на Партия Движение за социален хуманизъм –Александър Радославов,
секретарят на Партия Комунистическа партия на България – Георги Ванев,
председателят на Партия Земеделски съюз „Александър Стамболийски” – Спас Панчев,
председателят на Партия „Нова зора” – Минчо Минчев и председателят на Партия
Политическо движение „ЕВРОРОМА” – Цветелин Кънчев.
Радостина ГЕОРГИЕВА
Документи:

 

20.07.2012г.

инфор. агенция: Фокус

 В парламента ще бъдат връчени събраните подписи за референдум за АЕЦ „Белене”

 
20 юли 2012 | 07:24
 
София. В парламента ще бъдат връчени събраните подписи за референдум за АЕЦ „Белене”, съобщиха от пресцентъра на БСП.
От 10.30 часа в зала „Изток” на Народното събрание председателят на БСП Сергей Станишев, зам.-председателят на партията Янаки Стоилов и членът на НС на БСП Румен Овчаров ще се срещнат с коалиционните партньори от „Коалиция за България”. На срещата лидерите на партиите от коалицията ще връчат подписите, които са събрали в рамките на кампанията за свикване на референдум за АЕЦ Белене. На събитието ще присъстват председателят на
Партия Български социалдемократи – Георги Анастасов, председателят на Партия Движение за социален хуманизъм –Александър Радославов, секретарят на Партия Комунистическа партия на България – Георги Ванев, председателят на Партия Земеделски съюз „Александър Стамболийски” – Спас Панчев, председателят на Партия „Нова зора” – Минчо Минчев и председателят на Партия Политическо движение „ЕВРОРОМА” – Цветелин Кънчев.
Документи:

 

19.07.2012г.

инфор. агенция: БЛИЦ

 "ЕВРОРОМА" НАСТРЪХНА СРЕЩУ ПЛЕВНЕЛИЕВ

 

19 юли 2012, 14:54
 

София, България

Цветелин Кънчев, лидер на "Евророма"
Цветелин Кънчев, лидер на "Евророма"
"Настояваме президентът г-н Росен Плевнелиев да излезе с официална позиция за мерките, които възнамерява да предприеме Президентската институция спрямо проявите на ксенофобия и нетърпимост".
Така партия "Евророма" реагира на скандала със сайта на президенството. По-рано днес стана ясно, че документът Национална стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020), който е публикуван на официалния сайт на президента, е преименуван като “13.NationalStrategyIntegrateMangali.pdf”, като очевадното в случая е, че част от названието на файла обижда български граждани.

До момента президентът Росен Плевнелиев не е дал обяснение за това защо на официалната му страници е качен файл, който е преименуван по този начин. "Мангали" е обидно определение за ромите./БЛИЦ
Документи:

 

19.07.2012г.

инфор. агенция: Крос

 

Евророма: „Мангали” е обидно определение за циганите

 

 София /КРОСС/ Във връзка с документа „Национална стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020)”, който е публикуван на официалния сайт на президента, и е преименуван като „13.NationalStrategyIntegrateMangali.pdf”. От Евророма изразяват позицията си, че „мангали” е обидно определение за циганите.

Евророма настоява президентът г-н Росен Плевнелиев да излезе с официална позиция за мерките, които възнамерява да предприеме Президентската институция спрямо проявите на ксенофобия и нетърпимост.

 

Copyright © CROSS Agency 

Документи:

 

19.07.2012г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ:

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е


Във връзка с документа „Национална стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020)”, който е публикуван на официалния сайт на президента, и е преименуван като “13.NationalStrategyIntegrateM
angali.pdf”.

"Мангали" е обидно определение за циганите.

От ЕВРОРОМА настояваме, президентът г-н Росен Плевнелиев да излезе с официална позиция за мерките, които възнамерява да предприеме Президентската институция спрямо проявите на ксенофобия и нетърпимост.

19.07.2012г.

Гр.София
Пресцентър на ЕВРОРОМА

 

Документи:

 

16.07.2012г.

Участие на г-н Кънчев ВИДЕО :

Линк към ВИДЕО:

www://novanews.bg/news/view/2012/07/16/33129/%D0%91%D0%BE%D1%8F%D0%BD-%D0%A0%D0%B0%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B5:-%D0%9D%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5/

 

Документи:

 

15.07.2012г.

Предстоящо участие:Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва на 16.07.2012г. /понеделник/ от 08.00 часа в предаването "Здравей България" по Нова телевизия.

Темата ще бъде: „Виновни ли са задържаните лица за взрива пред клуба на ЕВРОРОМА в град Сандански ? ”

 

Документи:

 

12.07.2012г.

Информационна агенция Всеки ден:

Стоичков светил маслото на 41-килограмов вълк

12.07.2012 13:04   0   2  

Автор: Vsekiden.com


Футболната легенда Христо Стоичков убил огромен вълк, застрашаващ пасищата в Златишкия Балкан и изял преди време три от малките кончета на ромския лидер Цветелин Кънчев.

 

Шефът на Евророма се похвали пред „Всеки ден”, че Камата е успял да пресече вълчите набези при ловен излет в планината, поръчан изрично от Кънчев. Самият той засякъл животното преди три седмици в компанията на голяма вълчица – малко след като стръвнишкото семейство разкъсало едномесечните понита от конюшната му. Тогава се сетил, че Стоичков имал намерение да ловува в района и му се обадил, за да си отваря очите на четири за дивите зверове.

 

Ромският лидер разказа, че Камата провел спецакцията срещу огромния вълк в района на пасищата и само с един патрон го отстрелял. Животното обаче било много жилаво и хукнало да бяга, макар и окървавено. Легендарният футболист пък се затичал подир вълка и на по-малко от километър го уловил, вече мъртъв. След това веднага отишъл в ранчото на ромския шеф и го зарадвал с 41-килограмовия трофей.

 

Кънчев казва, че с храбростта си Стоичков доказал, че не е само футболна легенда, а и безстрашен и точен ловец.

 

В знак на благодарност той ще подари на Камата агне и ще го гости в имението си в Златица под съпровода на цигански оркестър. „Само да си напаснем програмите и ще го почерпя пищно за това, че спаси както моите животни, така и тези на златишките овчари”, обещава Цветелин Кънчев.

КОМЕНТАРИ

Документи:

 

12.07.2012г.

Информационна агенция БЛИЦ:

Стоичков отмъсти за Цветелин Кънчев

Камата уби вълк, който изял три от кончетата на ромския лидер
 
12 юли 2012, 12:33
 
София, България

 

  
Живата легенда на българския футбол Христо Стоичков се изяви успешно и в амплоато си на ловец. Пловдивчанинът уби огромен - 41-килограмов вълк в Етрополския Балкан.

За разлика от друг път обаче, той не влязъл в гората за удоволствие. Повод за акцията била лична молба от лидера на "Евророма" Цветелин Кънчев.

"Изразявам огромната си благодарност към ловеца Христо Стоичков, който убивайки единия от двата вълка изяли три от малките ми кончета доказа, че е не само футболна легенда, а и безстрашен и точен ловец", заяви Цветелин Кънчев.

Ромският бос съобщил на Стоичков, че че над билото на Златишко-Етрополския Балкан преди три седмици е видял два вълка, които преди това изяли три от кончетата му. След успешната акция Камата ще получи за награда агне и... циганска музика.

Петко ТРАЯНЧЕВ, БЛИЦ

 

Документи:

 

12.07.2012г.

Предстоящо участие:

Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва днес 12 юли 2012г. /четвъртък/ от 18.20 часа в предаването на Георги Коритаров "Свободна зона" по TV+.

Темата ще бъде: „Задава ли се ромска съпротива срещу омразата?”.

 

Документи:

 

12.07.2012г.

Информационна агенция News.bg:

Стоичков спаси Етрополския Балкан от страшен вълк

12.07.2012, 10:53 (обновена 12.07.2012, 10:57)
News.bg

Благодарствено писмо до Христо Стоичков изпрати чрез медиите лидерът на Евророма Цветелин Кънчев.

Поводът е ловен подвиг на Камата, който убил един от вълците, изяли три от малките кончета на Дон Цеци.

С това Стоичков доказа, че е не само футболна легенда, а и безстрашен и точен ловец, заявява Кънчев.

Преди време той разказал на Модерния ляв, че над билото на Златишко - Етрополски Балкан преди три седмици е видял два вълка.

Убитият от Стоичков вълк е мъжки и тежи 41 кг, а за благодарност ще получи агне и циганска музика, обещава лидерът на Евророма.

 

Документи:

 

12.07.2012г.

Информационна агенция Всеки ден:

Найденов визирал не етноса, а загара на царевичарите

12.07.2012 11:05  

Автор: Vsekiden.com


Земеделският министър Мирослав Найденов имал предвид не етническия произход, а тъмния слънчев загар в изказването си за царевичарите, разхождащи се по плажа.

