15.11.2007г. 09:07 | Нова телевизия, "Коритаров Live”

Задава ли се нов етнически конфликт заради ромската стена в кв. “Факултета”?

Красимир Каракачанов, председател на ВМРО; Цветелин Кънчев, председател на “Евророма” и Антон Гинев, генерален директор на Национална компания “Железопътна инфраструктура”

Водещ: Започва “Коритаров Live”. Задава ли се нов етнически конфликт заради ромската стена в кв. “Факултета”? Да я наречем ромска, не, защото е ромска, а защото може би символиката й напомня за една друга стена, както писа точно преди седмица вестник “Телеграф”. Ето как изглежда изваден от интернет варианта. В. “Телеграф”: “Берлинска стена за циганите. Четириметров бетонен зид ще отдели ромския квартал “Факултета” от ж.п. линията до него. Официалният мотив за изграждането на стената е да се предпазят намиращите се в близост ромски къщи от шум на влаковете. Неофициално обаче стената се извиси, за да пази не комфорта на ромите, а релсите от свличащите се по тях тонове боклуци и влаковете от постоянния обстрел с камъни, на който циганите ги подлагат”. Значи има официален и неофициален мотив. Казвам сега добро утро и добре дошли на моите гости тази сутрин – Красимир Карачаканов, лидер на ВМРО и Цветелин Кънчев, лидер на “Евророма”.
Красимир Каракачанов: Добро утро.
Цветелин Кънчев: Добро утро.
Водещ: Преди да пристъпим обаче по същество на разговора, на чиято основа всъщност ще направим и една своеобразна равносметка на отминалите местни избори и на политическите тенденции в техния контекст, нека да отидем към връзката ни със Станимира Новачкова, наш репортер, която сега е в квартал “Факултета” с нейните събеседници, един, от които е Антон Гинев, генерален директор на “Железопътна инфраструктура”. Здравей, Станимира.
Репортер: Добро утро, ние се намираме точно на мястото, където след време ще бъде построена тази стена. До мен са представители на хората, които живеят в къщите наоколо и които най-вероятно ще бъдат бутнати, за да бъде построена стената. Тук е и г-н Антон Гинев, който ще ни каже защо ще бъде построена тази стена.
Антон Гинев: Здравейте, ще отклоним малко темата и ще съм длъжен и да ви уведомя, че в София ще има и други стени и ние в настоящия момент разработваме проекти за такива около Централна гара-София, кв. “Захарна фабрика”.
Репортер: Там ще събаряте ли къщите на местното население?
Антон Гинев: Ние тук нямаме намерение да ги събаряме.
Репортер: Стената като мине оттук няма как да не бъдат съборени къщите, защото разстоянието от линията до къщите е много малко.
Антон Гинев: В момента сме на етап работно проектиране на стената.
Водещ: Станимира, нека да довърши човекът това, което започна.
Антон Гинев: Стени ще има и по трасето от Пловдив до Свиленград, удвояване и електрификация, във всяко едно от населените места ще се изградят такива стени и това е утвърдена европейска практика.
Репортер: Вие какво се опитвате да ограничите с тази стена?
Антон Гинев: Ние се опитваме да увеличим скоростта на движение на влаковете в района и по проект тук е 95 км в час, а в момента е свалена на 25 км.
Репортер: Защо?
Антон Гинев: Причините са запушени отводнителни съоръжения, откъдето се получава и промяна в геометрията на пътя при дъждове и при снегове. Разчитаме, че стената ще позволи това нещо.
Водещ: Станимира, нека да чуем хората, които са от квартала?
Репортер: Слушаме ви.
Гражданин: Стигаме до водата, то /.../ не гледа ли, че линията ще падне, няма канализация, водата няма къде да отива. Ето гледайте, каква стена ще слагат като нямаме канализация? Ако правят нещо тук трябва на хората да бутнат всичките къщи, вижте, че на два метра от линията е. Каква стена ще стане?
Гражданин: Ще ни затрупат живи.
Гражданин: Аз като гледам ето тук те са на два метра. Каква стена, трябва да им бутнат къщите, за да сложат стената.
Репортер: Вие какво мислите, господине?
Гражданин: Ние сме против тази стена. Тази стена няма да е от полза нито на БДЖ-то, нито на живущите.
Репортер: Вас обижда ли ви тази стена?
Гражданин: Нас ни обижда, защото втори Берлин няма да правим. От стени берлински ние нямаме нужда. Значи, ние създаваме предпоставка някой бетонов възел да забогатее и някоя изпълнителна фирма също да ги направим милионери от икономия на материали.
Водещ: Станимира, виж младия човек до него?
Гражданин: Ние не сме съгласни с изграждането на такава стена. Доколкото...
Репортер: Слушам те, Жоро.
Водещ: Човекът, младият зад него с червената блуза, да го чуем и него.
Гражданин: Искам да кажа, че като направят тази стена, аз имам три деца и как ще оставя тези деца отвън да си играят, тъй като ще отидат зад стената и да си играят на влака. Може ли да ми обяснят това?
Водещ: Да, това е битов проблем, сериозен. Може ли момичето, което е също с червен пуловер да го чуем?
Репортер: Вас искат да чуят в студиото. Ти какво мислиш за стената?
Гражданка: Аз не искам стена.
Репортер: Защо, теб не те ли е страх тук като излезеш да не те бутне влакът?
Гражданка: Страх ме е.
Репортер: Тогава стената би трябвало да не ти пречи?
Гражданка: Не искам стена.
Репортер: Разбрахме момичето какво мисли.
Водещ: Добре, да каже, г-н, г-н...
Репортер: Гинев.
Водещ: Гинев, да, още ако има нещо да довърши. Идеята за тези стени там какъв тип население има?
Антон Гинев: Там има всякакъв тип население. А какъв е типът население в Германия при наличието на такива стени примерно?
Водещ: Източногерманци и западногерманци. Едните живееха при Ерих Хонекер, другите при...
Репортер: Искам само аз да попитам нещо ако е възможно, господа. Чу се, че по влаковете, минавайки оттук се хвърлят камъни. И това е една от причините стената да бъде издигната.
Гражданин: Хвърлят и от влака шишета, самите от влака бутилки хвърлят и замерват хората тук.
Репортер: Вие хвърляте ли по влака?
Гражданин: Има медицинско, тук няма такива работи, каквото се говори.
Репортер: Никой не хвърля от вас по влака?
Гражданин: Вместо тази стена не може ли да се изгради една канализация, която да поема водата, да не свлича водата по трасето на линията? И аз питам друго. Има проект за двупосочно движение на влаковете. Значи ще се налага тези стени да се бутнат, за да се разшири трасето на влака.
Водещ: Добре, Станимира, ясно, очевидно проблемът е доста сериозен, няма някакво единно мнение или по-скоро, ако има единно, то е това, което чухме като доминиращи позиции. Хората са против стената, говоря за представителите на квартала, които живеят там. Чухме и концепцията на г-н Гинев. Аз предлагам да се върнем към разговора в студиото. Благодаря ти, благодаря и на твоите събеседници, които могат да останат да слушат и при повод може да се чуем отново. И така, Берлинска стена или чисто техническо пособие би било изграждането на подобна стена във “Факултета”, г-н Кънчев?
Цветелин Кънчев: По-скоро икономически интерес, свързан с противопоставяне на два етноса.
Водещ: Значи чрез противопоставяне да се печели?
Цветелин Кънчев: Да, абсолютно. Недопустимо е в 21 век, когато би трябвало да строим мостове и пътища, и то не само в буквалния смисъл, говоря за мостове и пътища...
Водещ: На сближаване.
Цветелин Кънчев: ... на сближаване, на толерантност и на диалог, да издигаме стени. Това е недопустимо.
Водещ: Вашата гледна точка, г-н Каракачанов?