 

Преди дни той ги нарече "мургави събратя", с което провокира острата реакция както на самите роми, така и на правозащитниците на малцинството. Земеделският министър се обяви против търговията по плажа, защото това уронвало европейския имидж на България.

 

Лингвистичния спор той прекратил снощи в телефонен разговор с лидера на Евророма Цветелин Кънчев след изричното настояване на ромския лидер.

 

Документи:

 

12.07.2012г.

Информационна агенция News.bg:

Земеделският министър се оправда пред лидера на Евророма

12.07.2012, 10:30 (обновена 12.07.2012, 10:33)

Полина Тодорова
 

Аграрният министър се оправда за изказването си преди дни, в което посочи, че „погва" мургавите търговци на плажа. Припомняме, в коментар за започващите проверки на плажа той заяви: "Гледките с мургавите събратя, които обикалят и продават царевица, които продават слънчоглед и какво ли не на плажа, трябва да изчезнат".

Явно изказването на Мирослав Найденов е станало повод за разговор с лидера на Евророма.

Пред ромския лидер земеделският министър е уточнил, че не е визирал етническия произход на „търговците" по плажа, а е имал предвид техния загар на кожата.

 

 

Документи:

 

12.07.2012г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ:

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е


Във връзка с настояването на ЕВРОРОМА,

Министър Мирослав Найденов в разговор по телефона с Председателя на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев уточни, че не е визирал етническия произход на „търговците” по плажа, а е имал предвид техния загар на кожата.

12.07.2012г.

Гр.София
Пресцентър на ЕВРОРОМА

 

Документи:

 

12.07.2012г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ:

 

От Цветелин Кънчев:

"Изразявам огромната си благодарност към ловеца Христо Стоичков, който убивайки единия от двата вълка изяли три от малките ми кончета доказа, че е не само футболна легенда, а и безстрашен и точен ловец".


Уточняваме, че г-н Кънчев съобщи на Стоичков, че над билото на Златишко - Етрополски балкан преди три седмици е видял два вълка.
Убития от Стоичков вълк е мъжки и тежи 41 кг, а за благодарност ще получи агне и циганска музика.


12.07.2012г.

Гр.София

 

Документи:

 

11.07.2012г.

Информационна агенция Всеки ден:

Цветелин Кънчев погна земеделския министър

11.07.2012 16:59   0   3  


Автор: Vsekiden.com

Цветелин Кънчев погна земеделския министър

Като жестока обида възприели ромите у нас изказването на земеделския министър Мирослав Найденов, че „мургавите събратя” рушали европейския имидж на страната като продавали царевици на плажа.

 

Лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев изпрати специално писмо до министъра с настояване изрично да уточни дали е визирал етническия произход при изявлението си срещу търговците по Черноморието.

 

Пред „Всеки ден” ромският шеф заяви, че в противен случай от "Евророма" ще сезират Комисията за защита от дискриминация.

Документи:

 

11.07.2012г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ:

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

Във връзка с изказването на министър Мирослав Найденов: „Ако искаме да имаме реномето на добра европейска дестинация, туристическа, гледките с мургавите събратя, които обикалят и продават царевица, слънчоглед и какво ли не на плажа, трябва да изчезнат” и имайки предвид, че по българското крайбрежие в летните месеци „мургавия” загар на кожата преобладава, настояваме:

Министър Мирослав Найденов изрично да уточни, визирал ли е етническия произход на въпросните „търговци” по плажа.

11.07.2012г.

Гр.София
Пресцентър на ЕВРОРОМА

 

Документи:

 

10.07.2012г.

Информационна агенция Стандарт:

САС остави в ареста четиримата за взрива в Сандански

София. Състав на Софийски апелативен съд остави в ареста четиримата задържани за взрива в Сандански. Мярката бе гледана при закрити врата.

На 3 юли 2012 година Окръжният съд в Благоевград остави в ареста Николай Йовев от село Микрево, Стоян Ставрев, Васил Георгиев и Александър Ангов от Сандански. В

зривът пред офиса на "Евророма" в Сандански избухна на 29 юни 2012 година около 05, 55 часа. При него тежко пострада 59-годишният строител Малин Илиев.

 

Документи:

 

10.07.2012г.

Информационна агенция Новини:

30 националисти в Съдебната палата заради „бомбаджиите“ от Сандански


 
10.07.2012 | 09:11

Днес се гледа мярката за неотклонение на задържаните за взрива в Сандански

Група от около 30 националисти пристигна в Съдебната палата, за да присъстват на гледането на мярката за неотклонение на задържаните за атентата в Сандански Николай Йовев, Стоян Ставрев, Васил Георгиев и Александър Ангов.


Тогава самоделна бомба избухна пред офиса на Евророма, а мъж беше тежко ранен. Веднага след това бяха арестувани четирима души, които са известни в региона с националистическите си възгледи. В Съдебната палата пристигна зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в София Ангел Джамбазки, както и бившият председател на БНС Боян Расате. Джамбазки заяви, че познава едно от момчетата и то не е способно да направи бомба, предаде репортер на novini.bg. След ареста в Сандански е открита втора самоделна бомба, което доказва, че арестуваните не са съпричастни към престъплението, убеден е зам.-председателят на ВМРО.

 

Документи:

 

04.07.2012г.

Новина:

Във връзка с мотивите за поставената пред клуба на ЕВРОРОМА в Сандански бомба, Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев заяви пред вестник ШОУ:
„Взривът е тежко криминално престъпление, дори тероризъм. В крайна сметка се оказа, че мотивите са етнически. Някакви младежи мразят циганите! Това е проблема.

По отношение на това има ли някаква пряка взаимовръзка между този врзив и случая с Катуница, г-н Кънчев казва, че това е някакво следствие, а проблемът в Катуница е чисто социален.

„Няма връзка поставянето на бомби пред редакцията на вестник "Галерия", както и пред офисите на РЗС и ДСБ.
Държавните институции си свършиха работата перфектно” – добавя още той.

„Сергей Станишев е много, много по-силен човек от Първанов. И ако някой си е правил сметка, че Сергей ще му бъде по-удобен, мисля, че много е сгрешил адреса” – казва още в интервюто за новия брой на вестник ШОУ Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев.

 

 

Документи:

 

04.07.2012г.

Информационна агенция БЛИЦ:

Оперираха очите на взривения ром в Сандански, едната му ръка е ампутирана

4 юли 2012, 12:13


Сандански , България
  
Пострадалият при взрива в Сандански Малин Илиев претърпял операция на очите късно снощи. Едната му ръка е ампутирана, състоянието му остава тежко.

Двете му дъщери тази сутрин заминали за София, за да дарят кръв на баща си. Към Военномедицинска академия са тръгнали и други четирима мъже, за да му помогнат. До момента все още няма информация дали в близките дни ще му бъдат направени още манипулации.

Припомняме, че 59-годишният Илиев пострада много тежко пред офиса на “Евророма” в Сандански. От любопитство той вдигнал кожена чанта, поставена на земята, и заложеното вътре взривно устройство избухнало в ръцете му./БЛИЦ
 

Линк към материала: http://www.blitz.bg/news/article/145250

 

Документи:

 

03.07.2012г.

БТВ :

 

Съдът остави ареста задържаните за взрива пред офиса на Евророма

  • България, 03.07.2012 21:20 ( последна промяна в 03.07.2012 21:31)
  • Автор:

Решението може да бъде обжалвано

 

Окръжният съд в Благоевград наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на четиримата младежи, арестувани след взрива пред офиса на партията "Евророма" в Сандански миналия петък.

В началото на съдебното заседание адвокатите на обвиняемите Николай Йовев, Стоян Ставрев, Александър Ангов и Васил Георгиев поискаха отвод на прокурора по делото заради предубеденост и пристрастност, а след това отвод и на председателя на съда, но и двете искания бяха отхвърлени.

Съдът отхвърли и третото им искане делото да се гледа при закрити врата.

В съдебна зала присъстваха роднини на обвиняемите, както и представители на Гражданския съюз "СИЛА", които се обявиха срещу тяхното задържане. Моралната си подкрепа на задържаните даде и бившият лидер на Българския национален съюз Боян Расате, който бе в съдебната зала.

Решението на Окръжния съд в Благоевград може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Софийския апелативен съд.

Четиримата бяха задържани ден след като пред офиса на "Евророма" беше оставена ръчна чанта. Влезлият пръв в партийния клуб я е взел и тя избухнала в ръцете му. 59-годишният мъж беше настанен в болницата в Сандански с откъсната ръка, отворена рана на корема и поражения от осколките по тяло. Ден по-късно пострадалият беше преместен за лечение във ВМА - София в много тежко състояние.

 

 

Документи:

 

03.07.2012г.