Красимир Каракачанов: Фактът, че вие казахте в началото, че има две причини - една официална и една неофициална, показва, че всъщност ние сме в поредната фаза на някакъв разговор по цигански въпроси. И докато тази политика българска продължава, говоря на българските правителства, да се сблъскаш с циганските въпроси само като бъде убит някой или само като решиш да правиш някаква подобна стена показва, че нещата няма да бъдат решени. Истинската причина не е, за да направят добро на циганите и да им направят стена, с която да не чуват толкова силно влака. Истинската причина я знаем всички. Истинската причина е, че тези влакове биват нападани, чупени, унищожавани. На някои места, като минават товарни композиции, буквално разграбвани. Естествено, много е възможно, ако в тези влакове се возят и футболни агитки по време на движение и те да хвърлят разни работи по махалата. Проблемът е от една страна с тази престъпност, която е извършвана предимно от циганите срещу влаковете и ако е така, нека да бъде казано откровено, а не да се обяснява как ще се направи стена, за да им е по-тихичко. Другият въпрос, който го казаха и самите хора, които живеят там (аз, между другото, живея на отсрещния баир и горе-долу в същия квартал и познавам нещата) - проблемът с това гето е като проблема с всички други гета. Голяма част от него е нелегално, тоест неофициално застроени къщи. Поради тази причина няма канализация, няма вода, няма ток. Ако го кажем едно към едно, няма елементарни, дори африкански условия за живот. И тук като говорим за тази стена според мен дебатът не е дали да има или да няма такава стена. Разбира се държавата трябва да вземе всички мерки, за да...
Водещ: Стената е един повод да започне дискусия по темата.
Красимир Каракачанов: Ето това искам да кажа. Разбира се, че държавата и полицията трябва да охраняват влакове, рейсове, въобще всичко.
Водещ: Само, че нека да...
Красимир Каракачанов: Въпросът е в това – не знам дали една такава стена, значи, аз против изграждането на гета. Една такава стена, на някой друг може да му хрумне след някоя и друга година да направи стена и от горната страна на гетото, всъщност аз съм против гетата. Почнеш ли да ограждаш едно гето, това население, което така или иначе е ниско образовано, асоциално, криминално в една голяма част, ти го затваряш и допълнително го /.../. Това е големият проблем.
Водещ: Това между другото е не просто вярно, това е била практиката по времето на еврейските гета по хитлерово време – във Варшава, в Прага.
Красимир Каракачанов: Вземете Чехия началото на 90-те години. Имаше подобни стени. Едно гето не решава проблема. Напротив, точно обратното. Тези хора трябва да живеят при нормални условия с ясното изискване на държавата да спазват закона.
Водещ: Добре...
Цветелин Кънчев: Само за секунди преди да стигнем до Чехия, защото Чехия е много важен момент. Значи, г-н Каракачанов каза - да някой циганин ограбвал влакове и така нататък. Примерно някое цигане успяло да свали някой чувал с цимент по време на движение, макар че това не е толкова често срещано явление.
Красимир Каракачанов: Има и случаи такива.
Цветелин Кънчев: Окей, цигането свалило един чувал с цимент, примерно. Да ви припомня, че само преди 13-14 години един български министър открадна над 1 000 влака, над 1 000 влака, наряза ги за скраб и оттам му тръгна успешният бизнес на неговата фирма.
Красимир Каракачанов: /.../ токът.
Цветелин Кънчев: Абсолютно, един български министър преди 13-14 години. Значи, един българин краде 1 000 влака, окей, за него нищо не се говори. Едно цигане откраднало торба с цимент. Но да стигнем до Чехия. През 1999 г. чешкото правителство се опита да издигне подобна стена около най-големия ромски квартал в Прага.
Водещ: Да, така беше.
Цветелин Кънчев: Тогава, държа да припомня и на вашата аудитория, че се събрахме цялата европейска, ромска общност в чешкия парламент, лидерите на ромската общност в Европа, приехме една декларация, която лично бях подпредседател на комисията, която лично връчихме на президента Хавел.
Водещ: Вацлав Хавел, тогава президент на Чехия, да.
Цветелин Кънчев: Лично я връчихме и наистина фиксирахме по един много негативен начин вниманието върху чешката държава. Те се усетиха и спряха с тези мерки.
Водещ: Възможно е да се преосмисли изграждането на тази стена, но като че ли е по-съществено или еднакво важно не просто да се преосмисли, а и да започне дебатът по същество, защото на фона на такива събития и намерения прави впечатление една констатация на социоложката Мира Янова в контекста на така резултатите от местните избори, че политическото представителство и изграждането на силен политически субект на ромската общност може да се случи много по-рано от очакваното. Какво означава това, г-н Кънчев? Тази конфронтация стимулира ли консолидацията у такъв субект?
Цветелин Кънчев: Да ви припомня, че г-жа Янова имаше точно “Евророма” предвид в една нейна статия в един от държавните български вестници.
Водещ: Така беше.
Цветелин Кънчев: Да, наистина резултатите на “Евророма” на тези избори са повече от блестящи. Аз наистина бих искал да използвам възможността да поздравя всички наши избрани кметове, всички наши избрани общински съветници, да благодаря на десетките хиляди членове и симпатизанти на “Евророма”, които гласуваха за нас, а на тези, които се продадоха – да им кажа: “Да сте мислили на изборите, братя и сестри”.
Водещ: Сега аз ще ви прочета нещо понеже днес сме особено актуални. Във вестник “Дневник” много голям анализ. Местните избори и поуките за ромската общност в днешния брой. Тук се говори, че най-успешно се е представила партия “Евророма”, авторът е Деян Колев от “Амалипе”-Велико Търново. Но казва така: “Ако продължи тенденцията на невключване на ромската общност от страна на националните партии, би могло да се очаква да се появи силна ромска партия”. Г-н Каракачанов, има ли нужда политическата система от силна ромска партия или трябва да започне друг тип политика към ромите, за да се решават както проблеми със стената, така и другите проблеми?
Красимир Каракачанов: Значи, аз винаги съм смятал, че България няма нужда от етническа партия не само, защото така пише в Българската Конституция, а защото етническите партии малко или много в един момент се изкушават да водят етническа политика и това води до противопоставяне.
Водещ: Етническа политика ли бихте водили?
Красимир Каракачанов: Не, не, говоря по принцип.
Цветелин Кънчев: Бих искал...
Красимир Каракачанов: Говоря по принцип, не говоря, но вижте...
Цветелин Кънчев: Специално аз искам благодарение на тези над 1 700 българи в София, които са гласували за нас, над 1 700 български гласа, това за нас е много отговорно и много ангажиращо. И какво означава? Че нашият път на отваряне, на диалог и на толерантност трябва да продължи и е правилен и успешен.
Красимир Каракачанов: Значи, въпросът е – практиката с ДПС ясно показва, че ДПС в момента, в който се докопа до властта започва да провежда една етническа политика, която както виждаме сериозно раздразни толерантния по принцип българин. Това не е нормално. В 21 век, в Европа сме. Но говоря , нека се върна в началото. Циганският въпрос е сериозен въпрос в България. Той е много по-сериозен от всички други въпроси. Той е и социален, той е и криминален, той е и ако щете човешки въпрос. Да вземем конкретния последен случай със стената. Половината от сградите, да не кажа може би и две трети от сградите в това гето са незаконни. Те точно заради това нямат инфраструктура, нямат канализация. Държавата....
Водещ: Добре, нека да се върнем към живата връзка и да ги питаме така ли е?
Красимир Каракачанов: Само, само да довърша.
Водещ: Да.
Красимир Каракачанов: Това гето и всички подобни гета трябва да бъдат съборени. Хората трябва да бъдат настанени при нормални условия на живот.
Водещ: Кой да ги настани?
Красимир Каракачанов: Това ако не може да го направи държавата...
Водещ: Там става напрежение.
Красимир Каракачанов: ... значи не може да го направи никой, ако държавата не го направи.
Цветелин Кънчев: Как може да се събори квартал, в който живеят над 40 000 души?
Красимир Каракачанов: Когато ги настанят в нормални жилища, мисля, че те ще могат да...
Водещ: Добре, нека да попитаме незаконно ли живеят тези хора във “Факултета”, Станимира?
Репортер: Тук междувременно тече и паралелен дебат с вашия в студиото.
Водещ: Да го чуем паралелния дебат.
Репортер: Хората се оплакват, че нямат кофи за боклук и затова си хвърляли боклуците по линията.
Гражданин: Ето затова не, не искаме стена, искаме някакво подкрепление малко, както ето там има, тук няма да може да минат нито коли, нито да товарят боклуци.
Водещ: Незаконни жилища ли са във “Факултета”?
Гражданин: Как ще се оправим ние с тези малки деца?
Водещ: Станимира, незаконни жилища ли са във “Факултета”?
Гражданин: Ще стане тук наводнение, водите си пускаме, няма какво да ви лъжем. Водите, няма канализация, водите ги пускаме надолу. Нека да направят канализация, за да се оправи тази работа.
Водещ: Незаконни жилища ли са във “Факултета”?
Гражданин: Не, не, не. Това не, имат си натурални актове, имаме си всичко. То не става така. Г-н Каракачанов иска стена. Нека да направим гето и ни затваряйте тук и ще си седим. Това не става.
Водещ: Г-н Каракачанов не каза, че иска стена. Той каза нещо различно за стената.
Гражданин: Е, добре де, вие искате стена, каква е тази различна стена, аз не мога да го разбера?
Гражданин: Расова дискриминация, расова дискриминация.
Водещ: Иска да бъде съборено гетото.
Гражданин: Ще ни затворят тук, нищо няма да можем да видим – затворници, и от другата страна ще затворят и край.
Водещ: Станимира, ако ме чуваш ...
Гражданин: /.../ г-н Каракачанов, че ограбвахме тук влаковете, това не е истина, значи, не е вярно, изобщо не е вярно.
Водещ: Станимира, ако ме чуваш, тези хора как гледат на идеята да бъде съборено гетото?
Репортер: Как гледате на идеята?
Гражданин: Аз искам да попитам г-н Каракачанов защо е против “Евророма”, против партията “Евророма”, защо не е против партията на “Атака”, тя е националистическа партия, която създава напрежение и разделя хората.
Водещ: Питахме ви защо...
Гражданин: Аз не виждам нищо лошо да има партия “Евророма” и да...
Репортер: От студиото има един въпрос към вас.
Водещ: Нека да покаже, господин Гинев, имал някакви снимки, Станимира.
Репортер: От студиото имат един въпрос към вас. Снимките са от времето преди да бъде почистено тук около линията.
Водещ: Хайде да видим снимките.
Репортер: Господин Гинев, да покажете снимките. Преди да бъде почистена линията, това показват снимките.
Водещ: Добре. Да видим снимките.
Репортер: След това е било почистено и сега отново виждаме какво е.
Антон Гинев: Тези снимките са направени през месец май тази година. Това беше преди почистването на пътя. Ето ви.
Цветелин Кънчев: Позволете ми един съвет. Имаме конкретна идея за разрешаване на проблемите.
Водещ: Има конкретна идея. Благодаря ти, Станимира. Връщаме се в студиото.
Цветелин Кънчев: Конкретната идея е следната. Ние вчера имахме събрание с ръководството на квартал “Факултета”. Идеята е следната. Тези пари, тези няколко милиона, които ще бъдат отделени за построяването на тази стена, да бъдат вложени за канализацията покрай линията. По този начин хем линията ще бъде укрепена, защото водата там, която извира отдолу, тя е най-големият враг на тази ж.п. линия. А нашият ангажимент конкретен, значи лидерите на квартал “Факултета”, поемат конкретния ангажимент да решат проблема с боклуците. Да бъде решен проблема с...
Водещ: Имате ли политическа позиция по въпроса за стената?
Цветелин Кънчев: Абсолютно.
Водещ: Каква е?
Цветелин Кънчев: Имаме декларация, в която казваме, че сме готови да реагираме точно по начина, по който реагирахме в Чехия 1999 година.
Водещ: Тоест да свикате международен интерес?
Цветелин Кънчев: Да свикаме международна конференция, на която водещите световни и европейски правозащитни организации да бъдат запознати с този акт на противопоставяне.
Водещ: Добре, господин Каракачанов, как ще се развива сблъсъкът национализъм - други етноси?
Красимир Каракачанов: Значи въпросът изобщо не е национализъм и други етноси. Въпросът е сблъсък на практика. Вие забележете нещо друго. Възрастният човек който говори говореше на един 99 % правилен български.
Водещ: Е да.
Красимир Каракачанов: Това е човек, който е завършил едно време образование, когато то беше задължително. Виждате младите момиченца и момченца, които вече имат по три деца, които почти не могат да говорят книжовно. Тоест сблъсъкът е между две цивилизации вече. Ако продължаваме да си говорим дали да има стена, дали разни момченца да ми се обличат с кафяви ризи и да си играят на хитлеровия (...), ще пазят българите от циганите. Ако тези неща продължават така, действително сблъсъкът ще бъде ужасен след 5-10 години.
Цветелин Кънчев: Целият проблем е, че не се познаваме.
Красимир Каракачанов: Само да довърша. Целият проблем се заключва в образованието, което трябва да стане действително задължително. И тук трябва да се ангажират всевъзможни местни фактори от ромската общност. Давал съм и друг път в това студио пример в Петрич. Преди години, когато беше назначен един циганин за полицай, овладя криминалния контингент в квартала. Тези хора трябва да бъдат ангажирани, трябва да бъдат социализирани, но това изисква, колкото и да не се харесва на някои, събарянето на гетата. Ти не можеш да правиш канализация на барака 3 на 2 метра от картон.
Цветелин Кънчев: Как ще стане? Значи това няма как да стане. Как ще събаряме “Факултета”? Как ще събаряме квартал “Факултета”?
Красимир Каракачанов: Аз ще ви кажа как ще стане. Първо, този квартал две трети от къщите са буквално допотопни от 18 век.
Цветелин Кънчев: Това и това не е вярно. Отвън може да изглежда по един начин...
Красимир Каракачанов: Да довърша, само да довърша.
Цветелин Кънчев: Аз съм готов да ви заведа в цигански къщи в квартал “Факултета”...
Красимир Каракачанов: Аз съм ходил, ходил съм. Има...
Цветелин Кънчев: ...Да видите такава чистота, където може да се засрамите наистина.
Красимир Каракачанов: Има цигански барони, които имат шест етажа къщи.
Цветелин Кънчев: Не, не говоря за цигански барони. Говоря за обикновени...
Красимир Каракачанов: Говоря за друго.
Цветелин Кънчев: В цигани каруцари ще ви заведа.
Красимир Каракачанов: Нормално, съгласен съм. Ще отидем.
Цветелин Кънчев: В цигани каруцари да видите за каква чистота става на въпрос.
Красимир Каракачанов: Първо, голяма част от това гето е застроено незаконно. Второ, то прескача вече линията и отива към “Овча купел”. Върху частни имоти незаконно се строи. Затова...
Водещ: Въпросът е каква алтернатива им се предлага?
Красимир Каракачанов: Само да довърша. Алтернативата е много проста. Този огромен терен, който ще се освободи със събарянето има възможност да бъде продаден. Могат да бъдат привлечени фондове, могат да бъдат привлечени европари.
Цветелин Кънчев: Как ще събаряте квартал “Факултета”? Това няма да стане никога.
Красимир Каракачанов: Вие от една страна говорите, че искате тези хора да живеят нормално, а от друга страна предлагате да останат да живеят в 15 век с тази мизерия.
Цветелин Кънчев: Моля ви се. Начинът за решаване на този проблем е следният. Узаконяване на незаконните къщи. В момента ,който се узакони тази къща, той ще може да стане абонат на “Софийска вода”, ще може и да си плаща и данък-сграда върху нея.
Красимир Каракачанов: Това как да бъде узаконено? Как да бъде узаконено като...
Цветелин Кънчев: Ще може и да плаща данък смет. И по този начин ще има кофи за смет.
Красимир Каракачанов: Добре. Да попитам само нещо. Какво значи узаконяване?
Водещ: Добре. Това са две различни стратегии. Трябва да свършваме, времето ни притиска.
Красимир Каракачанов: Аз, ако отида тук да застроя до Нова телевизия в полето къща, ще ми я узаконят ли? Значи законът е ясен. Трябва бъде ясен за всички.
Водещ: Да, окей. Говорим за две различни стратегии.
Цветелин Кънчев: Имаме специално една стратегия, подготвяме стратегия за...
Водещ: За образование имате ли?
Цветелин Кънчев: Да, естествено. Това е час от нашата национална политическа програма. Образованието е приоритет при нас.
Красимир Каракачанов: Образованието е основното нещо, което може да направи крачка напред.
Водещ: Добре, свършваме. Благодаря ви за този разговор. Ще продължим, за да не ни отрежат, тъй като има още един разговор сега, който следва от 8.30ч. за дискриминацията с уволнената учителка-инвалид. Иначе темата за ромите и за диалога в обществото трябва да продължи. Много са различни стратегиите. Дано наистина образованието и повдигането на цивилизационното ниво на диалога да помогнат за намиране на толерантно решение.