вестник: Монитор

Станишев прави финт за ромските гласове

 

Документи:

 

03.07.2012г.

Информационна агенция Фокус:

Прокуратурата ще иска постоянен арест за бомбаджиите от Сандански

03 юли 2012 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Начало / Съдебна власт

Благоевград. Днес предстои прокуратурата в Благоевград да внесе искане в съда за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража” за четиримата обвиняеми за взрива в Сандански, който избухна около 05.55 часа в петък пред клуб на партия „Евророма” в Сандански, при който бе тежко ранен един човек. Това съобщи за Радио ‘‘Фокус’’ - Пирин окръжният прокурор на Благоевград Елка Атанасова. Според обявеното по-рано от прокуратурата, мярката трябваше да бъде внесена в съда вчера. Отлагането обаче се налага заради продължаващото събиране на доказателства по случая и изчакването на резултати от определени експертизи, за които не се съобщават повече подробности. В момента с прокурорско постановление обвиняемите са задържани за срок от 72 часа, който изчита тази вечер. Атанасова обясни, че до изтичането на 72-я час, прокуратурата със сигурност ще внесе искане за постоянното задържане на четиримата. И за четиримата задържани са повдигнати обвинения за извършване на общоопасно престъпление с общоопасни средства по член 333 във връзка с член 330, ал. 2, т.1 НК.
Красимира ДИМИТРОВА

 

Линк към материала: http://www.focus-news.net/?id=n1671461

Документи:

 

03.07.2012г.

вестник: Монитор

Четяли “Моята борба” и се надъхвали
Скинарите от Сандански оставяли писма послания
Момчетата пишели за прочистване на нацията с букви от вестници

СНИМКА МОНИТОР

На 29 септември миналата година Йовев беше пак арестуван след протестното шествие в Благоевград.
Организират протест в тяхна защита
Гражданско сдружение „Сила” в Благоевград организира протестни действия в защита на арестувания националист Николай Йовев от с. Микрево. Той е обвинен за бомбения атентат пред клуба на партия „Евророма” в Сандански, при който бе откъсната едната ръка на кандидата за общински съветник в града Малин Илиев.Пострадалият е във ВМА, където специалистите се борят за живота му. „Николай Йовев въобще не е бил в района по време на престъплението. Той е пристигнал в Благоевград на рожден ден и се е прибрал обратно в Микрево в следобедните часове в събота. Полицията няма никакви доказателства, че именно той е участвал в поставянето на бомбата пред партийния офис в Сандански”, каза пред „Дарик” председателят на „Сила” в града Люси Манова.Междувременно разглеждането на мерките за неотклонение на четиримата задържани за взрива в Сандански бяха отложени. Трябваше да бъдат насрочени вчера, но все още се събират доказателства по случая. Дали ще останат в ареста, ще стане ясно най-рано днес, съобщи окръжният прокурор на Благоевград Елка Атанасова.
 
 
Линк към материала: http://www.monitor.bg/article?id=344664

 

Документи:

 

02.07.2012г.

Новина:

 

Отлагат мярката на задържаните за взрива пред партийния клуб на ЕВРОРОМА в Сандански

Мярката на четиримата задържани за взрива в Сандански се отлага. Събират се още доказателства по случая и искането на прокуратурата за задържане под стража на Николай Йовев, Сашо, Стоян и Васил ще бъде гледано най-рано утре, съобщава окръжният прокурор на Благоевград Елка Атанасова, цитирана от е-79.

 

 

Документи:

 

02.07.2012г.

СПЕЦИАЛНО ПРЕССЪОБЩЕНИЕ:

СПЕЦИАЛНО
П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев благодари на Министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов за перфектно свършената работа от страна на специализираните държавни институции по разкриването и задържането на извършителите на терористичния акт пред партийния клуб на ЕВРОРОМА в Сандански.

02.07.2012г.

Гр.София
Пресцентър на ЕВРОРОМА

 

Документи:

 

01.07.2012г.

вестник: Струма

 

 

Служители на РЗБОП Благоевград разкриха тежко престъпление

 

 


2 юли 2012 00:20 


М. Илиев

М. Илиев

Арестуваха Николай Йовев и тримата му авери Сашо, Стоян и Васил за взрива пред офиса на "Евророма" в Сандански


В нощта на събота срещу неделя служители на Регионалното звено за борба с организираната престъпност в Благоевград арестуваха 4-ма скинари и ги обвиниха за поставения взрив пред офиса на партия "Евророма" в Сандански. На празника Св.Св. Петър и Павел рано сутринта в петък пред кафенето-офис на ромската партия те оставили черната кожена чанта с взрива, който избухна в ръцете на 59-годишния Малин Илиев. Мъжът е с опасност за живота и претърпя тежки операции.

Николай Йовев е един от четиримата арестувани за атентата в Сандански. С него в ареста са Сашо, Стоян и Васил. 22-годишният Йовев е известен като един от най-радикалните националисти в Югозапада. Николай, който е от село Микрево, е активист на движението "Стрейт-ейдж". На 29 септември миналата година Йовев беше пак арестуван след протестното шествие в Благоевград, организирано в съпричастност на загиналите двама младежи в Катуница. След шествието Йовев, станал популярен като човека с мегафона, заедно с други 13 от протеста пребиха баща и син роми, случайно изпречили им се пред погледа в късната вечер. Той беше освободен след 72 часа арест и глобен с 1000 лева за хулиганство.

Миналата година на Богородица на ул. "Пирин" в Сандански, където живеела ромка от Плевен, бе хвърлен коктейл "Молотов" в една от стаите и по чудо жената оцеля. Тази година на Великден в къщата на роми от Лом отново избухна бомба, устройството изпотроши прозорците на къщата, в която живеели ромите пришълци, но пострадали нямаше. Завчера избухна трета бомба, която рани тежко човек. При направения анализ на веществото в чантата се установява, че не е тротил, специално изработена смес е от барут и соли. Целта била да се отправи предупреждение към ромите, тъй като количеството не било достатъчно да се нанесат сериозни материални щети. Не са целели да убият някого, твърдят криминалисти.

Състоянието на взривения кандидат общинския съветник М. Илиев, който бе транспортиран във ВМА в София, е критично, той е с ампутирана дясна ръка, разкъсан черен дроб, дебело черво, далак и множество травми по цялото тяло. Лично кметът на община Сандански Андон Тотев се обадил във ВМА и е съдействал за приемането на тежко пострадалия М. Илиев.

В Сандански пристигна и експредседателят на Районния съд, в момента действащ адвокат, Илия Янев, който от години е като "Майка Тереза" за малцинството в Сандански. Завчера точно в 15.30 ч. пристигна и лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев, който се срещна с ромите.

В Сандански усилено се коментира, че поставената бомба е управлявана с дистанционо и е трябвало да се взриви, преди да бъде отключен партийният клуб. Но паркираният микробус е попречил на видимостта на човека държал дистанционното. Малин, не е оключил вратата на клуба, а директно се насочил към торбата с взрива, която избухнала в този момент.

Сестрата на арестувания Николай Йовев - Аделина, сподели пред E79news: "Николай и другите момчета не са виновни, несправедливо са обвинени. В полицията нямат никакви доказателства нито срещу него, нито срещу Сашо, Стоян и Васил. Това, че експертиза е доказала съответствие на химическия състав на взривното вещество с натривки, взети от ръцете и дрехите им, е лъжа. Както ни казаха в полицията, натривките се пазят по кожата до 3 дни. Последните три дни преди ареста Николай беше плътно с мен и семейството ми, помагаше на мъжа ми. Винаги е бил с някого от нас, не е излизал от Микрево. И Сашо, Стоян и Васил имат алибита, но за тях не мога да гарантирам... за Николай съм абсолютно сигурна".

Държавата си търси изкупителна жертва според Аделина. "Четиримата са били задържани още в петък и на близките ни беше казано, че са в ареста в Сандански. После се оказа, че са ги разкарвали до София, а в събота Николай ми се обади от Благоевград".

"Когато адвокатът ми показа обвинението, останах с впечатлението, че тях ги обвиняват за извършване на атентата, а не за подпомагането му", добави още Аделина.

"Организираме се във фейсбук, не срещу заплахите на циганите, а срещу съдебната система и начините на водене на разследването. Трябват им виновни и не се интересуват дали са задържали истинските виновници", завърши сестрата на Николай.

В отворено писмо до българската общественост и медии екслидерът на Българския национален съюз Боян Расате предупреждава, че идва нов предизборен лов на вещици. Информационна агенция КРОСС публикува обръщението на Расате, в което се казва:

"Преди два дни в Сандански избухна бомба. Тежко пострадал е Малин Илиев, кандидат за общински съветник от партия "Евророма”.