31.05.2007г.

Интервю с г-н Кънчев - в-к "24 часа"

По време на интервюто г-н Кънчев отбеляза, че либералната идея (съвместното участие на ЕВРОРОМА и ДПС на изборите за евродепутати) спечели 5 евродепутатски места. Освен това ЕВРОРОМА си направи генерална репетиция за местните избори. Той сподели:

- Имахме възможност да обиколим структурите си, да проверим тяхното състояние, да оттеглим неуспешните лидери. Всичко това е една малка част от нашата печалба. По шестобаланата система оценявам представянето ни на много добър 5.

- Основното правило в отношенията ни е политиката ни да не се насочва срещу интересите на ДПС. Това надявам се важи и за тях. И докато това е така, нашите отношения ще продължат.

В отогвор на въпроса какво е мнението му относно взаимоотношенията между ДПС и ГЕРБ г-н Кънчев каза:

- Много ми е тъжно, когато двама души, които аз безкрайно уважавам, си разменят такива остри реплики. Според мен енергията, хъсът и авторитетът на Бойко Борисов биха били отлична комбинация с мъдростта, опита и далновидността на Ахмед Доган. Защото когато двама титани се карат, печелят само мишките в политическата сфера.

- Ние се стремим да се оформим окончателно като национална партия. Но това ще стане тогава, когато обществото ни приеме. И когато говорим за "малцинтсво" искам да припомня, че Европейският съюз е създаден на база етноси. Ромският етнос е официално признат. А циганите в ЕС сме над 12 милиона!

- Крайният национализъм не е донесъл нищо добро на Европа и света, затова мисля, че трябва да се борим с него още в зародиш.

На твърдението, че ромите не работят и данъкоплатците ги изхранват, г-н Кънчев отговори:

- Всеки в тази страна работи каквото може. В чистотата например не съм забелязал нито един българин да работи. В ресторантите също не забелязвам да пеят много българи. 80 % от България е построена от ГУСВ - транспортни войски и КЕЧ, а там българите бяха около 5 %. Не трябва да делим хората на роми и българи, а на качествени и некачествени. Във всички етноси има хора, които просто са мързеливи. Но изобщо не съм съгласен, че като се спрат например социалните помощи, всичко ще се оправи. Нали г-жа Масларова се беше изказала, че повечето пари за социални домове отиват в сиропиталищата, защото ромите си изоставят децата. Ние извадихме статистика, според която 52 % отиват за старческите домове. А в тях няма нито един циганин. Ние знаем как да се грижим за нашите родители.

- В момента членската ни маса е малко над 10 хил. души. Мисля, че ще се увеличи до 20 хил. Много наблягаме на младежката ни организация. Позволете ми да благодаря на тях, на всички наши щабове, членове и симпатизанти, които работиха неуморно и успяха да постигнат тази малка печалба за ЕВРОРОМА.

***

Интервю на г-н Цветелин Кънчев с Анна Заркова от в-к "Труд"

На въпроса трябва ли ромите в България да говорят на един език г-н Кънчев отговори, че на ромите не може да им се натрапва да говорят на един език или да изповядват една религия. На твърдението, че ромската общност няма богата книжнина председателят на ЕВРОРОМА уточни, че има стихове, разкази и прекрасни приказки в книги на ромски език. Написани са на латиница, но това е логично. А ромският език е един от най-древните езици, който произхожда пряко от санскрит - майката на всички езици. Ромската книжнина, разбира се не е много богата, но г-н Кънчев отбеляза, че сега ромите за пръв път от много години си имат истинска родина - това е Европейският съюз, в който ромите са официално признат етнос. По този начин пред нас се оформят нови перспективи, включително и в областта на литературата. Г-н Кънчев отбеляза, че избирателната активност сред ромите на изборите за евродепутати e била 40 %. Високото гражданско съзнание може да бъде обяснено от една страна с дейността на ЕВРОРОМА. Това е партия с подчертано европейска ориентация, както личи и от името й. Нашите членове и съмишленици са мотивирани да си пуснат бюлетините, особено когато се прави избор за наши представители в Европейския парламент. От друга страна сред ромите избораната активност по принцип е висока. На нас апатията ни е чужда, включително и в политическия живот. Когато нещо зависи от нас защо да гледаме отстрани? Има една ромска поговорка, коята гласи: "Сам трябва да си търсиш късмета, не да чакаш той да дойде при теб."

13.04.2007г.

Г-н Кънчев, гост на "Здравей, България!", NTV.

Тема: Какво обединява ЕВРОРОМА и ДПС в обща листа?

По време на интервюто г-н Кънчев отбеляза, че ЕВРОРОМА и ДПС са коалиционни партньори от 2001г. Малко по-късно г-н Кънчев прочете и изказване по време на консултативен съвет на ген. Никола Колев ( началник на кабинета на президента ), което гласи: "...при очертаващия се дефицит на пазара на труда ще се наложи да се обърнем кам резерва сред ромите. За целта ще трябва преди това да ги откъснем от тяхната битова култура и социална среда и да им дадем нова квалификация, ново образование...". Г-н Кънчев зададе въпроса какво може да означава това - да се отнемат нашите деца. Да не би да се организира нов възродителен процес? Председателят на ЕВРОРОМА припомни, че на последните президентските избори 90.8% от ромите са гласували за г-н Първанов. В края на същия консултативен съвет Венцислав Димитров казва: "Поради високата раждаемост сред ромите проблемът ще става все по-сериозен за в бъдеще!" След като коментира цитатите г-н Кънчев обоснова именно с тях избора на ЕВРОРОМА за коалиционен партньор да е ДПС. Председателят на ЕВРОРОМА зявърши с думите:

- Историята е показала, че който е тръгнал да ни оправя, в крайна сметка е бил оправян. Ние просото искаме един шанс и да не ни се пречи, ние знаем как!

 

13.04.2007г.

Г-жа Полина Тодорова, гост на "Здравей, България!", NTV.

Тема: Да бъде ли спряна професията социално слаб?

Преди началато на интервюто, проведено от Лора Крумова, с гости Полина Тодорова - програмен директор на радио АУРЕА и говорител на ЕВРОРОМА и Елка Димитрова - директор на Пазара на труда към Министерството на труда и социалната политика беше излъчен репортаж за безработните роми, които спекулират и едновременно с това нелегално продават цигари и др., с което припечелват по нещо.

Г-жа Полина Тодорова изказа следния коментар:

- Г-жа Масларова беше автор, вносител и войн за промените в социалното подпомагане. И аз не мога да бъда "За" нещо, което е свързано със санкции. Относно репортажа - много отдавна българският народ е измислил поговорката "Сиромах човек, жив дявол". Как човек да живее с 40 лв и 15 ст на месец?!? Нека говорим за онези 30 000 социално слаби, на които от 01.01 ще им спрете помощите... За мен това министерство е министерство на санкциите и социалното безгрижие. Мислите ли, че с 40 лв и 15 ст на месец човек може да сатне "здрав, мускулест и стипендиант" ( думи на г-жа Масларова по отношение на хората на социални помощи ). Нека да отбележа, че репортажа не може да се счита за представителна извадка. Аз не мога да виня хората, че са намерили начин да оцеляват. Основна задача на страната е да осигури минимални условия на хората да оцеляват и да работят. Решението е едно - трябва образование. Социалните помощи са толкова ниски... А какво прави Социалното министерство - и по конкретно какво прави с борбата с бедността? Борбата с бедността не предопределя бедните да измрат от глад до 2008 и след това да няма бедност. Защо не се субсидират образователни програми? Ето, например, ЕВРОРОМА има чудесни образователни програми, които включват редица методи за стимулиране на образованието. Проблемът на настоящето Социално министерство е, че мерките са единични и не достигат до десетки хиляди хора, които биват санкционирани. Знаете ли колко погрешно е твърдението, че безработните са неграмотни. Те просто не са информирани, за да могат да се възползват от програмите на Министерството.

11.04.2007г.

Г-н Кънчев, гост на "Тази сутрин", BTV.

Г-н Кънчев отбеляза, че ЕВРОРОМА е доказан легитимен представител на ромите в България и е решила да подходи по един нестандартен начин като предостави на младежката организация на ЕВРОРОМА шанса да излъчи кандидатите за предстоящите избори за евродепутати. Председателят на ЕВРОРОМА каза, че е приятно изненадан от нашите младежи, които продължиха линията на последователност и решиха да не прекъсват коалиционната ни политика с ДПС. Той уточни, че 2005 ЕВРОРОМА излезе на изборите самостоятелно, но това не означава, че е прекратила коалиционната си политика с ДПС. Г-н Кънчев съобщи, че Милена Христова, която е заместник-председател на младежката организация ще бъде в листата на ДПС. Според него, тази листа изразява бъдещата неминуема консолидация на българското общество. Тя е уникална като проект. В заключение г-н Кънчев увери, че ромите са отговорни и задължени кам родината и именно това е основната им мотивация да гласуват, а целта на ЕВРОРОМА е добро представяне на предстоящите избори.

30.11.2006г.

Участие на Говорителя на ЕВРОРОМА, г-жа Полина Тодорова, в "Здравей България", NTV.

Тема: Да има ли ромски гета?

По време на интервюто г-жа Полина Тодорова спомена ромите от т.нар. "Асанова махала", на чието масто сега намира "Била". На тях им било обещано през 2001 от г-н Софиянски, че ако се откажат от къщите си в "Асанова махала" ще им бъдат предоставени други в срок от 3 месеца. Вече е 2006, а тези хора живеят във временни жилища, тип фургони, на бул. Европа. Тя апелира да не се случи същото с хората от Баталова воденица. Ние, ЕВРОРОМА, искаме на тези хора да се даде право на строеж, а ние ромите ще си се погрижим за построяването на собствените си къщи. Но тя призова парите за ромите да не бъдат отклонявани към нечии джобове.Ако ние, ромите, сами си строим къщите, това няма отново да бръкне в джоба на българския данъкоплатец. На финала на предаването г-жа Тодорова отбеляза, че докато не започнем да мислим за човешкия фактор демокрацията няма да се е случила в тази страна и в този смисъл не е заплашена.