В събота сутринта като заподозрени по случая са били задържани 23-годишният Николай Йовев и още трима младежи между 19 и 21 години. Единственото основание за задържането им е, че са познати като активни националисти, които неведнъж са участвали в различни протести и демонстрации. Това, както и фактът, че жертвата е циганин, прави четиримата младежи потенциално удобни като изкупителни жертви. До момента задържането им се крие от обществеността и медиите!

Лично министърът на вътрешните работи се изказа, че "колегите от Областната дирекция на МВР в Благоевград и Районното полицейско управление в Сандански ще разкрият извършителите”. Откъде министър Цветанов знае колко души са замесени в бомбения взрив?

Български граждани,

За пореден път сме свидетели на некомпетентност и произвол! Този път обект на репресии и недоказани обвинения са четирима български младежи, чиято единствена вина е, че са патриоти и обичат своята родина.

Апелирам към свободната журналистика да оповести случващото се, а ние, приятелите и съмишленици на Николай, Сашо, Стоян и Васил, да се организираме в тяхна защита.


Още за: арест  Н. Йовев  атентат


http://www.struma.com/krimi/slujiteli-na-rzbop-blagoevgrad-razkriha-tejko-prestuplenie_28126/

Документи:

 

01.07.2012г.

вестник: 24 часа

Aрестуван покрай размириците в Катуница задържан и за взрива в Сандански


Снимка сайт "Е-79"

Младеж, арестуван в протест след убийството в Катуница, е единият от четиримата задържани заради бомбата пред офиса на „Евророма" в Сандански. Николай Йовев е известен като един от най-радикалните националисти в Югозапада. Той е от село Микрево  и е активист на движението "стрейт-ейдж", съобщава сайтът е-79.

На 29 септември миналата година Йовев беше пак арестуван след протестното шествие в Благоевград, организирано в съпричастност на загиналите двама младежи в Катуница. След шествието Йовев, станал популярен като човека с мегафона, заедно с други 13 от протеста пребиха баща и син роми, случайно изпречили им се пред погледа в късната вечер. Той беше освободен след 72 часа арест и глобен с 1000 лева за хулиганство.

По рано днес министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи на пресконференция, че четирима души са задържани за 72 часа за съпричастност към взрива в Сандански. Експертиза е доказала съответствие на химическия състав на взривното вещество с натривки, взети от ръцете и дрехите на задържаните. Само един от задържаните е дал съгласие за изследване с полиграф. Няма политически елемент при мотивите за взрива. Той е изцяло по криминални подбуди, уточни министърът. Има данни, че двама от задържаните са съпричастни към инцидент по Великден, когато в ромската махала на Сандански е била хвърлена самоделна бомба.

Представители на националистически организации алармираха вече, че циганите в Сандански са издирвали роднините на арестуваните и се подготвяли да им запалят къщите. Във Фейсбук започна вече организация на контрадействия в тяхна защита. И четиримата арестувани са от района на Сандански.

На 29 юни 2012 г. в центъра на Сандански около 05:55 часа избухна взрив, близо до офиса на "Евророма". При взрива беше тежко ранен 59-годишния Малин Илиев, който е с реална опасност за живота и бе транспортиран в София.

Сестрата на арестувания Николай Йовев: Няма доказателства срещу него!

Другите трима задържани са Сашо, Стоян и Васил

Сестрата на Николай Йовев, единият от тримата арестувани за атентата в Сандански, Аделина, сподели, че брат й няма нищо общо с взрива в Сандански.
"Николай и другите момчета не са виновни. Несправедливо са обвинени. В полицията нямат никакви доказателства нито срещу него, нито срещу Сашо, Стоян и Васил! Това, че експертиза е доказала съответствие на химическия състав на взривното вещество с натривки, взети от ръцете и дрехите им, е лъжа. Както ни казаха в полицията натривките се пазят по кожата до 3 дни. Последните три дни преди ареста Николай беше плътно с мен и семейството ми, помагаше на мъжа ми. Винаги е бил с някой от нас, не е излизал от Микрево. И Сашо, Стоян и Васил имат алибита, но за тях не мога да гарантирам... за Николай съм абсолютно сигурна", обяви Аделина.

Според Аделина държавата си търси изкупителна жертва. "Четиримата са били задържани още в петък и на близките ни беше казано, че са в ареста в Сандански. После се оказа, че са ги разкарвали до София, а в събота Николай ми се обади от Благоевград. Когато адвокатът ми показа обвинението, останах с впечатлението, че тях ги обвиняват за извършване на атентата, а не за подпомагането му, добави още Аделина. - Организираме се във фейсбук не срещу заплахите на циганите, а срещу съдебната система и начините на водене на разследването. Трябват им виновни и не се интересуват дали са задържали истинските виновници."

 

Линк към материала: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1444376

 

Документи:

 

01.07.2012г.

Информационна агенция Фокус:

Част от задържаните за взрива в Сандански са криминалнопроявени


01 юли 2012 | 13:37 | Агенция "Фокус"

Начало / Полиция

Благоевград. Част от задържаните за взрива в Сандански са криминалнопроявени. Това съобщи за Радио “Фокус”-Пирин директорът на ОД на МВР-Благоевград комисар Георги Костов. Общо четирима души са задържани в 09.00 часа в петък за съпричастност към взрива, избухнал рано сутринта в петък пред клуб на партия „Евророма” в града. В момент и четиримата са задържани за 72 часа, вече има и повдигнати обвинения. И четиримата задържани имат местожителство в Сандански и региона. Резултатите от експертизата за вида и количеството на взривното вещество вече са ясни. Подробности на този етап от полицията отказват да съобщят, тъй като тече досъдебно производство.
Красимира ДИМИТРОВА
 
Линк към материала: http://www.focus-news.net/?id=n1670886

 

Документи:

 

01.07.2012г.

Информационна агенция БЛИЦ:

Николай Йовев е единият от арестуваните за взрива в Сандански


Той е известен на полицията от скандалите в Катуница

 
1 юли 2012, 17:23


Сандански, България
Николай Йовев
Николай Йовев
Николай Йовев е един от тримата арестувани за атентата в Сандански, съобщи Балканмедия. 22-годишният Йовев е известен като един от най-радикалните националисти в Югозапада.

Николай, който е от село Микрево, е активист на движението “стрейт-ейдж”. На 29 септември миналата година Йовев беше пак арестуван след протестното шествие в Благоевград, организирано в съпричастност на загиналите двама младежи в Катуница. След шествието Йовев, станал популярен като човека с мегафона, заедно с други 13 от протеста пребиха баща и син роми, случайно изпречили им се пред погледа в късната вечер. Той беше освободен след 72 часа арест и глобен с 1000 лева за хулиганство.

Припомняме, че по-рано днес министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи на пресконференция, че четирима души са задържани за 72 часа за съпричастност към взрива в Сандански. Експертиза е доказала съответствие на химическия състав на взривното вещество с натривки, взети от ръцете и дрехите на задържаните. Само един от задържаните е дал съгласие за изследване с полиграф. Няма политически елемент при мотивите за взрива. Той е изцяло по криминални подбуди, уточни министърът. Има данни, че двама от задържаните са съпричастни към инцидент по Великден, когато в ромската махала на Сандански е била хвърлена самоделна бомба.

Представители на националистически организации алармираха вече, че циганите в Сандански са издирвали роднините на арестуваните и се подготвяли да им запалят къщите. Във Фейсбук започна вече организация на контрадействия в тяхна защита. И четиримата арестувани са от района на Сандански.

Припомняме, че на 29 юни 2012 г. в центъра на Сандански около 05:55 часа избухна взрив, близо до офиса на "Евророма". При взрива беше тежко ранен 59-годишния Малин Илиев, който е с реална опасност за живота и бе транспортиран в София.

 

Линк към новината: http://www.blitz.bg/news/article/144862

Документи:

 

01.07.2012г.

Информационна агенция Всеки ден:

 

Четирима с белезници за взрива в Сандански

01.07.2012 15:15  

Автор: Vsekiden.com

 

Четирима души са задържани за петъчния взрив пред офиса на "Евророма" в Сандански, при който тежко пострада 59-годишния Малин Илиев, член на партията.

 

Вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че задържаните били в полезрението на полицията още от тогава, а само един се съгласил думите му да бъдат проверени с полиграф. И той обаче частично се провалил на детектора на лъжата.

 

От ръцете и дрехите на четиримата били взети натривки и резултатите показали, че арестуваните имат общо с пъкленото устройство, избухнало в ръцете на Илиев.

 

От думите на вътрешния министър стана ясно и че има сигурни данни, че двама от хванатите имат връзка с друг подобен случай, но униформените събират доказателства за участието и на другите двама.

 

Става въпрос за инцидент в ромската махала в Сандански на Великден. Тогава някой хвърлил самоделна бомба, но тя така и не се активирала. Така специалистите успели да анализират състава на експлозива. Оказало се, че бомбата, сложена пред клуба на "Евророма", е същата.