 

Участие на г-н Кънчев в "Здравей България", NTV.

Тема: Защо болници отглеждат изоставени ромчета?

Председателят на ЕВРОРОМА, г-н Цветелин Кънчев, изтъкна, че този проблем го има навсякъде из страната. Той е глобален за територията на България. Местните социални служби трябва да предприемат нужните мерки- отнемане на родителски права и т.н. ако случаите на изоставяне на деца в болниците се превърне в рецидив. Той заяви, че очаква болниците да бъдат масово заляти от подобни случаи заради неефективните действия на сегашното социално министерство. Лидерът на ЕВРОРОМА даде пример как една уникална програма, създадена по времето на г-жа Лидия Шулева "От социални помощи към заетост" беше тотално разрушена от министър Масларова. Част от програмата беше условието, че вместо да се взимат помощи наготово трябваше да се отработват. Това се разруши. Той увери, че болниците трябва да бъдат готови..., но това всъщност не се прави от лоши родителски намерения. Ромите са добри родители, те много обичат децата си. Г-н Кънчев зададе въпроса дали някой е виждал богат ром, който да изостави детето си. Няма! Просто ромите предпочитат децата им да бъдат нахранени и на топло, вместо да ги гледат как гладуват и как умират. После той попита дали някой от присъстващите знае да има циганин в старчески дом. По време на дискусията г-н Кънчев даде пример за немърливост към ромското малцинство. Преди две години и половина беше констатирано заболяване на ромското население в едно селце до Карлово. Заместник-председателят на ЕВРОРОМА, г-жа Юлиана Кънчева, отива и констатира тревожни факти. Тогавашното здравно министерство бива незабавно уведомено и изпраща ДВА КАМИОНА САПУН!!! Друг факт е, че днес има епидемия от хепатит в Пловдив. От това селце минава заразата през Карлово и стига до Пловдив. В края на предаването г-н Кънчев отбеляза, че е необходимо да се говори по темата на политическо ниво!

 

01.11.2006г.

Интервю с г-н Кънчев и г-н Каракачанов, „Тази сутрин” по BTV
Тема: Проблеми на българи и роми пред Европа.

По време на интервюто г-н Кънчев заяви най-отговорно, че ДПС не са купували ромски гласове и на предишните избори. Според него ДПС е допуснала в листите си ромски момчета, на които е било обещано, че имат всички предимства да станат депутати. А те от своя страна са мобилизирали хората си. Естествено е имало и финансова страна. Но пари, раздавани пряко от ДПС- не. Г-н Кънчев отбеляза, че не може да отчита ДПС като конкурент, защото ДПС и ЕВРОРОМА са коалиционни партньори от 2000г. А в коалиционната политика на ЕВРОРОМА има само един текст- „никога срещу ДПС”. Въпреки, че в политиката никога не трябва да се казва „никога”, председателят на ЕВРОРОМА уточни, че досега е нямало случай, в който някой от редиците на ЕВРОРОМА да е бил против ДПС и изказа надеждата, че тази тенденция ще продължи и занапред.
Във връзка с въпроса на Ани Цолова дали ромите са се интересували по време на кандидат-президентската кампания от послания, политически платформи и т.н... г-н Кънчев твърдо отговори „да”. Той отбеляза, че ЕВРОРОМА си има свое радио- „АУРЕА”, от което българското население от ромски произход получава широка информираност.
Г-н Кънчев подчерта, че закон, изискващ висше образование за кметовете би бил абсолютно противоконституционен. Един кмет трябва да бъде избиран от народа- гласът на народа е глас Божий. Председателят на ЕВРОРОМА изтъкна, че идеите за подобен проектозакон са възникнали като следствие на миналогодишните резултати на парламентарните избори и по-специално резултатите от някои региони.
При споменаването на факта, че кандидатът, подкрепен от ЕВРОРОМА на II-ри тур , г-н Първанов, спечели изборите със завидна преднина г-н Кънчев спомена, че неговият опонент, г-н Каракачанов, е призовавал българския гласоподавател да не гласува или да гласува със задраскване на квадратчето срещу всички кандидати.
Като финална реплика г-н Кънчев изтъкна, че такова понятие циганска престъпност не съществува. Престъпността не може да бъде етнизирана. Престъпникът няма етнос. 
         

Интервю с Фатме Илиаз (ДПС), Павел Чернев (ВМРО), Ангел Джамбазки (ВМРО), Цветелин Кънчев (ЕВРОРОМА). "Без цензура", Евроком.

Тема: Спекулира ли някой с грасовете на турското и циганското малцинство в България?

По време на интервюто г-н Кънчев се противопостави на твърденията, че ДПС практикува т. нар. изборен туризъм. Председателят на ЕВРОРОМА не беше съгласен и с предложението на представителите на ВМРО, че трябва да се гласува закон, според който български граждани живеещи в други страни и не плащали данъци в България за определен срок от време да губят статута си на гласоподаватели. Г-н Кънчев изтъкна факта, че България има редица споразумения с много страни в сферата на данъчното облагане. Той зададе въпроса какво са направили националистите, за да мотивират българските емигранти да се върнат и да гласуват в нашата родина. Лидерът на ЕВРОРОМА увери, че практиката да бъдат "купувани ромски гласове с кебапчета" е отдавна останала в миналото, защото българските граждани от ромски произход вече предпочитат да стоят зад силната кауза, която им предлага ЕВРОРОМА. И те знаят, че когато тръгнат да им събарят къщата ще има кой да ги спаси. Нашата партия може да бъде разпозната по делата, а резултатите са вече налице. Г-н Кънчев отбеляза, че 90.7 % от ромите са гласували за г-н Георги Първанов, и че въпреки издънките на министър Масларова и министър Гайдарски и някои други недостатъци в страната ние предпочитаме да изберем истината пред демагогията. Той подчерта, че е абсолютна спекулация намека за 7% роми гласували за Волен Сидеров. По време на разговора г-н Кънчев вметна едно определение за демагогията на Атака като каза, че според нея Волен Сидеров е Левски, Павел Чернев е поп Кръстьо, Илиаз е страшният турчин, Джамбазки е войводата, а той самият е черният циганин. А самият Левски е казал:

- Кажи ми моите кривики, аз ще ти кажа твоите и да тръгваме нататък...

След това той разказа тъжната история за това как преди две седмици излязъл на пазар с двете си малки дечица и докато ги водел за ръчички чул зад гърба си как някой чете листовка на Атака и казва:

- Аз ще гласувам за тоя, защото вижте какво пише вътре- цигани и турци на сапун.

При което като го тупнал по гърба и когато той се обърнал и почти си изпуснал кафето г-н Кънчев му задал въпроса:

- Г-не, моля, обяснете от тези деца какъв сапун ще стане според Вас? Това е политика на злобата и разединението.

После г-н Кънчев изтъкна, че най-големите проблеми са неграмотността и факта, че живеем в рамките на едно общество, но не се познаваме и не правим никакво усилие да се опознаем. Той е сигурен, че ако се опознаем ще се заобичаме. В процеса на дискутиране г-н Кънчев неколкократно зададе въпроса защо националистите избягват да коментират политическия завой на Волен Сидеров. Той цитира г-н Сидеров:

- "Готов съм на всичко, готов съм да се прегърна с Доган ако трябва, само да ме направите президент."

След това г-н Кънчев каза:

- Няма никаква причина сега да вярваме на Сидеров! Да забравим факта, че искаше да ни затваря всички роми в трудово-поправителни лагери, че искаше да ни направи на сапун, да бъдат скопени всички ромски мъже. Добре, извинете, на Сатурн има ли атмосфера?!? Искам да направя едно обръщение към г-н Сидеров, който започна днес да си сипе пепел върху главата, да се извинява... Има си начин да се каже- живи и здрави да сте роми, извинявайте. Защо не го направи?

Председателят на ЕВРОРОМА попита каква отговорност ще поемат от Атака, че спънаха разследването на полицията по случая Белнейски и насочиха вниманието им към съвсем погрешна посока. И съответно се загуби ценно време по разкриване на убийците. За него най-големите виновници са те!... Защото ако политиците започнат да се бъркат в работата на професионалистите става лошо за страната. След това той помоли българските националисти да се придържат към един умерен национализъм. Защото да не се окаже, че ДПС и ЕВРОРОМА ще стигнат в Европа първи- те вече са твърдо тръгнали натам, а междувременно националистите да се мотаят някъде отзад в търсене на вещици. Като финална реплика г-н Кънчев подчерта, че не бива и след като влезем в Европейския съюз да говорим за етноси и етнизация, защото тогава ще станем 16 млн!