 

 

Министър Цветанов обаче подчерта, че в деянието не се крият никакви политически подбуди. Това си е чисто и просто един криминален акт, обясни той.

 

Линк към новината: http://www.vsekiden.com/119741/chetirima-s-beleznitsi-za-vzriva-v-sandanski/

 

Документи:

 

30.06.2012г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ:

 

      При посещението на Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев в град Сандански се проведе съвещание, в което участваха общинското и областното ръководство на партията. Бе взето решение за категорично настояване пред министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов в рамките на не повече от 15 дни обществото да получи ясен отговор кои са извършителите и поръчителите на терористичния акт пред клуба на ЕВРОРОМА в Сандански, какви са техните мотиви и свързан ли е по някакъв начин този взрив с предишните взривове пред клубовете на политически партии и взрива пред вестник "Галерия" ?!

 

 

Документи:

 

30.06.2012г.

Информационна агенция БЛИЦ:

Само в БЛИЦ: Поръчителят на взривовете за ДСБ, РЗС и "Галерия" заложил бомбата пред "Евророма"?

Експлозията имала за задача да предизвика ромски бунт

30 юни 2012, 12:39


Сандански, България


Разследващите взрива пред кафе клуба на "Евророма" в Сандански вече имат гореща следа. Източници от партията на Цветелин Кънчев разкриха пред БЛИЦ, че пред криминалистите са изрени опасения, според които поръчителят на атентата е същият, организирал поставянето на бомби пред редакцията на в. "Галерия", както и пред офисите на РЗС и ДСБ.

Дълго време гореизброените експлозии бяха свързвани с главния обвиняем по мегаделото "Октопод" Алексей Петров. В крайна сметка информацията не бе аргументирана с доказателства от прокуратурата и остана в публичното пространство под формата на слухове. "Поръчителят мислеше, че ще ни накара да излезем по улиците и да блокираме пътищата. Сметките му обаче няма да излязат", коментираха от "Евророма" пред БЛИЦ.

Състоянието на тежко ранения при взрива Малин Илиев остава тежко. Вчера БЛИЦ първи съобщи, че след претърпените операции той е останал глух и сляп. Очаква се в ранните следобедни часове днес лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев да посети Сандански. Той е провел разговор с шефа на ВМА Стоян Тонев, благодарение на което Малин Илиев ще продължи лечението си в София.

Петко ТРАЯНЧЕВ, БЛИЦ

Линк към материала: http://www.blitz.bg/news/article/144756

Документи:

 

30.06.2012г.

ДЕКЛАРАЦИЯ

     При посещението на Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев в град Сандански се проведе съвещание, в което участваха общинското и областното ръководство на партията. Бе взето решение за категорично настояване пред министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов в рамките на не повече от 15 дни обществото да получи ясен отговор кои са извършителите и поръчителите на терористичния акт пред клуба на ЕВРОРОМА в Сандански, какви са техните мотиви и свързан ли е по някакъв начин този взрив с предишните взривове пред клубовете на политически партии и взрива пред вестник "Галерия" ?!
Документи:

 

30.06.2012г.

Сандански

Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще пристигне днес 30.06.2012г. /събота/ в 13:30 часа пред клуба на ЕВРОРОМА в град Сандански.

Очаквайте подробности от мястото на инцидента!
Документи:

 

29.06.2012г.

вестник "Сега":

Бомба пред офис на "Евророма" рани тежко мъж

Самоделна бомба, поставена пред офиса на партия "Евророма" в Сандански, рани тежко 59-годишен мъж. Взривът е избухнал в 5.55 ч. вчера. Бомбата е била поставена в пакет пред офиса на партията. Пострадалият мъж бил там заедно с местния лидер на структурата и общински съветник Тони Ангелов. Пострадалият видял мъжка чанта под вратата на офиса и я вдигнал. Тогава избухнал взривът. Експлозията е откъснала едната му ръка. Мъжът бе приет в болница в много тежко състояние с опасност за живота. Вчера му бе направена спешна операция и ръката му бе ампутирана до китката.

Според полицията присъствието на хора на това място било нормално, защото сутрин се събирали строители да пият кафе преди работа. Към момента основната версия на МВР е, че това е криминален акт и няма нищо общо с политическата дейност на партията. "Очакваме до няколко дни да има задържани за криминалния акт в Сандански", заяви вътрешният министър Цветан Цветанов, който бе на посещение във Варна. Точно обратното обаче заяви Ангелов. Той заподозря, че бомбата е била за него, тъй като не искал да се коалира с някои партии. Мъжът заплаши, че ако извършителите не бъдат открити, сам щял да предизвика напрежение в Сандански.

"Много тъжна ситуация, но искрено се надявам случилото се да не е на политическа основа. В момента нямам яснота за случилото се", заяви пък лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев. Той посочи, че организацията в Сандански била една от най-силните.
Документи:

 

29.06.2012г.

Терористичен акт пред партийния клуб на ЕВРОРОМА в Сандански:

П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е

Заместник Председателят на ЕВРОРОМА г-н Борис Аргиров, главният секретар г-н Росен Пешев и членове на ръководството на партията пътуват към град Сандански, където днес сутринта бе взривен клубът на ЕВРОРОМА.

Oчаквайте подробности!
Документи:

 

27.06.2012г.

Самоков

    Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев, главният секретар г-н Росен Пешев и членове на ръководството на партията предотвратиха днес в град Самоков събарянето на над 100 ромски къщи.

   След дълги преговори стана ясно, че къщите на хората няма да бъдат бутнати с изключение на една къща, която пречи на регулационния план на улицата в града. Същата ще бъде разрушена от собствениците ѝ в определения за това срок, като своевременно те ще бъдат настанени в общинско жилище.

   Освен това г-н Цветелин Кънчев, кметът на община Самоков и общинските съветници от общината се договориха да бъде учредено право на строеж за 150 допълнителни жилища за социално слаби семейства.
Документи:

 

27.06.2012г.

Самоков

      Във връзка с намерението на държавните власти да съборят над 100 ромски къщи в община Самоков, Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев, Главният секретар г-н Росен Пешев и членове на ръководството на партията ще посетят град Самоков утре 27 юни 2012 година в 10:00 часа.
Документи:

 

22.06.2012г.

Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев :

 

21.06.2012г.

Предстоящо участие:

 

        Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще направи утре 22 юни 2012г. обстоен преглед на печата в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия от 7.00 часа.
 
 
Документи:

 

18.08.2011г.

Предстоящо участие на г-н Цветелин Кънчев:

 

     Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва утре 19 август 2011г. /петък/ от 7.00 часа в предаването „Здравей, България” по НТВ.
 
    Г-н Цветелин Кънчев ще направи обстоен преглед на печата.
 
 
 
Документи:

 

05.08.2011г.

ЦИК:

 

    Централна избирателна комисия с решение №60/05.08.2011г. регистрира ЕВРОРОМА за участие в изборите за общински съветници и кметове на 23 октомври 2011 г.
 
Документи:

 

22.07.2011г.

ЕВРОРОМА - Ботевград

Общинска конференция ЕВРОРОМА - Ботевград

http://botevgrad.com/news/33833/PD-Evroroma-podkrepya-kandidaturata-na-kmeta-Georgi-Georgiev-za-treti-mandat/

Документи:

 

28.07.2011г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

       Днес 28 юли 2011г. Председателя на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев и членове на ръководството на партията внесоха в ЦИК документите за регистрацията за участие на ЕВРОРОМА в Местни избори 2011г.
 
      ЕВРОРОМА представи подписите на повече от 10 000 избиратели, които подкрепят партията за участие в местния вот.
 
 
 
 
Документи:

 

27.07.2011г.

Участие на г-н Цветелин Кънчев в предаването "Тази сутрин" по БТВ:

Линк към ВИДЕО:

http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/razgovori-gosti/story/2044536032-Romite__poveche_ili_pomalko_ot_325_000_dushi.html

 

Ромите - повече или по-малко от 325 000 души

Една от изненадите след официалното преброяване на населението на България бе броят на ромите. По данни на НСИ 325 000 души се смятат за част от тази етническа група – факт, който озадачи мнозина и постави въпроса объркаха ли се циганите при самоопределянето си?

Скритата част от тези хора, според председателя на ВМРО Красимир Каракачанов, се крият в цифрата 700 000, които не са се определили по показател етнически произход: „Не мисля, че всички те са цигани. Там има и българи, и други. Може би половината и повече реално са цигани”.

Като причина за нереалните данни лидерът на партия Евророма Цветелин Кънчев определи опорочаването на процедурите по преброяването. Той обясни, че в анкетните карти въпросите за религиозна и етническа принадлежност са били прекалено близо разположени, което е довело до объркване.  