Интервю с г-н Кънчев по BTV, "Тази сутрин"

Тема: Расистки ле са думите на депутата Димитър Стоянов?

Цветелин Кънчев: Тук става дума за подкастата калайджии-гезведжии. Това е продължение на една стара българска традиция, така нареченото "Неделно хоро", в която момите са си обличали най-хубавите дрехи, белило (тогава не е имало червило). И са отивали на хорото като са се стремели да бъдат най-лични, най-гиздави. Те са се опитвали, естествено когатo вече са усещали едно чувство за зрялост, да се харесат на най-личните момци. По същия начин на пазара тази каста си спазва традициите. Момичетата, които отиват на там са усетили, че вече са добили зрялост и заедно със своите родители отиват на пазара- като се разхождат и се запознават и по този начин те осъществяват контакти, социални контакти.

Ани Цолова: Т.е. това е един вид традиция?

Именно. И вече когато младите се харесат, тогава възрастните уточняват всички останали детайли около сватбата. Да, има един първоначален депозит. Нека Ви обясня за какво става въпрос. Това е гаранция, че сватбата ще се състои, а че няма само да тръгне думата и да се чуе, че момичето е било поискано, но не е било взето. След това на сватбата бащата на момичето към този т. нар. депозит прибавя още, достатъчно пари и ги дава на младото семейство.

Момичето предполагам се е съгласило да се случи всичко това?

След като младите са се харесали взаимно, само тогава става.

А не защото бащата е казал.

Абсолютно! Никъде не става дума за продажба. Аз мога да Ви кажа, че съвсем доскоро, а дори и сега може би съществува в нашето законодателсдтво, а е и криминализиран като деяние, съществува състав, в който се предвижда наказание за този, който обещае брак и не го изпълни. Е, това е в съответствие с българското законодателство. Замислете се малко.

Наистина ли е криминализирано- обещаваш брак и ...

Имаше такъв момент.Наказуем.

Но е трудно доказуем.

Е, да, но съществува. А който обещае брак другимо и не го изпълни, подлежи на отговорност.

А каква отговорност трябва да понесе Димитър Стоянов?

Точно в тази връзка...

И има ли расизъм в неговото изказване?

Не, расизъм няма. И ще Ви кажа защо. Вчера помолих председателя на Европейския парламент, писмено го помолих, да ни окаже съдействие и тези европейски депутати, които използват думата расизъм, нека да разберат, че неумишлено ни дискриминират, когато използват думата расизъм.

Защо?

Защото ромите, англичаните, американците, руснаците... всичките сме една раса- индоевропейската раса. Тук няма расизъм. В момента, в който те казват, че тези изказвания са расистки те осъществяват спрямо нас един неумишлан акт на дискриминация. Така че наистина не са расистки. И аз предполагам, че опитния юрист, който ще чуем след малко ще се хване точно за този детайл. Но аз не случайно за тези изказвания на Димитър Стоянов пуснах жалба миналата седмица до Главния прокурор и се надявам скоро да има развитие по нея. Защото безспорен е фактът, че АТАКА се ползва с доверието на голям брой български граждани- тези български граждани вярват на своите лидери и когато една такава лъжа стигне до тях като послание, отношението им към ромите ще стане много отрицателно. Обратното, вече тази каста калайджии-гезведжии и изобщо целият ромски етнос, като се чува тези клевети и лъжи, които се сипят по отношение на нас, също биха реагирали много остро и точно тук се осъществява състава на чл. 162, ал.1, от Наказателния кодекс за разпалване на национална омраза и вражда. И аз се надявам многоуважаемият г-н Главен прокурор по най-бързия начин да разпореди проверка и ако преценят, че наистина съществува такова деяние да стартира с дадените му от Конституцията правомощия процедура.
*В пряка връзка с Марин Марковски (адвокат и защитник на Димитър Стоянов). Г-н Марковски спомена, че Димитър Стоянов бива обвинен в нарушение на правило от етичния кодекс, който още не е приет, което е парадокс. Той твърди, че няма обида, тъй като причина за написването на имейла не  е, че дамата е от ромски произход, а в контекста на нейната номинация.
Уважаеми от мен г-н Марковски, Вие безспорно сте всепризнат адвокат с много успехи. Как бихте се чувствал обаче ако при определена Ваша номинация някой каже: „А бе, този е над 135кг и става за председател на Висшия адвокатски съвет.”, без оглед на Вашите професионални възможности. Аз се базирам само на Вашите килограми.
Г-н Марковски: Аз не мисля, че бих се обидил от този факт. Това е признак на добро здраве. Ако този аргумент допълнително ме номинира, то аз ще се съглася и с него.
Аз точно този начин на измъкване редовно го наблюдавам в циганските махали, така че нищо ново под слънцето. Но искам да кажа, че господата от АТАКА, които спекулират, защото те спекулират най-безочливо с името на великия герой но България- Васил Левски. Явно героят Васил Левски им е много трудна материя- не знаят кой е той и имат нужда да се запознаят с неговата личност. Трябва да взимат пример от професионален футболен клуб „Левски” 1914- нека взимат пример от г-н Тодор Батов, г-н Наско Сираков, г-н Марин Стоилов. Тези хора показаха как давайки шанс на едно ромско момче вратат в шампионската лига се оказа, че не е непробиваема. Но давайки шанс!
Ани Цолова: Факт, факт!
И призовавам г-н Волен Сидеров...
*
Пряка връзка с Тома Томов (председател на „РОМА”). Г-н Томов иска свалянето на имунитета на Димитър Стоянов отново по чл. 162, ал. 2 (съгласен е с г-н Цветелин Кънчев). Но каза, че първо ще поискат официално среща с Главния прокурори и после ще поставят искането.
 
Ани Цолова: Мотивът на Димитър Стоянов е, че по този начин той иска да привлече вниманието на евродепутатите към проблемите на ромите към това, че част от тях продават децата си, бебета си. Правили сме такива журналистически изследвания...
А Хитлер е искал навремето да провери как се развива сапунената индустрия, може би?
Въпросът е дали това е начинът? Понеже наистина съществуват такива явления и Вие се борите с тях, надявам се.
Разбира се! Вижте, с тези проблеми може да се борим с наистина реални действия, а не с обидни квалификации и разпалване на между етническа омраза и вражда. Само по такъв начин! Това е неразделна част от омразата, с която се движи Волен Сидеров п овреме на предизборната си кампания из страната. Ние разполагаме с много тревожна, непотвърдена информация, но до нас достигнаха нотки, че от щаба на Волен Сидеров се готвят за много големи фалшификации на тези избори. Аз искам категорично да предупредя, че ако не дай си Боже наистина се опитат направят подобни фалшификации никой от наша страна няма до му позволи той да седне на  президентския стол! Да го знае от рано, така че да не се хаби много.
Какви са тези данни за фалшификации?
Засега е непотвърдена информация и затова в момента не мога да говоря в детайли. Но никой няма да го позволи!
Преди свързването ни с г-н Марковски искахте да кажете нещо и аз Ви прекъснах...?
Да, точно заради това искаме оттеглянето на Волен Сидеров от предизборната кампания- неговата кампания е базирана само на омраза и ненавист и призавава към национална вражда. На нас не ни трябва това- трябва да сме обединени! Нека да спазваме духа, с който върви президентът Първанов. Нека вървим в тази насока на толерантност и взаимност.
Благодаря Ви! Г-н Кънчев, лидер на ЕВРОРОМА, гост в нашето студио!      

 

Интервю по NTV с г-н Цветелин Кънчев (председател на ЕВРОРОМА) и г-н Цветан Цветанов (зам.-кмет на столицата)

Тема: Да има ли камери в ромските квартали?

Георги Коритаров: Има ли проблем със сградите в ромските квартали или с гетата, както там ги наричат, може би?

Цветелин Кънчев: Има, има... С тази разлика, че там повечето постройки са едноетажни и не носят толкова тежка конструкция отдолу. И това е защото през 1999г. се подписва рамковата програма за интеграция на ромското малцинство и вътре, раздел 4, е жилищната политика на тогавашното правителство. Вътре, държавата поема ангажимент за незабавно узаконяване на всички ромски постройки, като презумцията беше след това да се въведат в съответния външен вид и чрез закон.

Стана ли това?

Не, не.

Добре! Ето в-к „Монитор” от сряда, 20.09, конкретно поводът да сме тук- „Заместник-кмет иска камери в циганските квартали.” Какво точно Ви смущава в предложението за видеокамери, но може би преди това г-н Цветанов... Защо първо се предлага?