„На цигански българин е синоним на християнин, а турчин и мюсюлманин е едно и също. Отделно ги бяха плашили, че ще им спрат социалните помощи, ако се определят като цигани. Бяха правени и опити за асимилиране и насилствено писане на етническата принадлежност”, допълни той.

Според Красимир Каракачанов обаче проблемът не е в бройката, а във факта, че голяма част от ромското население е неграмотно, което води до своите последствия: „Те живеят затворени в гета, където има само неграмотност и висока раждаемост. Като живееш при примитивни условия, отиваш да крадеш. Получава се разделение в обществото, което е въпрос на време да доведе до конфронтация”.

Кънчев обаче контрира, че именно броят на ромите е важен, тъй като от това зависят парите, които се отпускат като субсидии. По думите му решение би било чрез директива кметовете да предоставят техните данни за ромското население в отделните общини.

В дискусията се включи и социологът от Институт „Отворено общество” Алексей Пампоров, според когото има изгода от това, че данните на НСИ могат да се поставят под съмнение и да се спекулира с тях. С предложението на ромския лидер обаче той не се съгласи: „Едно време така брояха полицаите. Всеки един кмет, полицай и учител завишава бройката, защото всичко е свързано с финансиране. Ромите са мобилни и има случаи, в които ги броят на няколко места”.

Тримата обаче се обединиха около идеята, че ограмотяването на тази етническа група би довело и до нейното интегриране в обществото.

Документи:

 

26.07.2011г.

Предстоящо участие на г-н Цветелин Кънчев:

 

          Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще участва утре 27 юли 2011г. /сряда/ от 8.00 часа в предаването „Тази сутрин” по БТВ.
 
        Темата на предаването ще бъде пребраоване 2011г. на НСИ.
 
       Припомняме Ви, че от Политическия съвет на ЕВРОРОМА определиха окончателните данни от преброяване 2011г. на НСИ като неадекватни, нереални и по никакъв начин не допринасящи за реалната и предстоящата демографска картина в страната.
 
 
Документи:

 

22.07.2011г.

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

 
 
Д Е К Л А Р А Ц И Я
                                    
 
 
 
 
 
      В Политическия съвет на ЕВРОРОМА определяме окончателните данни от преброяване 2011г. на НСИ като неадекватни, нереални и по никакъв начин не допринасящи за реалната и предстоящата демографска картина в страната.
 
 
       Председателят на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев ще поиска срещи с президента на Република България г-н Георги Първанов и с министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов, на които ще представи идеите на ръководството на партията и ако те бъдат възприети само в рамките на един месец държавната власт би получила много по-реална представа за действителната демографска обстановка.
 
 
 
 
 
 
 
 
Гр.София                                                                       Политически съвет
22.07.11 г.                                                                     на ЕВРОРОМА
Документи:

 

22.07.2011г.

Предстоящо събитие:

 

 
Днес 22 юли 2011 г. /петък/ от 14.00 часа в град Ботевград ще се проведе отчетно – изборна Общинска конференция на ЕВРОРОМА - Ботевград.
 
 
 
 
Утре 23 юли 2011 г. /събота/ от 10.30 часа в зала 1 на НДК членове на ръководството на ЕВРОРОМА ще присъстват на 47 –ия конгрес на Българска социалистическа партия.
 
Документи:

 

22.07.2011г.

Интервю с г-н Цветелин Кънчев - "Дневен Труд":

 

Трябва да изгоним и Бай Ганьо, и Бай Мангал
 
- Ромите се топят, г-н Кънчев, според последното преброяване сте 325 343 души. А вие от години се броите около милион?
- Резултатите от преброяването за ЕВРОРОМА са един безсмислен позор. Това е продължение на политиката на щрауса, който заравя глава в пясъка, когато иска да се спаси. Тази политика не носи нищо добро на никого в държавата.
- Има манипулация, ромите не казват, че са роми? Какво подозирате?
- Преди преброяването искахме да участваме в консултации за изработката на анкетните карти. Не стана и те пак бяха опорочени - религиозната и етническата принадлежност пак бяха обединени. А на цигански за “християнин” и “българин” думата е една - “гаджо”. Думата за “турчин” и “мюсюлманин” също е една - “хорахай”. Това е едно от нещата, което довежда до тези абсолютно невалидни резултати. Второ - имаше много сигнали от Североизточна България как нарочно са записвали наши хора като турци. Ще припомня обаче, че на среща на върха на НАТО през 2002 г. Симеон Сакскобургготски потвърди, че около 870 000 са жителите от ромското малцинство. Погледнете и официалните данни на ЦРУ за България. А и как така родилните отделения са пълни с циганки, пък за 10 години ромите са намалели с 45 000? Данните от преброяването неслучайно бяха забавени - пак някой прикрива реалността.
-С каква цел, Кой има изгода и каква е тя?
- Тези, които правят статистиката, не разбират, че никой няма изгода от това. А с каква цел - и ние питаме. И ще търсим отговорите.
- Прогнозирахте, че България ще има и президент - ром. Идва президентски вот...
- Не в този мандат, не на тези избори. Но в не толкова далечното бъдеще България ще има президент, който ще е много присърце на ромите. Георги Първанов може да се каже, че ни беше близък със своята толерантност, комуникативност. Петър Стоянов също, но когато влизаше в ромската общност малко се позагубваше.
- Партиите не си признават, че търсят ромски гласове, но под сурдинка ухажват ромските лидери. Наддаването от партиите за вас започна ли? Партньор сте на БСП, а наесен?
- Ухажванията са приятни за много хора, но мен специално ме побиват тръпки. Има две крилати фрази, прозвучаха в най-добрия български сериал - “Столичани в повече”. И двете важат за предизборната кампания: “Сега жените нямат значение, важни са циганите”. Втората е “Избори без цигани са като джаз без негри”. Това е много голяма истина. Но има и един филм - “Москва не вярва на сълзи”. Писнало ни е от сълзливи политици, които само на избори се сещат за нас и проблемите ни. След изборите се прибират с луксозните си коли в лъскавите офиси и мизерията в циганските махали остават на наш гръб да се оправяме.
По места за изборите се появяват интересни личности. За президентския вот още не са ясни всички играчи и не мога да кажа как ще се подходи. “Евророма” е единствената ромска партия, която сама е прескачала 1% на избори, имаме и депутат. Но това носи отговорности. А очаквания се покриват със силни личности. Не крия удоволетворението си, че Стефан Софиянски се появи пак на хоризонта. Имаме и своите упреци, но за мен по-добър кмет София не е имала.
- Софиянски е и вашият кандидат-кмет?
- А, не. Личните ми симпатии не ангажират партията. Има и един Георги Кадиев, който също е кадърен човек. А ако започне и да се усмихва повече, може да се доближи до Софиянски.
- На избори все се говори, че се печелят с купуване на роми, така е?
- То се говори. Но в България често крадецът вика “дръжте крадеца”. Отдавна остана в историята това, че само циганите се продават. В последно време видяхме как цели входове българи бяха купувани чрез домоуправителите.
- Кой го е правил?
- Някои партии. Българите още на новобранци в тази сфера и са твърде съвестни. Взимат пари и наистина гласуват “по съвест” за този, който ги е дал.
- А ромите какво - взимат кой каквото дава и после гласуват за друг?
- После гласуват за себе си, за своята партия. И по този начин не извършват престъпление - ако гласуват за този, който ги купува, извършват престъпление по смисъла на закона.
- Много изгодно звучи - едни партии ходят, раздават кебапчета, плащат, носят, минавате вие и хората си гласуват, така ли?
- Аз неслучайно все предупреждавам - рекламации не приемаме. През последните 12 г. наблюдавам едни и същи политико-финансови мазохисти. Преди избори хвърляме с колегите чоп дали пак ще се появят. И идват! И пак горят! Упорити - викаме им “щатните”. Те си знаят кои са.
- Казвал сте, че управляващите винаги се опитват да си правят свой ромски кръг - и сините, и червените. А ГЕРБ? Те ухажват ли?
- Не мога да кажа, но тук не става дума за охажване. Аз в редиците на ГЕРБ имам почти толкова приятели, който и в левицата. На тях вярвам.
- Кои са от ГЕРБ?
- Не, не мога да ги назова, а и са доста - може някой да се обиди, ако го пропусна.
- А къде са парите за ромите? Пари има, кадри нямаме, казвате...
- Отговорът трябва да го даде съдът. Прокуратурата и полицията свършиха блестяща работа, сега е на ход съдът. Но факт е, че с пари за десегрегация на ромските са купувани леки коли на името на определени шефове на фондации. Поне да се крадеше 50 на 50. Но има случаи да се краде 200 на 100 - има проект “Х” на стойност 380 000 долара, два пъти финансиран от различни донори и парите ги няма...
- Проблем е образованието на ромите, но ако се разходим по улицата, ще чуем масово, че ромите не искат да се учат.
- И това е пресилено, но не е чак толкова далече от истината. Още през 2005 г. ние и синдиката на учителите изработихме уникална образователна програма, съобразена и с изискванията на образователната система, и с ромския манталитет. От тази програма само г-жа Емилия Масларова взе мъничко и обвърза детските помощи със задължително посещаване на училище. Но не е достатъчно - според нас размерът на помощите трябва да е вързан с успеха на детето. Политиците не си дават сметка, че ако не започнем незабавно да решаваме проблемът с образованието ни чака демографски взрив. И трябва ние да хванем нашите хора за гушата, от нас няма да пищят, че са дискриминирани. Всяка година се раждат над 50 000 ромски деца. След 15-20 г. ще има над 3 млн. неграмотни, необразовани и неуправляеми роми. Ако нашата програма се приеме, след няколко години по-голямата част от ромите от консуматори постепенно ще започнат да се превръщат в данъкоплатци.
Проблемите са много. Крайно време е да се създаде агенция за равни възможности на ромите като в Италия, Румъния, в Унгария е министерство. Тук нямат волята.
- Защо?
- От страх, че ако направят агенция за ромите, ще загубят следващия вот. Правят си сметка така - аз ще спечеля 100 000 ромски гласове, но ще загубя 150 000 български. Уви, невинаги 2 + 2 прави 4 в изборната аритметика.
- Вашите деца учиха в Кембридж. Ромите май не взимат пример?
- Напротив, взимат. Общностното чувство у ромите е много силно. Комшията си е купил стереоуредба, и аз ще си купя. Или - на съседа детето учи. А, и ти ще учиш!Давам ви пример. В Бяла Слатина живеят над 6000 пълнолетни роми. От тях 82,5% са със средно образование, 17% са с висше. И се заровихме назад как е станало. В средата на 70-те години петима роми са станали студенти. След година са станали 12, а на по-следващата - 28. Това е личният пример.
- Или съседът краде жица, и аз ще крада...
- С образованието ще е същото. Затова искаме пилотни проекти по нашата програма. Няколко махали. И колелото ще се завърти само.
- Но се случи нещо лошо - задържаха сина ви след Кембридж с отраднати тръби. Какво стана?
- В обтегнати отношения сме.... Вижте. Няма значение кой къде е завършил - дали е циганин или българин. Ако след това попаднеш в лоша среда, всичко отива на кино. Всичко. Средата е много важна и за това трябва да се мисли.
- Ромите нямат работа, премиерът Борисов имаше идеи безработните да стават овчари, да садят катрофи. Ползвате ли ноу хау?
- И аз си гледам картофи.
- Така ли, къде?
- Под овчарника, където който съм пасъл овце като дете - в планината. И миналата, и тази година нямам нито един колорадски бръмбар. Колкото до идеята да се гледат картофи - добре, но земя откъде? Знаете ли колко общини предпочитат земите да пустеят, но не и да я дадат на ромите да я обработват? След изборите там, където имаме съветници, ще се борим да прокарваме такива решения. Но сигурно Ганьовската проклетия пак ще попречи. Управниците не си дават сметка, че като не дават на нашите хора земя, за да я обработват през деня, алтернативата е да работят на чужда земя по друго време.
- През нощта?
- Да. И когато реколтата е готова. Ние в България трябва да изгоним Бай Ганьо и Бай Мангал. Тези отрицателни герои не трябва да имат място в обществото, самосъзнанието, начина ни на мислене.
- Как?
- Заклеймявайки ги. Иронизирайки ги. С публично порицание. Вие, медиите, трябва да помогнете.
 