Г-н Цветанов: Това е взето в контекста на моето изказване във връзка с презентацията, направена относно профила на ромската общност. Тук е моментът да се спомене и това, което казах и тогава, че през последните 17,18, 20 години държавата абдикира от проблема с ромите- той се е наслагвал година за година, но е нямал никакво решение. Изработвани са множество стратегии, но без никаква ефективност, без никакъв конкретен резултат. Това, което беше демонстрирано и в един от слайдовете на презентацията беше, че 87% от българите през последните 17, 18 години не са си променили отношението към ромите като всеки един ром се явява потенциална заплаха, един вид престъпник. В тази насока аз мисля, че трябва да се направи и да се интегрират ромите, защото в София по статистика- говоря по статистика- преди 5 години са били около 17, 18 000 роми. В момента по статистика те са в порядъка на 120, 140 000 роми. Аз мисля, че те са много повече, но сами разбирате, че нерешаването на проблема... и ако бяха започнали решаването на проблема и ако бяха инвестирали в образованието на тези роми, днес те щяха да бъдат на по 18, 20 години и щяха да бъдат образовани и конкурентно способни на пазара и щяха да имат една изцяло нова ценностна система за отношението и за личната си отговорност като част от гражданското общество на България.

Лора Крумова: Какво мислите, че ще постигнете с тези камери?

За видео наблюдението това, което споменах е, че има пределните граници между ромската махала и примерно да речем гражданите на София, които са другия остатък от обществото. Понеже има прехвърляне, когато стане дадения инцидент кой го е провокирал, кой го е предизвикал- там има една неврологична зона и понеже и във вашия материал, който видяхме- има потърпевши и от ромската страна. Има хора, които казват, че има полицаи или българи, които са стреляли или са взимали някакво отношение. Аз мисля, че именно в този вид е и моето предложение. Аз от видео наблюдение не се притеснявам. Аз специално всеки ден минавам под видео наблюдението, което се намира в центъра на София.

Това обаче ще създаде впечатление за дискриминационно отношение, може би?

Аз до последно се надявах, че г-н Цветанов е допуснал една неволна грешка с това предложение, защото всяка проява на двоен стандарт, знаете много добре е недопустимо в нашата конституция. Сега има и нещо друго, аз проявявам донякъде и разбиране към тях, но вече стана много. Вижте, първо не се решава проблема с боклука, те тръгват да бутат Баталова махала; режат ни парите за пътищата- тръгват да се разправят с ромските каруци.

Добре, а сега за видео камерите?

Ами явно пак има някакъв проблем...

Защото в центъра на София има видео камери...

Обаче трябва да се разграничи ясно- обществените места от частния имот. Напълно естествено е на обществено място да има камери.

*В пряка връзка с репортера Весела Тотева- интервю с някои от жителите на ромския квартал „Филиповци”- всеобщото мнение на интервюираните хора е, че е безсмислено да се слагат камери: „Само ще се харчат парите на данъкоплатеца!” ...

Аз искам да Ви уверя, че това никога няма да бъде допуснато да се случи. Ние не сме животни. Не сме по-различни от останалите, за да бъдем наблюдавани. Както казаха нашите братя преди малко- "Искат да разберат как се любим ли?"

Тук не става въпрос за влизане в ромската махала, а за съпределната територия. За границата, където стават евентуалните конфликти. Когато някой казва, че е направил някакъв вид престъпление, другият е реагирал по някакъв начин, тогава имаме конфликт. Този конфликт би могъл да има своя превантивен ефект ако имаше едно видео наблюдение. По този начин е в цял свят, по тази начин правим и в метрото. Като имаме видео наблюдение в метрото няма от какво да се притесняваме, че някой ще посегне към моя портфейл, че някой ще ме обере, защото това ще бъде веднага разкрито. Защото полицейските органи ще реагират светкавично. Защото след като стане този инцидент, той се пренася към Министерство на вътрешните работи- че имало посегателство...

А ще ги пазите ли тези камери?

Кажете, че ще ги монтирате на важни, възлови, инфраструктурни точки. Не цитирайте ромските квартали и махали.

Значи, аз казвам- съпределните квартали между ромите и българите.

При това положение приемате ли идеята?

Пак не!

Защо?

Защото пак не се поднася по необходимия начин. "Съпределните квартали на"- има някакава граница, а тя е недопустимо да съществува. Забележете- "съпределните квартали между".

От гледна точка на формулировката има нещо, което...

Добре, формулировката. Но аз казвам пак, ние искаме да сложим видео наблюдение на колкото се може повече възлови и нервологични точки в столицата, в СТОЛИЦАТА.

Аз Ви уверявам, че ако камерите ги сложите по районните общини да си снимате подчинените Ви районни кметове, тези които са Ви по наследство и това много добре го знаете, ще фиксирате корупцията между тях.Знаете ли колко по-голям ефект ще имате?

Казахте да си ги сложите пред районните кметства.

Да, пред районните кметства. На възлови места. Ако трябва и скрити да ги направят. Много по-интересни неща ще видят. Ще видят как се крадат милиони, а не как някое цигане се връща с половин кокошка отнякъде.

За нас в момента този проект, който искаме да реализираме е и за видео наблюдение на училищата и детските градини. Моето дете, например, като отива на училище аз искам да бъде наблюдавано точно с такова видеонаблюдение.

Това е добре!

Защото по този начин аз ще бъда сигурен, че ако има посегателство върху моето дете то ще бъде веднага открит извършителя.

Тук идва нещо много интересно. Аз понеже по друг начин го изтълкувах. Тъй като за нас специално, за ЕВРОРОМА, генерал Бойко Борисов се ползва с такова голямо доверие. Той се ползва с такъв голям актив пред нас, че може би с много дълги години не можем да се отблагодарим на този човек. Аз останах с впечатлението, че някой от обкръжението му много държи да го направи наш враг. Давам Ви за пример кмета на Каварна- Цонко Цонев. Не сте ходили може би в ромския квартал в Каварна?

Не.

Нещо уникално е! Съветвам Ви, посетете го. Без да има конфронтация, без да се оплакват, без нищо. Друго, като между другото ще поднеса и една новина във Вашето студио. Аз Ви съветвам да взимате , господа, пример от нашия президент, когото аз ще предложа ЕВРОРОМА да подкрепи на втори тур. Нашият президент преди първия си мандат каза: "Никога няма да кажа напред, ще кажа след мен." И си го изпълни докрай! Значи, трябва да се научим и българи и роми да поемаме отговорност. Като вземаме пример от държавния глава в тази част специално- много неща ще се оправят. Каквато и горчива чаша да се наложи да изпием, но да поемем отговорност за собствените си грешки, за собствените си действия.

* Отново включване от кв."Филиповци" с Весела Тотева. При анкета сред жените от квартала отново се потвърди, че хората смятат за излишно слагането на камери.

Идеята е една, а разбирането е друго.

Идеята е да се осигури сигурност както на ромите, така и на българите...

Ако има партньорство между нас. Когато има едно действие, когато се обсъди, ние познавайки нашия етнос знаем как да поднесем нещата на нашите хора, защото се ползваме с тяхното доверие.

Преди половин месец имаше сбиване между две ромски фамилии и именно видео камери помогнаха да се установи какво точно се е случило. Случайно!

Не ги бъркайте с роми, моля Ви се! Тези хора говорят турски език и определят себе си като турци... Работливият бай Хасан за Дуган, а за мене само престъпниците!?

Е, да, но кажете, тогава видео наблюдение помогна да се установи случая...

Да, видео камери, но къде- не в ромската махала, а вън, на обществено място!

Говорим пак за същото!

Но нека се поднася по друг начин.

Искам да разберете правилно, че ние като община правим всичко възможно да решаваме проблемите и да интегрираме ромите. И затова в момента има една работна група , поканили сме представители от всички ведомства и искаме да изградим ефективни, хубави комплекси, с европейски проекти, в които да започнем да интегрираме реално тези роми. Защото в момента това, което се е случило през последните 15, 18 години- кой какво е казал, кой каква стратегия е направил, кой какво е говорил- нямаме никакви ефективни действия. В момента има растящо лавинообразно наражение. Някои правят политика от тези конфликти. Няма да назовавме имена на политици, които само тава чакат, да стане някъде конфликт и те да започнат да отиват на място. Но аз искам ние да интегрираме това общество в пределите на нашата родина, защото те както и ние сме българи и по никакъв начин...

Нека не говорим за интеграция и кой кого ще интегрира, а да говорим за консолидация на българското общество.

Да, в това определено има много голям потенциал за диалог... Благодаря Ви за участието! Ще продължим по тази тема, когато имаме повод.

 

18.07.2006

Интервю с Елс де Гроен - радио АUREA

Полина Тодорова- Добър ден! Аз съм Програмният директор на радио АUREA. Бих желала да Ви попитам какво мислите за тази ситуация?