 
Документи:

 

15.07.2011г.

Предстоящо събитие:

 

        Утре 16.07.2011г. /събота/ от 11.00 часа в град Златица, София-област, читалище „Христо Смирненски” ще се проведе заседание на Националния съвет на ЕВРОРОМА.
 
        Дневния ред ще включва формула за участие на ЕВРОРОМА в предстоящите /23.10.2011г./ местни и президентски избори, промяна в ръководството на ЕВРОРОМА и други.
 
 
 
 
Документи:

 

08.07.2011г.

НОВИНА

 

 
П Р Е С С Ъ О Б Щ Е Н И Е
 
Факт е, че в България живеят най-красивите жени на света, но също така е факт, че лично за мен външната красота е много преходно и непостоянно състояние.
Чара, интелекта, начина на мислене, придружени с лека доза професионална агресия са качествата които ми допадат много повече.
 
Във връзка с това Ви информирам, че единствените дами свързани с политиката, които събуждат в мен някакъв трепет са г-жа Татяна Дончева и г-жа Велислава Дърева.
 
Всичко останало е измислица!!!
 
  
гр.София      
08.07.11г.                                                                                                        Цветелин Кънчев
Председател
на ПД „ ЕВРОРОМА”
 
 
Документи:

 

05.07.2011г.

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

 

На днешната дата е роден Председателя на ЕВРОРОМА г-н Цветелин Кънчев!!!
 
 
Уважаеми г-н Кънчев,
От името на ръководството на ЕВРОРОМА, членовете и симпатизантите на ЕВРОРОМА Ви честитим рождения ден.
 
Желаем Ви здраве, щастие и още повече политически успехи.
Не спирайте да водите партията напред и нагоре.
 
Г- Кънчев, Вие в качеството Ви на Председател на ЕВРОРОМА ни давате един достоен и спокоен живот.
 
Благодарим Ви за всичко което правите за нас. Щастливи сме, че Ви има.
 
 
Документи:

 

01.07.2011г.

Интервю с г-н Цветелин Кънчев - "Крос":

 

Цветелин Кънчев: Ние знаем как да решим проблемите на циганите, ние знаем как да решим и проблемите с циганите
/ Последна редакция: 13:48 /
01 юли 2011 07:15


Моите фаворити за кандидат – президент са  Курумбашев или Пантев.
Агенция или министерство са необходими за ромите и ние знаем как да ги управляваме.
В Евророма има една сентенция „Винаги с Америка и никога срещу Русия, винаги с Коалиция за България и никога срещу ДПС” .
Един от вариантите да успееш в България е с чело или задник.
Това заяви в интервю за Информационна агенция КРОСС лидерът на ЕВРОРОМА Цветелин Кънчев.
 


Докъде стигна подготовката на ЕВРОРОМА за изборите и ще има ли изненади от ваша страна за по-големите градове. Накъде се ориентира Евророма в президентските избори и ще бъде ли ръководената от Вас партия „черешката на тортата”?
 
По отношение на президентските избори е още много рано да се говори, тъй като не са излезли основните играчи в актуален политически план, а пък и аз, и колегите от Политическия съвет на Евророма сме на единна позиция, че трябва да се съобразим с нагласите и номинациите в Коалиция за България.
По отношение на местните избори, ние се надяваме този път да бъдем сладката „черешка на тортата”. Искам да припомня, че на предишните местни избори, на някои партии изобщо не им хареса, че ние бяхме първа политическа сила във влиятелни общини като например  Самоков и Сандански. След което последва касирането на изборите в Сандански. Уверявам категорично, че втори път по никакъв начин няма да се съобразя с нагласите и молбите на коалиционните партньори да не повдигаме въпроса за подобни касации. Защото в Сандански, където касираха изборите, ние бяхме първа политическа сила с 10 общински съветника. След това на частичните местни избори не бяхме допуснати дори и да стигнем до регистрация с един много тънък и грозен ход. Този път обаче, компромиси няма да има.Ако някой иска да види блокирана държавата, нека да ни касират пак изборните резултати. Така, че се надявам този път да бъдем черешката на тортата в буквалния, сладък вид, на който всички им харесва, а не онази горчива вишна, както ни разглеждаха в близкото минало.

Казахте, че не са ясни кандидатите за президентските избори, но все пак има някои, които се знаят, а други се предполагат. Ясен е независимият кандидат Меглена Кунева, очертава се мнението, че БСП няма да подкрепи тази кандидатура. За нея има колебания и в НДСВ.  Има ли шанс тя да отиде на балотаж и Евророма би ли я подкрепила? В БСП има над 20 кандидатури за президент, кои са най-подходящи, според Вас?  Ясен е кандидатът и в синьото пространство - Румен Христов. Прокрадва се идеята ГЕРБ да обяви една кандидатура в лицето на Соломон Паси, а нищо чудно и на Симеон Сакскобургготски.
 
Вие нарисувахте набързо толкова интересна и цветна политическа картина, че само Йоло Денев някъде ми се изгуби. Картината е нашарена типично по Балкански и най – вече по Ганьовски. Ние работим в момента за първи тур. Така, че втори тур на изборите все още не бих коментирал. Доста от хората, които до тук посочихте имат огромен шанс. Аз мисля, че кандидатура като Соломон Паси преди всичко е една супер интересна кандидатура, която със своите мажоритарни личностни характеристики и потенциал би дръпнала гласове от ляво, от дясно, от център и от доста широк периметър. Кунева безспорно е много качествен човек. Царят едва ли би се съгласил да се кандидатира за президентския пост.  Този мил човек толкова бе оплюван къде основателно, къде неоснователно. Самият той е свикнал да залага на твърдо и на сигурно. От там нататък се чуха кандидатури като Христо Стоичков, Стефка Костадинова, Бойко Борисов, Валя Балканска и става все по-интересно.
Аз имам упрек към БСП, като наши коалиционни партньори, за пореден път те със своята прекалена демократичност мисля - , че ни карат всички нас от Коалиция за България да закъсняваме. Моето мнение е, че  ние вече закъсняваме. Знам, че не им е лесно, знам, че някъде там демократичността и слободията имат доста допирни точки, но ние повечето партии в КБ нямаме подобни проблеми и чакаме партията майка бързо да излъчи своите фаворити, които да влезнат на обсъждане в Политическия съвет на Коалиция за България.

И все пак, коя е най-успешната кандидатура за президент, предложена от КБ?
Специално от партиите от КБ и близките безпартийни личности до нас най-интересни ми се виждат кандидатурите на Петър Курумбашев и проф. Андрей Пантев. Виждам ги и като не строго партийни фигури, а ние не можем да разчитаме само и единствено на нашите си електорати, макар, че не са малко. От център и периферия на  политическото пространство точно тези фигури биха дръпнали най-много гласове, те притежават едни уникални личностни, харизматични, лидерски и консенсусни качества.

Каква е прогнозата Ви,  как ще се включи ДПС на тези избори?
Не зная, защото те традиционно накрая последни ще си кажат думата и техните кандидати евентуално. В ЕВРОРОМА има една сентенция „Винаги с Америка и никога срещу Русия, винаги с Коалиция за България и никога срещу ДПС” .

Вие имате един Ваш девиз „Напред или след мен”. В случая така ли ще постъпите и с протягането на ръка от ДСБ за евентуално  пазаруване на гласове във вашите среди?
Ние категорично заклеймихме опорочаването на тези вътрешнопартийни избори при сините . Не може да се говори за пазаруване на гласове, а по-скоро за едни голи обещания и подвеждания. На много места нашите лидери, които са си били по местата, са ги лъгали, че часовникът им  е сверен с мен. За съжаление, точно по това време снимах в телевизионното предаване „Черешката на тортата” и телефоните ми бяха изключени за всякакъв контакт и може би някой да го е знаел това нещо и нещата им се получиха. Но какво от това?! Какво ще спечели с това Иван Костов? Мисли, че ще има кмет на София? Няма да има. Не желая да говоря повече по адрес на г-н Иван Костов, след като баба ме посъветва да не бъда толкова остър към него. Каза, че е хубаво да позабравим какво е причинил на нашата фамилия, и да не забравяме и че до известна степен си е наш.

Ромският вот често е свързван с купуването на гласове. Поради нивото на образование или културата е това? Подценен ли е този вот и защо е толкова разпокъсан между политическите сили ? ДРОМ ли е вашия основен опонент?
Защо да коментираме ДРОМ, те на последните избори имат 9 съветници. От 7 ромски партии , пет са на Кардараши, те са на принципа всеки братовчед да си направи партия, а те са най-малобройното племе в страната - между 10 0000 и 15 000 човека, не повече. Ние разчитаме най-вече на нашата каста ерлиите, най-многобройното ромско племе. Там в тези общини, където сме първа или втора позиция,  там живеят роми ерлии, които не се продават, които и да вземат парите, никога няма да свършат работа на този, който им ги е дал и няма да гласуват за него.

Освен Самоков и Сандански, къде още, все пак, очаквате силно представяне на Евророма  на местните и президентските избори?
Не забравяйте София, където ние бяхме шеста политическа сила. На Софийската градска конференция колегите вече твърдо говорят, че има възможност да бъдем  трета или четвърта политическа сила. Освен това сме силни в Каварна, Ракитово, Ихтиман, Панагюрище, Септември, Карлово и други. Това са общини, където ние седим много твърдо, това са роми ерлии.  Не могат тях да ги купят, само ще им „изгорят” парите. И другите по-малобройни касти и те започнаха да се учат така - да взимат и никога да не гласуват за този, който им е дал, защото извършват престъпление по смисъла на новите изменения и допълнения в Наказателния кодекс, където купуването на гласове е криминализирано деяние.

Разполагате ли наистина с данни за източване на пари от фондации, занимаващи се с интеграция на ромите?
Не желая повече да коментирам. Аз се появих в една телевизия вследствие на изявлението на Главна прокуратура и на вътрешния министър. Не смятам на този етап да коментирам повече, нека да си свършат работа прокуратурата и съдът и ако някой е виновен, да си понесе заслуженото.

Лидерът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев каза, че до два месеца положението в страната ще се удържи, но след това ще стане страшно, заради икономическата и финансовата политика на правителството. В същото време финансовият министър Симеон Дянков ни казва, че излизаме от кризата, как смятате?
В политически план баба каза, че ни чака гореща зима  и вряща пролет.
 
Т.е. предвиждате предсрочни избори напролет?
Нищо не е изключено. Ситуацията в социално - икономически план е тази, че на много хора ножът не само им стига до кокала, а вече започва да дълбае в него.

Доволен ли сте от интегрирането на ромите в тези един вид  специални училищата?
Не, специални училища не се правят, а просто те географски се намират в определени квартали. Образователната програма не дава никакви резултати. Аз съжалявам, че толкова време нито едно правителство не обърна внимание на нашата национална образователна програма, която е съобразена с ромския манталитет. Всички програми, които са създадени, но не са съобразени с манталитета на даден етнос, са обречени на провал, а не е изключено провалът да е още в първоначалния им замисъл заложен, само и само, за да може някой да прибере парите два пъти. От нашата програма единствено г-жа Емилия Масларова обвърза вземането на социалните помощи със задължителното посещаване на училище. Е и? Никакъв ефект. В нашата програма се казва изрично, че не само трябва да посещават задължително училище, ако искат да взимат социални помощи, ами трябва да показват един минимален успех, който да бъде обвързан с размера на тези помощи. Тъй като нямаме време за губене, трябва колкото се може по-бързо да бъде създадена поне държавна агенция на равните възможности. ВМРО, които са толкова крайна националистическа партия, но все пак са далновидна партия, усети какъв демографски срив ни очаква след 15-20 години - над 3 милиона неграмотни, неуправляеми и  гладни цигани. ВМРО дори предложиха ромския етнос да има  министерство. Не е важно дали ще бъде министерство или агенция, важно е да бъде оставено в нашите ръце. Ние знаем откъде, как и какви средства да привлечем, за да може с нашия авторитет да ги хванем, дори и леко за гушата нашите хора и да ги поставим на необходимото им място. Да,  ние можем и ние имаме авторитета да го направим, други не могат. Аз не искам да бъда като много мои колеги, които разбират от земеделие до ядрена физика, от всичко. Ако ние имаме подобно министерство, ще започнем да работим незабавно с нашите разработени програми и ефектът ще бъде не само в образованието, ние знаем и как тези обикновени хорица по селата, чиито къщи и ливади са редовно обирани, знаем как да ги предпазим, ние знаем как да решим проблемите на  циганите, ние знаем как да решим и проблемите с циганите.

Ползват ли се  евросредствата в правилната посока, за да бъде променен животът и на ромите?
Те така са размити и поставени в програми като програма за регионално развитие, в една, във втора,  в пета мярка… И нищо не става. И това е така, защото не са целеви конкретно и ясни по кой проект, по коя програма и за какво. И там вече могат да си играят и бенефициенти и съответните донори да си играят и да се правят хиляди глупости, както и го правят.

Провеждали ли сте подобни разговори с премиера Борисов?
Защо да водя такива разговори. Те се водят на база политическа програма, а нашите се разминават. На този етап никой няма воля да го прави,  и не че ние имаме особено желание да го правим със сегашните управляващи, но просто е факт, че губим ценно време.

Може да е станало дума на приятелски начала с Бойко Борисов?
Бойко Борисов е приятел, обаче той, заради моето дългогодишно приятелство от 1994 година, в никакъв случай не би си рискувал своя рейтинг в национален мащаб, за да стане с мен партньор, защото веднага отдясно пръв ще му скочи Иван Костов, естествено. И ще го обвинят, че не провежда дясна политика, а провеждат някаква крайно лява, циганска политика и ще го забъркат в ей такива неща. И ще изпратят в ЕНП над 1000 доноса и клевети и т.н.. Така, че не бих искал Бойко Борисов да го набърквам