Елс де Гроен- Мисля, че е по-трудно да живееш в тази къща (посочва ромската къща пред себе си) отколкото в този блок (има предвид блока, намиращ се близо до гетото, в който живеят българи), но разбира се това е ситуация, която хората, живеещи тук не искат да приемат. Говорих също така и с българите и ги разбирам, обаче мисля, че това е срамът на Европа. Има пари и по-точно те се намират в структурните фонодове. Аз вече говорих веднъж за възможността да се вземат тези пари от там, за да се инвестира в строителството. Но това, което виждам и сега е, че строителството в социалната сфера в България е много, много скъпо и хората не могат да си плащат наема. Това е така заради корупцията- къщите са много по-скъпи отколкото трябва да бъдат. Те могат да струват примерно около 10 000 евро, но има и къщи които струват 35 000 евро. Така че има много пари в джобовете на хората, които са построили къщите. Те са построени без обществен надзор и това е погубване на средствата и аз постоянно задавам въпроси на тази тема, защото по този начин ние изхвърляме парите, а не ги инвестираме. Моето становище винаги е било, че има достатъчно пари, за да бъде избегнато това. И смятам, че всички ще са доволни ако има хубави къщи за всички и няма значение дали сте ром или българин.

Васил Кадринов (асистент на Елс де Гроен) - Нека поясня, че г-жа Елс де Гроен е тук от около 10:20 часа и първо мина през 14 блок, където има оплаквания. Тя разговаря лично с инициативния комитет на блока. Не попитахме за имената на всички, но със сигурност запомнихме името на баба Спаска, която живее тук от 1942г, както и с други българи. И тъй като по някои медии се писа, че г-жа де Гроен не се интересува от проблемите на българите, аз трябва да кажа, че тя се видя и с тях. Те й разказаха как дълго време са писали на Софийската голяма община още по времето на г-н Софиянски, многократно са писали някакви жалби, подписки и т.н. И сега са удовлетворени, че в момента в рамките на няколко месеца общината ще потърси устойчиво решение на проблема.

- Тъй като се изказва теза, че българите всъщност страдат повече, според Вас кой страда повече в България?

- Според мен ромите страдат повече, но обикновените българите страдат също. След приватизациите аэ написах книга по въпроса, която ще бъде публикувана до края на годината. И всъщност това е моята почивка- аз работя по 90 часа на седмица и ако не харесвах тази страна и не работех в услуга на и за просперитета на България, аз нямаше да съм тук сега. Това е първата седмица, през която аз можех да съм вкъщи при съпруга ми, когото виждам много рядко. Но, ето, аз съм тук.

- Много Ви благодаря за подкрепата! А какво ще кажете за хората от ромски произход, които живеят на бул. "Европа", от Хасанова махала. На тях им е било казано, че ще бъдат преместени във временни жилища за три месеца, а живеят там повече от 5 години. И тези хора, от "Баталова воденица", не искат да ги сполети същата участ. Бяхте ли запозната с това „временно решение”, с тази ситуация?

- Не, но знам за този случай с лагера, намиращ се извън България, където хората живееха в каравани. За това знам и знам, че се търсеше изход от ситуацията, но за временни жилища за над 5 години... Е, това е прекалено „временно”!
Знам също така, че семейните връзки сред ромите са много силни и те не напускат семейството, но това не е причина някой да идва и да вдига покрива над главите на тези хора.

- Смятате ли, че общината и държавата трябва да построят не много скъпи къщи, но все пак нови постройки, в които да могат тези хора да се преместят и да живеят там?

- Виждала съм много случаи, в които нови къщи са били построени на доста ниски цени. Но също така съм виждала и противоположното- скъпоструващи къщи, несъмнено предмет на корупция.

- И колко пари мислите, че Европейският парламент ще предостави за построяването на тези къщи?

- Не бих могла да кажа. Но става въпрос за милионите, наистина милионите , десетките милиони в тези фондове. И склонността да се предотврати това- ...

- А общината ли трябва да поиска тези пари или някоя правозащитна организация?

- Това е въпрос на договаряне, а и въпрос на убеждаване на Комисията, което ние като група в Европарламента опитахме да направим- да ги убедим, че тази ситуация е неприемлива и както вече казах- това е и срамът на Европа. Защото веднъж посетих България през 2003г. и направихме филм за такива проблеми и в този филм имаше откъси от Африка и Южна Америка, но границата на бедността беше най-ниска в България. И хората бяха потресени, защото те не знаеха, че само на два часа път със самолет ще стигнат до страни с такава бедност. И нека бъдем честни- бях малко ядосана, защото една от жените, която дойде заедно с г-н Бойко Борисов, каза нещо подобно- „ Ето това е културата на ромите.”...

- А културата на ромите е нещо съвсем различно! Бедността не може да бъде ничия култура!

- Не, не... Аз видях жени, които чистеха своя килим насред гетото и видях дечица, които си строяха малка къщичка по примера на собствените си родители. Но интересното беше друго- че хората оставяха обувките си отвън, защото вътре те си поддържат чисто- ето това е култура! И си направих снимка как соча към къщата и казвам- „Вижте, това е културата на ромите!”. Проблемът е в бедността, защото трябва да имаш пари, за да построиш нормална къща, а за да изкараш парите ти трябва работа, да си намериш работа- образование. Така че не е само жилищното строителство, а това е цял пакет от проблеми.

- Има ли внесен доклад за това в Европейския парламент?

- Все повече се усеща нуждата от такъв, защото хората от Европейския парламент- те ходят по конференции, те не идват тук. Срещите са в хубави хотели. Те присъстват на вечеря там, след което се прибират у дома. А трябва да отидат и да видят, да разберат и да говорят с хората.

- Когато се срещнахте с г-н Бойко Борисов, той Ви увери, че хората ще бъдат преместени в нормални къщи, нали?

- Аз му казах, че има подписано споразумение от българска страна за построяването на 15 000 къщи за ромите. А той отвърна, че не може да направи това наведнъж. И добави, че той самият има влияние в София, но извън София случаят е труден. „Аз имам влияние в София, но не и извън нея. Що се отнася обаче до ситуацията в града, то аз искам да я подобря. Но не мога да построя тези нови къщи от единия ден за другия...”, това бяха думите на г-н Борисов. И тогава той даде идеята за временно подслоняване. Ако обаче това продължи повече от 5 години, то тогава това въобще не е временно настаняване! Но ние не бива да порицаваме... Нека видим какво ще придприеме г-н Бойко Борисов и ако той не постъпва правилно, то аз отново ще се свържа с него, но няма да кажа, че той е лош човек преди да разбера какво точно смята той за ситуацията в момента. Аз съдя за хората по техните дела.

- Кой е вашият личен мотив, за да сте днес тук, а не да присъствате на някой конгрес? Защото не е обичайна ситуация да се види толкова високопоставен човек именно тук.

- Чела съм много книги за Балканите и един ден реших да се фокусирам именно върху проблема с ромите, бях виждала много роми, но никога не бях... реших да изуча културата на ромите, тяхната история и традиции. И тогава видях цялата корупция около парите, предназначени за ромите, но които не успяват да достигнат до тях... някак си изчезват. От този момент нататък се опитах да открия причините, поради които определени хора постъпват така...

- Според Вас кое е по-важното, когато говорим зо ромите- да имат работа или образование? Защото аз лично познавам много хора, които имат много добро образование, но са безработни.

- Да, аз също се запознах с група от около 40 млади и образовани роми, които са безработни и ги попитах дали някога са се опитвали да си намерят работа без да споменават факта, че са роми и имаше едно момче с наистина тъмна кожа, коса и очи и то ми каза- „ Аз не мога!”. Искам да кажа, че не е хубаво, когато на човек му се налага да крие идентичността си. Това е един много важен проблем. Основното, което ние правим е да предоставим информация. Знаете ли, има много хора, които смятат, че ромите идват от Източна Европа и не знаят нищо за Индия!

- Аз съм Програмен директор на радио АUREA и благодарение на г-н Цветелин Кънчев, председателят на ЕВРОРОМА, много хора от ромски произход, изключително добри специалисти, работят в това радио- нещо абсолютно невъзможно ако те бяха кандидаствали за работно масто в друго радио.

- Тук е мястото може би да критикувам ромския народ- откъде идва този страх? Сега, тук хората са се ядосали много, но това трябва да се случва по-често. Тоест борбата за един по-добър стандарт на живот трябва да се води от самите роми.

- И искам да Ви благодаря за подкрепата от името но ромите, защото ние се подкрепяме много помежду си, но без съдействие от външна страна не бихме постигнали нищо.

- Да, много е важно да си съдействаме...

- Още веднъж, благодаря!

*Използвани са и въпроси, зададени от други медии!